23948sdkhjf

Efter arbejdsulykke: Firma får bøde på 60.000 kroner

60.000 kr. i bøde. Sådan lyder straffen til et sjællandsk firma for at være ansvarlig for en medarbejders død på jobbet.

Det oplyser Københavns Vestegns Politi til Fagbladet 3F.

Direktøren for Gladsaxe Klip & Buk, Claus Jacobsen, bekræfter over for Fagbladet 3F, at firmaet har betalt 60.000 kr. i bøde som følge af dødsulykken.

- Det er rigtig, rigtig tragisk, at nogen kommer så galt af sted, når de er på arbejde. Jeg har ingen idé om, hvad bøden skulle være, når sådan noget sker. Bøden var ikke så stor, som man kunne have frygtet, siger han.

- Det er rigtigt, rigtigt uheldigt, at man kommer ud for sådan noget. Især når maskinen var helt ny, og der i forvejen var givet kursus i at bruge den. Så ulykken burde ikke kunne ske, siger direktøren.

Tirsdag 10. oktober 2017 om formiddagen var to polske medarbejdere i gang med at bukke trapezplader på firmaets maskinværksted i Herlev nord for København. Arbejdet foregik på en svingbukkemaskine.

Ifølge Arbejdstilsynets rapport om dødsulykken kunne maskinen ikke på ulykkestidspunktet programmeres til at udføre de nødvendige buk. Af hensyn til produktionen udførte de polske mænd arbejdet i strid med maskinens sikkerhedsforanstaltninger og advarslerne i maskinens betjeningsvejledning.

Den ene polske mand opholdt sig og arbejdede bevidst i et fareområde ved forsiden af maskinen, mens hans makker fra maskinens bagside betjente over- og bukkevangen via en fodkontakt.

De to mænd kunne ikke se hinanden og måtte løbende fortælle hinanden, hvad næste trin i arbejdsprocessen skulle være. På et tidspunkt opstod der tilsyneladende en misforståelse, og den polske mand, der befandt sig på maskinens forside, kom i klemme mellem en blå bukkevange på vej ned og maskinen eller gulvet. Han blev mast ihjel øjeblikkeligt.

Ifølge Arbejdstilsynets rapport var de to polske medarbejdere blevet instrueret i arbejdet af en erfaren kollega, der var blevet oplært af leverandøren af maskinen. De to polske medarbejdere talte ligesom den erfarne kollega dårligt engelsk, og instruktionen foregik derfor også med fagter.

Arbejdstilsynet konstaterede efter arbejdsulykken, at virksomheden havde anvendt svingbukkemaskinen på en uforsvarlig måde til en arbejdsfunktion, som maskinen på ulykkestidspunktet ikke var egnet til.

Arbejdstilsynet vurderede, at årsagen til dødsulykken var, at en medarbejder bevidst havde opholdt sig i farezonen på maskinens forside, mens maskinen var i drift. Tilsynet konstaterede desuden, at medarbejderne var instrueret i at opholde sig i farezonen og ikke havde den fornødne oplæring og instruktion i at bruge maskinen korrekt og fuldt forsvarligt.

Gladsaxe Klip & Buk fik to strakspåbud fra Arbejdstilsynet som følge af dødsulykken.

Direktør Claus Jacobsen oplyser, at Gladsaxe Klip og Buk efter ulykken har haft et eksternt firma til at gennemgå alle sikkerhedsprocedurer, og at der er indført nogle nye procedurer på alle maskiner.

- Man skal uddannes på maskinen. Der er en instruktør på maskinen. Og der er kort på maskinen. Vores maskine er i skønneste orden. Vi har taget alle mulige forholdsregler, så vi undgår sådan nogle ulykker i fremtiden, siger han.

Originalartikel: fagbladet3f.dk/artikel/firma-faar-boede-paa-60000-kroner

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125