23948sdkhjf

EUC Nordvestsjælland: Vi har knækket kurven

Den 30. juli bragte Mestertidende.dk en historie om, at geografien er afgørende for, om lærlinge kommer i skolepraktik. EUC Nordvestsjælland blev nævnt i artiklen. Vi vil gerne fortælle, at vi både har flere elever på hovedforløb og mange flere i praktik hos en mester.
Dét er en succes, kun få erhvervsskoler har.

Der er ingen tvivl om, at alle elever ønsker sig en uddannelsesaftale - og helst en lang én. Imidlertid er skolepraktik, eller SKP, en mulighed for de elever, der har lidt svært ved at finde en praktikplads. Eller bliver afbrudt undervejs. Mange mestre vælger også at tilbyde eleven en kort aftale, og SKP giver eleven sikkerhed for at kunne fortsætte, hvis aftalen løber ud. Derfor er det synd at gøre skolepraktikken til et problem.

På EUC Nordvestsjælland har vi arbejdet meget med vores skolepraktik. Vores mål er, at eleven skal i praktik hos en mester, og at kun et lavt antal elever kommer i skolepraktik. Ligesom det er et mål, at de elever, vi har i skolepraktik, skal lære mest muligt.

Vi er lykkedes med opgaven! Sammenligner vi os med alle skoler, lykkes vi rigtigt godt. Elevtallet i skolepraktik er faldet de sidste par år på landsplan. Noget skyldes konjunkturerne - og noget lavere søgning til EUD. Siden 2015 er antallet af SKP-elever hos os faldet til en tredjedel. Med andre ord er der mange flere elever hos vores lokale mestre.

Vi oplever et fantastisk samarbejde med det lokale erhvervsliv. Siden slutningen af 2015 har vi måned for måned hjulpet en større og større del af eleverne ud i praktikaftaler hos en mester. Vi har i dag kun godt en tredjedel af de elever i skolepraktik, vi havde i 2015.

Figuren nedenfor viser skolen sammenlignet med alle skoler. Tallene er for både elever i skolepraktik, elever i virksomhedspraktik og elever på delaftaler og har udgangspunkt i 3. kvartal 2015 (index 100). Elevantallet på landsplan er i dag (ifølge de seneste tal fra maj 2018) tre fjerdedele af antallet i 2015, mens vi på EUC Nordvestsjælland kun godt en tredjedel af de SKP-eleverne, vi havde i 2015. (Tallene er hentet på uddannelsesstatistik.dk og bearbejdet af EUC Nordvestsjælland.)

Helle Pierri, der til dagligt har ansvar for Praktikcenteret, forklarer udviklingen sådan: Vi har skiftet strategi. Vi bruger meget mere tid med eleverne end før og mødes med dem hver 14. dag for at tale praktikpladssøgning. Så konsulenterne hjælper eleverne, for de fleste har aldrig prøvet at søge før. Det hjælper selvfølgelig også, at der er flere praktikpladser end tidligere, men støtten til eleverne er det vigtigste.

Samtidig med at flere elever uddanner sig hos en mester, har vi på EUC Nordvestsjælland oplevet at antallet af elever på hovedforløbet er stigende. På landsplan er elevtallet faldet 12 pct. siden slutningen af 2015. I samme periode har vi oplevet en vækst på 4 pct. Efter flere års tilbagegang knækkede vi kurven på EUD i starten af 2016. Siden 2. kvartal 2016 er vi steget 13 pct. på hovedforløbselever.

Vi er glade for de stigende elevtal – både for skolens og mestrenes skyld og faktisk er vi stolte af, at vi er med til at sikre flere dygtig håndværkere i Nordvestsjælland.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172