23948sdkhjf

Styrelse sender facility management til to milliarder i gigantudbud

Første skridt mod en ny måde at udføre, styre og udvikle facility management på i staten er taget.

Hvor det i dag som hovedregel er de enkelte institutioner, der er ansvarlig for at organisere og indkøbe facility management-ydelser, vil ydelserne fremover blive udbudt i større pakker og blive koordineret i Bygningsstyrelsen.

Første udbud er klar, og fra den 1. oktober 2019 skal én ekstern leverandør levere alle facility management- ydelser som indvendig vedligehold, pleje af udearealer og rengøring til 18 statslige institutioner.

Kontrakten har en samlet årlig volumen på omkring 280 mio. kr. og en varighed på syv år.

Formålet er via synergieffekter og stordriftsfordele at hente besparelser samt professionalisere området, lyder det i en pressemeddelelse fra Bygningsstyrelsen.

Her fremhæver direktør Rasmus Brandt Lassen, at det giver de statslige institutioner "ro til at koncentrere sig om deres kerneopgave" samtidigt med, at leverandøren får "friere rammer til at gøre arbejdsgangene smartere".

- Der er et kæmpe potentiale i at samle de forskellige ydelser hos en leverandør, fremfor at man skal have forskellige leverandører for hver ydelse og hver adresse. Eksempelvis kan rengøringsmedarbejderen i forbindelse med det daglige arbejde foretage fejlmeldinger af lyskilder, fylde op med kopipapir og tage intern post med rundt. I stedet for at de forskellige opgaver skal løses af flere forskellige medarbejdere fra forskellige leverandører, fortsætter han og tilføjer:

- Når man samler opgaverne på tværs af institutioner, er der også besparelser at hente for eksempel ved, at leverandøren kan tilrettelægge kørsler efter ejendomme, der ligger i nærhed af hinanden.

Flere udbud følger
Statens facility management omfatter alle ministerier og de tilhørende institutioner med undtagelse af Forsvaret, politiet, Kriminalforsorgen og Anklagemyndigheden, der allerede er omfattet af egne integrerede facility managementløsninger. Og området udrulles i tre bølger.

Efter den første bølge foretages der i foråret 2019 en evaluering af konkurrencesituationen. På baggrund af evalueringen besluttes eventuelle justeringer af de efterfølgende to bølger. Efter planen idriftsættes anden og tredje bølge i henholdsvis 2021 og 2023.

De tre bølger har i dag en samlet volumen på omkring 1,1 mia. kr. årligt.

Bygger videre på erfaringer
Statens facility management bygger videre på erfaringerne fra Forsvaret og politiet, som indenfor de senere år har etableret lignende løsninger.

Det melder Bygningsstyrelsen og oplyser, at de i udarbejdelsen af udbudsmaterialet har været i dialog med de berørte institutioner og branchen.

Læs reaktion: Det er galimatias med et storudbud
Se udbuddet her: Facility management i staten, bølge 1

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109