23948sdkhjf

Kassebiler lige så sikre som personbiler

Elg-test: Moderne kassebiler bremser og undviger lige så godt som almindelige personbiler
De fylder godt på vejene de store, høje kassebiler på forholdsvis smalle dæk. Ofte læsset tungt med værktøj og materialer.
Men, hvor sikre er disse biler? Hvordan klarer de den mest kritiske situation i trafikken – at køen foran pludseligt bremser op eller en traktor fra en sidevej overseer sin vigepligt?

Det centrale spørgsmål har avisen På Gule Plader netop undersøgt i en test med ti kassebiler på FDM Jyllandsringen.
Avisen På Gule Plader udgives i fællesskab af fagmedierne Motor-magasinet, Transportmagasinet og Mester Tidende.

- Testens konklusion er klar; den moderne kassevogn er ikke alene sikker, vi konstaterer, at den faktisk er lige så sikker som en moderne ”almindelig” bil, siger avisens chefredaktør, Flemming Haslund, der gennemførte testen i samarbejde med Bjarne Kragelund, køreinstruktør i FDM

- Resultatet understreges af, at en Volkswagen Polo, en almindelig bil, der var med i testen for sammenligningens skyld, kunne klare testen med 75 km/t, mens de bedste kassevogne klare samme opgave med 74 km/t., forklarer Flemming Haslund.

Med til testen var FDM’s kørerinstruktør Bjarne Kragelund. Han bekræfter testresultatet, men har en afgørende pointe, nemlig at bilernes sikkerhed både overfor chaufføren selv og andre trafikanter er under forudsætning af, at lasten i kasserummet er surret forsvarligt fast.

Under testen var to ellers sikre kassebiler i vanskeligheder, fordi lasten ikke var spændt fast. Dermed kunne lasten flytte sig under selve undvigemanøvren og bringe bilen i fare. Hvis de to situationer var sket ”ude virkeligheden” og altså ikke på FDM Jyllandsringen, kunne konsekvensen have været en tur i grøften.

De ti biler, der blev testet og godkendt er: Ford Transit Custom – Iveco – MAN TGE – Mercedes Vito – Mercedes Sprinter – Opel Vivaro – Peugeot Expert – Renault Master – Renault Trafic – Volkswagen Crafter.

Almindelig bil versus kassevogn
Alle 10 biler køres gennem den såkaldte elg-test, der illuderer en undvige-situation, som alle kan komme ud for i trafikken. Her er tre resultater fra testen; en almindelig bil, en af de bedste kassevogne og en gennemsnitlig kassevogn.
Bil Hastighed
VW Polo 75 km/t
VW Crafter 74 km/t
Opel Vivaro 70 km/t
Testresultaterne er udført af På Gule Plader i samarbejde med FDM.

Artiklen er en del af temaet Varebiler.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093