23948sdkhjf

Regnskabschok for milliarder: Nye regler får virksomhedernes gæld til at eksplodere

Når en ny regnskabsstandard træder i kraft ved årsskiftet, betyder det, at der ikke længere skal skelnes mellem virksomhedens operationelle og finansielle leasing.

Aftaler, der tidligere blev anset som operationelle leasingaftaler, skal herefter indregnes i balancen på samme måde, som det hidtil kun har været gjort med de finansielle leasingaftaler.

Nu viser beregninger fra PwC, at det får den nettorentebærende gæld hos de danske virksomheder, der aflægger regnskab efter IFRS-standarden, til nærmest at eksplodere.

Får store konsekvenser
Alene hos de største børsnoterede virksomheder udenfor den finansielle sektor, får det den nettorentebærende gæld til at stige med omkring 50 procent - eller hvad der svarer til ca. 125 mia. kroner.


For virksomheder, som benytter operationel leasing i dag, kan ændringerne få stor betydning for regnskabet, herunder påvirke af væsentlige nøgletal som EBIT, EBITDA, soliditetsgrad, balancesum m.v. Pengestrømsopgørelsen vil tilsvarende blive påvirket.

På grund af ændringerne er det vigtigt, at virksomheder, der i større udstrækning anvender operationelle leasingaftaler, undersøger, hvordan ændringerne vil påvirke regnskabet, herunder om ændringerne kan påvirke overholdelse af lånebetingelser m.v.


Citat: PwC's netside om den nye leasingstandard IFRS 16
Beregningerne fra PwC er baseret på omfanget af de aftaler, som indtil nu har været anset som operationelle leasingaftaler og de kan derfor bruges som en rettesnor for, hvad den samlede effekt af ændringen bliver.

- Ændringerne får store konsekvenser for stort set alle virksomheder, der aflægger regnskab efter IFRS. Det gælder både i forhold til administrationen af leasingaftalerne internt, men også i forhold til virksomhedernes hoved- og nøgletal. Det sidste kan betyde meget for beskrivelsen af virksomhedens økonomiske performance, ligesom selskabets finansiering kan blive påvirket af, at regnskabstallene kommer til at se helt anderledes ud, uden at virkeligheden har ændret sig, fortæller Henrik Steffensen, partner i PwC.

Nøgletal ændrer sig markant
En spørgeskemaundersøgelse fra PwC viser samtidigt, at mange af de adspurgte virksomheder forventer, at overgangen til IFRS 16 vil få store konsekvenser for både deres resultatopgørelse og balance.

40 procent forventer en forøgelse af den rentebærende gæld på mere end 20 procent, hvilket kan få store konsekvenser for kravene fra den lånegivende bank, mens 36 procent forventer en forøgelse på mindre end 10 procent.

- Dette er uden tvivl den IFRS-standard, som kommer til at betyde mest for flest virksomheder nogensinde. Vores undersøgelse understreger da også, at standarden får væsentlig betydning for den måde, virksomhederne bliver vurderet på. Vigtige hoved- og nøgletal påvirkes meget, herunder EBIT, EBITDA, afkast af investeret kapital, gældsandel og soliditet m.v. Derfor skal virksomhederne være opmærksomme på, at reglerne får betydning for fx forventninger om langsigtet indtjeningsvækst, eftersom forudsætningerne ændrer sig fra og med 2019, fortæller Henrik Steffensen.

Om undersøgelsen

PwC har i foråret gennemført en spørgeskemaundersøgelse og en analyse af regnskaberne for danske IFRS-aflæggere for at afdække deres overvejelser i forbindelse med overgangen til IFRS 16.

Undersøgelsens konklusioner bygger på besvarelser fra 25 IFRS-aflæggere, primært børsnoterede virksomheder, der har besvaret spørgeskemaet.

Analysens konklusioner bygger på årsrapporterne for 2017 for de største, danske børsnoterede selskaber, det vil sige C25 eksklusiv de finansielle virksomheder.
PwC har foretaget nogle indikative beregninger på de ikke-finansielle virksomheder i C25-indekset. Beregningerne baserer sig på noteoplysningerne i virksomhedsregnskaberne om de operationelle leasingaftaler.

Investeringer påvirkes også
De viser, at størrelsen på de rapporterede anlægsaktiver stiger med ca. 13 procent, balancesummen med ca. 6 procent, og den rentebærende gæld stiger som tidligere nævnt med i gennemsnit ca. 47 procent. Den omtrentlige effekt på indtjeningsevnen (EBITDA) er i gennemsnit en stigning på 10 procent.

Det må desuden forventes, at virksomhedernes investeringsbudgetter bliver påvirket, da leasing fremover skal betragtes som investeringer og ikke længere som driftsomkostninger.

- Virksomhederne står nu over for et stort arbejde med at forberede sig på standarden - og efterfølgende med løbende at kunne efterleve den. Og så ligger der ikke mindst en vigtig opgave i at forklare markederne om baggrunden for de markante ændringer, slutter Henrik Steffensen.

Det betyder standarden
Den nye regnskabsstandard vedrørende leasing, IFRS 16, lægger ifølge PwC op til, at der ikke skal skelnes mellem operationelle og finansielle leasingaftaler, som IAS 17 gør i dag, fordi begge typer af aftaler overfører brugsretten til et specifikt aktiv fra leasinggiver til leasingtager over en årrække.

Derved skal alle leasingaftaler – med nogle få praktiske undtagelser – indregnes i balancen og behandles efter samme model som de tidligere finansielle leasingaftaler efter IAS 17.

For leasingtager har den nye model væsentlig indflydelse på årsrapporten. For leasinggiver bliver ændringerne derimod mere beskedne, da man her i høj grad fortsætter den eksisterende regnskabsmæssige behandling i IAS 17.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096