23948sdkhjf

The Silo vinder Renoverprisen

Årets bedste renovering ligger i Københavns Nordhavn, og parterne bag renoveringen af The Silo kan nu kalde sig danske mestre i bygningsrenovering.

Ved en stor prisfest i Vilhelm Lauritzen Terminalen i Københavns Lufthavn i aftes kunne det markante havnebyggeri løfte sig om muligt endnu højere i stolthed. Hæderen og de 100.000 kroner var til alle involverede, og hele vejen rundt, fra bygherre, over arkitekt og ingeniør til ikke mindst de udførende, hvis arbejde blev hyldet i Kastrup i går.

Folk og firmaer bag Siloen

Bygherre: Union Holding A/S og NRE Denmark A/S
Arkitekt: Cobe
Totalentreprenør: NRE Denmark A/S
Ingeniør: Balslev og Wessberg

Siden januar har alle danskere indstillet deres favoritrenoveringsprojekter, og i år blev det til hele 182 indstillinger på tværs af hele landet.

Ud af dem blev seks nomineret og i aftes kunne repræsentanterne fra det store renoveringsprojekt i Nordhavn efter en måneders venten stille sig øverst på sejrsskamlen.

- The Silo er et fornemt eksempel på en ambitiøs transformering fra havneerhverv til attraktive, eksklusive boliger, sagde arkitekt Gøsta Knudsen, som er formand for nomineringsudvalget og som i aftes stod for prisuddelingen.

Forvandling eller nedrivning?
Ifølge ham er der sket et værdifuldt stykke arbejde, fordi der i mange danske havne er funktionstømte siloanlæg, som venter på en stillingtagen til genbrug eller nedrivning.

Det er med andre ord byernes og havneområdernes skyline og beboernes trivsel, der står på spil.

- Boligernes fandenivoldske materialemæssige råhed, den frigjorte indretning og det banebrydende arkitektoniske facadeudtryk er så perspektivrigt, at der ikke kan herske den mindste tvivl om renoveringens kaliber, sagde Gøsta Knudsen, der er tidligere stadsarkitekt i Aarhus.

The Silo var før renoveringen en ikonisk bygning i Nordhavn, der stod ubrugt hen; som om den gamle DLG-kornsilo fra 1962 kun ventede på at blive ændret til 38 lejligheder, med restaurant i en ny tilbygning på toppen og offentligt tilgængelige rum i stueetagen.

Renoveringen - eller på arkitektsprog: transformeringen - viser, hvordan man kan ombygge en udtjent betonsilo til nye formål med unikke rum og bevarede historiske spor som gevinst.

Før renoveringen var siloen i øvrigt også - med den kendte graffiti "Hva drikker Mølr" - et vartegn på havnen. Og nu har den rå silo så fået ny facade af stål, hvor altaner, isolering og døre er blevet en integreret del.

Siloens råhed består også indvendigt, hvor de eksklusive lejligheder fremstår med ubehandlede betonvægge og de originale og overvældende loftshøjder på mellem tre en halv og syv meter er bevaret.

Finalist-projekterne

Her er de seks nominerede:
The Silo: Legendarisk havnetårn i total forvandling
Rømershus: Aarhus-klenodie i nænsom renovering
Sønderborg multikulturhus: Industribygning bliver kulturcentrum
Rødbøgegaard: Det koster ikke en bondegård
Parcelhus fra 1974: Fra trist metervare til lys inspiration
Korngården: 50’er-boliger i ny beboervenlig udformning

Nomineringsudvalget har vurderet de 182 indstillede projekter i forhold til syv nomineringskriterier, der alle skal være opfyldt:
- Eksempelværdi
- Energikrav og bæredygtighed
- Samarbejde
- Brugskvalitet
- Bidrag til omgivelser
- Økonomi og værdiforøgelse
- Udførelseskvalitet

Renover prisen er stiftet af Realdania og Grundejernes
Investeringsfond. Den er uddelt årligt siden 2013, og vinderen modtager 100.000 kroner. Prisfesten fandt i år sted torsdag 6. september i Vilhelm Lauritzen Terminalen i Kastrup.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11