23948sdkhjf

Danmark har udviklet sig til et vaskeægte opfinderland

Aldrig har så mange danskere søgt om at tage patent på en opfindelse, og det gør Danmark til et af verdens førende lande for nye ideer.

Danmark har udviklet sig til et regulært opfinderland med et hidtil uset niveau af patentansøgninger. Alene i 2017 blev der indgivet 1.340 ansøgninger om patenter fra private opfindere og især større virksomheder, skriver Politiken. Det er en stigning på 19 procent siden 2013, viser tal fra Patent- og Varemærkestyrelsen. 

- Viden, forskning og udvikling er Danmarks vigtigste ressource, og det er afgørende, når vi skal skabe velstand og vækst, siger styrelsens direktør, Sune Stampe Sørensen. 

Et patent giver opfinderen eneret på at markedsføre sit produkt i en periode, men samtidig offentliggøres detaljerne om opfindelsen også, og alle – inklusive konkurrenter – kan så lære af den.

Hos det europæiske patentkontor, European Patent Office (EPO), er der stor vækst i danske ansøgninger. I alt søgte 2.114 danskere patent gennem EPO i 2017. Det er 13 procent flere end året før. Flere danskere søger både om patent i Danmark og i Europa, mens andre enten søger nationalt eller europæisk. Den store søgning giver Danmark en tredjeplads over lande i verden, der søger patent i Europa, når man opgør det i forhold til indbyggertal. 

I 2016 investerede dansk erhvervsliv knap 43 milliarder kroner i forskning og udvikling, hvilket er en stigning på 3,4 milliarder fra 2015 til 2016 ifølge tal fra Danmarks Statistik.
De store virksomheder er drivkraften, men i Danmark har vi et internationalt set unikt fokus på, at også helt almindelige mennesker kan have en opfinder i maven, fortæller Kasper Birkeholm Munk, teamleder i Opfinderrådgivningen. 

- Danmark har forstået, at også en sygeplejerske eller en tømrer, kan få en god idé, og at hvis vi hjælper lidt, kan de realisere ideerne, så det kan tjene samfundet, siger han.

Omkring halvdelen af alle patentansøgninger ender med, at opfinderen rent faktisk får patent.

Kilde: ritzau

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094