23948sdkhjf

Er unge fodboldtalenter dine fremtidige lærlinge, mester ?

Opfordring: Gør det lettere at kombinere en erhvervsuddannelse med fodbold
Drengene på U17 Øst2 holdet fra B1908 på Amager ville ønske, at der var flere muligheder for at kombinere deres fodboldtalenter med en fremtidig uddannelse. Holdet, som Byggeriets uvildige IT-rådgiver BASIT er sponsor for, vandt deres række efter en supersæson. Sæsonen har budt på både tætte og suveræne kampe, og endte med en målscore på 40-16 efter 13 kampe med 9 sejre, 3 uafgjorte og et enkelt nederlag i en sløj kamp.

Så amagerdrengene kan altså godt bide skeer med de store. Holdet er imidlertid også et godt eksempel på den udfordring, der møder de unge talenter, som desværre ser sig nødsaget til at vælge mellem fodbolden og deres uddannelse. Fodboldklubberne rundt om i landet er fulde af unge talenter, men når uddannelsen trykker i 17 og 18-års alderen prioriteres fodbolden mindre og mindre.

Mester Tidende har talt med BASITs direktør, Martin Profit Jakobsen, som har en ide til hvordan håndværks- og entreprenørvirksomhederne kan være med til at løse denne udfordring – endda til fordel for dem selv; nemlig ved at hente lærlinge fra fodboldmiljøet.

Vakse lærlinge er et plus for virksomhederne
Ideen går ud på, at virksomheder, fodboldklubber og lærlinge indgår i et samarbejde, hvor lærlingen tilknyttes en fodboldklub i sin lærlingetid, og får mulighed for at træne og spille kampe i så stor udstrækning som muligt. Ideen er ikke færdigstøbt, og BASIT deltager gerne i en dialog om hvordan det kan gennemføres i praksis.

- Vi håber fremadrettet at kunne finde en model for lærlinge som gør, at de kan spille fodbold ved siden af deres arbejde. Når fodbold bliver prioriteret, får flere mulighed for at prøve deres talent rigtigt af. Samtidig får virksomhederne adgang til potentielle lærlinge, som er vant til streng disciplin, og som gennem fodbolden får mange gode kvaliteter, som virksomhederne kan nyde godt af.

På fodboldbanen stilles krav til disciplin i forhold til mødetid og samarbejde. Fodboldspillerne mødes med krav om at modtage instrukser og udføre den på banen. Derudover stilles der samtidig krav til forståelse af taktik, og hvordan man som spiller indgår i den taktik, fremhæver Martin Profit Jakobsen.

Lærlingekontrakter og fodboldklubber
- Bare ude på Amager sker der ting og sager for tiden. De bedste klubber forsøger løbende at samarbejde omkring de bedste unge spillere for at holde dem på Øen.

Denne kamp om de unge talenter foregår i hele landet, hvor spillere i en tidlig alder, hentes til de større klubber med elitestatus. I Københavnsområdet henter klubber som Brøndby, FC København, FC Nordsjælland og Lyngby de unge talenter tidligt til at spille i ligaen. Andre store traditionsklubber som Hvidovre, AB og B93 har også en tiltrækningskraft fordi de spiller i divisionen, fortæller Martin Profit Jakobsen.

- Det er ikke i sig selv et problem, at de bedste spillere bliver samlet i de bedste klubber, men der er masser af talent, som ikke bliver fundet, og det er synd for fodbold-Danmark og for den enkelte fodboldspiller. Mange spillere stopper, når de er 16-18 år, også selvom at de er rigtigt gode. Og vi er vel mange som overvejer, hvad det kunne være blevet til, hvis man var fortsat med at træne 3-4 gange om ugen, indtil man er 21-22 år. Der sidder mange gode fodboldspillere ude i virksomhederne, som stoppede fordi de ikke kunne få tingene til at hænge sammen tidsmæssigt, påpeger Martin Profit Jakobsen.

Hvordan kommer vi videre ?
På spørgsmålet om, hvordan man spiller bolden videre her fra, siger Martin Profit Jakobsen:
- Virksomheden skal være villig til at tage en lærling som også skal have tid til at træne. Det betyder, at lærlingen skal have lov til at indpasse en træning - selv i en travl periode. Virksomheden og lærlingen skal selvfølgelig aftale de praktiske rammer, men både fodboldtræning og kamp skal have en høj prioritet i hverdagen. Det handler om at skabe så stor grad af fleksibilitet som muligt, for både virksomhed og lærling.
Det praktiske i forhold til hvordan en kontrakt skal skrues sammen mellem spiller, virksomhed og klub vil BASIT gerne tage initiativ til og deltage i.

Det kunne også være i et erhvervsnetværk, hvor virksomheder med fodboldlærlinge indgår. Her kan ligeledes drøftes forretning i forhold til opgaver og samarbejde om opgaver. Dette kunne eksempelvis være ved, at en tømrervirksomhed møder en malervirksomhed osv. På den måde giver netværket også værdi for virksomhederne, fremhæver Martin Profit Jakobsen.

Har du ideer er vil du drøfte mulighederne, så tag kontakt til Martin Profit Jakobsen på mpj@basit.dk eller ring til ham på 2010 4690
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094