23948sdkhjf

Akku-maskiner på specialopgave i trætoppene

At opføre et 45 meter højt tårn inde midt i en skov kræver god planlægning - og batteridrevet værktøj
Midt inde i Gisselfeld Klosters smukke skove i oplevelses- og klatreparken Camp Adventure på Sydsjælland er håndværkere og entreprenører i fuld gang med at skabe en udsigtstårn, som endnu inden det har nået sin fulde højde på 45 meter, har vakt international opmærksomhed både mediemæssigt og i forhold til designet.

- Det er en meget spændende – og udfordrende – opgave, siger byggeleder Simon Andersen fra firmaet Levi Jensen A/S, som er hovedentreprenør på det store byggeri.

- Det er nogle store dimensioner vi arbejder med og designet og geometrien er helt unikt, så vi har blandt andet arbejdet intenst på at skabe en effektiv montage-metodik, fortæller Simon Andersen.
Når man bygger et tårn starter man altid med at grave et stort hul i jorden. Sådan er det også med udsigtstårnet i Camp Adventure. Her er der støbt et piloteret betonfundament, som skal bære det 500 tons tunge tårn, som foreløbig rager 15 meter op i luften.

- Ovenpå fundamentet og i midten af tårnet bygger vi en midlertidig stålkonstruktion som skal stabilisere tårnet, når det skyder i vejret, forklarer Simon Andersen.
Der er også tænkt kreativt i forhold til sammensvejsningen af tårnets bærende konstruktion. Her er der fremstillet konsol-platforme som hejses op, så svejserne kan stå sikkert på ydersiden af tårnkonstruktionen og svejse.

Optimering af værktøjet
Firmaet Levi Jensen A/S fra Herfølge er specialister i stålkonstruktioner og Simon Andersen lægger ikke skjul på at det er en af de mest spændende og prestigefulde opgaver i firmaets historie.

- Vi arbejder sammen med en række dygtige underentreprenører og får blandt andet også god sparring fra værktøjsproducenten Milwaukee, som aktivt går ind i arbejdet for at sikre de mest effektive værktøjer og den bedst mulige kvalitet, siger Simon Andersen og tilføjer, at det blandt andet gælder anvendelsen af Milwaukees OneKey funktion som gør det muligt at sikre den helt nøjagtige til spænding af de mange bolte i byggeriet.
Bo Andersen fra Milwaukee er ofte forbi det spektakulære byggeri midt inde i skoven for at følge op på samarbejdet og byde sig tilmed rådgivning om optimering af værktøj og maskiner.

- En af de helt store effektivitetsgevinster med et byggeri midt inde i skoven er jo ikke mindst, at de batteridrevne maskiner i dag betyder, at man ikke skal rende rundt med ledningsmaskiner og have en generator brummende på pladsen. Akku-maskinerne er så stærke i dag, at de er fuldt på højde med 230 V maskiner. Det gælder også slagnøgler og magnetboremaskiner, fremhæver han og tilføjer, at det for Milwaukee handler om meget mere end blot at få noget værktøj ud på byggepladsen:

- Vi vil gerne stille vores ekspertise til rådighed og er klar til at rådgive, så håndværkere og entreprenører får det helt rigtige værktøj til den givne opgave, siger Bo Andersen.

LOKALT EGETRÆ OG CORTENSTÅL
Udsigtstårnet er tegnet af EFFEKT Arkitekter og fuldender en ambition om at skabe et æstetisk smukt bygningsværk og en unik naturoplevelse, der samtidig er tilpasset naturen og bygget så sensitivt som muligt.
Udgangspunktet er at tage en cylinderform og maksimere bunden og toppen, samtidig med, at midten minimeres. Opbygningen er en såkaldt hyperboloid form, hvor de lange vertikale stålrør ikke er bøjede, men i stedet roteret 120 grader, der giver et kurvet udtryk, som et timeglas. Det øger ikke kun stabiliteten, men gør også oplevelsen endnu større, da der gøres plads til, at trækronerne kommer helt tæt på det smalle midterste stykke.
Efterhånden som man bevæger sig videre over trækronerne, udvider udsigtstårnet sig og der kommer mere afstand mellem ramperne i takt med, at landskabet åbner sig og udsigten forøges. Det hele kulminerer på toppen med en 360 grader udsigt udover landskabet.
Hovedkonstruktionen er lavet med vedligeholdelsesfrit cortenstål, hvis rødbrune farve passer godt ind i skoven.
Brædderne på rampen er lokalt sydsjællandsk egetræ fra Bregentved Gods og Gisselfeld Kloster. Alt træ er PEFC-certificeret.
KILDE: Camp Adventure


EN UNIK NATUROPLEVELSE
Camp Adventures udsigtstårn er en unik naturoplevelse, der ikke findes andre steder i Skandinavien. Med de arkitektoniske greb og udviklingen af oplevelsen, er naturen iscenesat til at give nye perspektiver, forståelse og læring om naturen.
Fra skovbunden til trækronerne kan træerne studeres og opleves helt tæt på og i øjenhøjde. Fra udsigtstårnets top er der en uhindret 25 km udsigt udover det kuperede sydsjællandske herregårdslandskab.
KILDE: Camp Adventure


FAKTA OM UDSIGTSTÅRNET
Bygherre: Camp Adventure Development
Arkitekt: EFFEKT Arkitekter
Ingeniør: Arup
Hovedentreprenør: Levi Jensen A/S
Byggeleder: Arkhus
Højde: 45 m
Rampelængde: 800 m
Materialer: Cortenstål og egetræ
Cirkelslag: 12
Vægt: Ca. 500 t
Brædder: 7.750
Priser: Førsteplads ICONIC Award 2017 – Visionary Architecture
Finale World Architecture Festival 2017
Finale World Architecture News 2017
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125