23948sdkhjf

Grøn sektor er digital: Sprøjter styres af GPS

GPS-lukke på enkeltdyseniveau til bl.a. golf- og fodboldbaner
Sprøjtespecialisten Brdr. Toft med base i Sabro tilbyder nu en GPS løsning til hele produktprogrammet som giver nye perspektiver i sprøjtearbejdet, uanset om det er plantebeskyttelse eller flydende gødning – teknologien er hentet fra landbrugssprøjterne og er godt gennemprøvet i storskala.

Med Bargam Seletron lukkes der for sprøjtevæsken på hver enkelt dyse, altså for hver 50 cm. Åbne/lukkefunktionen styres af sprøjtens Bravo 400S computer via GPS med 10-20 cm nøjagtighed.
Med enkeltdyselukke opnås stor nøjagtighed og markant mindre risiko for overlap.

Mange praktiserer en model, hvor ydergrænsen af de enkelte områder på banen, f.eks. greens markeres som job i computeren. Når man vil behandle green 1, åbnes dette job i computeren, og den genkender ydergrænsen. Herefter kan der i princippet sprøjtes på kryds og tværs, og sprøjten åbner og lukker dyserne enkeltvis, således at der ikke sprøjte uden for området og overlappet inde på greenen er minimal.

Produktspecialist Finn Søndergaard fra Brdr. Toft ser store perspektiver i den nye teknologi:
- Vi ved fra landbruget, at besparelses-potentialet er på mindst 5-10 pct. af plantebeskyttelsesmidlerne eller den flydende gødning som følge af de mindre overlap – en besparelse til gavn både for miljø og økonomi. Desuden er der en markant aflastning af sprøjteføreren, siger han og tilføjer, at den større præcision tydeligt ses ved udbringning af flydende gødning, hvor farven ofte ”sladre” hvis græsset har fået for lidt eller dobbelt gødning.
Behovet for skummarkør forsvinder også med anvendelsen af GPS teknologien.

Løsningen kan både leveres på nye sprøjter og eftermonteres på eksisterende.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.204