23948sdkhjf

Paradoks i guldtider: Flere entreprenører går konkurs

Flere og flere byggefirmaer går konkurs.

Det er tendensen, selv når der korrigeres for inaktive firmaer, der har fyldt godt i konkursstatistikkerne, siden det blev muligt at stifte firmaer for én krone.

- Antallet af konkurser i branchen faldt ganske vist i tredje kvartal, men det ændrer ikke ved det generelle billede. Siden 2014 har retningen været opadgående, og det er lidt af et paradoks, at der er flere konkurser, selvom det går rigtig godt, og der er meget at lave, siger Andreas Fernstrøm, analysechef i Dansk Byggeri.

Stiger år for år
I årets tredje kvartal måtte 202 virksomheder i bygge- og anlægsbranchen lukke biksen mod 270 i det foregående kvartal, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er dog mere reglen end undtagelsen, at antallet falder i tredje kvartal, og siden 2014 er billedet, at flere firmaer begæres konkurs. Stigningen flader lidt ud, når man sorterer de inaktive virksomheder ud, der ikke har nogen ansatte.

Men det går fortsat den gale vej.

I år er over 40 aktive byggefirmaer gået konkurs hver eneste måned frem til august, mens niveauet for de tilsvarende måneder i 2014 var på lidt mere end 20.

Tom Vile Jensen, direktør i FSR - Danske Revisorer, påpeger, at det samlede antal virksomheder også er steget i perioden. Det kan dog langt fra forklare hele forskellen.

Dårlig styring
Andreas Fernstrøm fremhæver, at byggeriet er præget af benhård priskonkurrence som en mulig årsag til konkurstallene. Desuden er der en tendens til at tage mange opgaver ind, når det går godt, og markedet er i vækst.

- Nogle slår for stort et brød op, og når det så går galt på et projekt, så kan det blive rigtig dyrt i byggeriet.

Thomas Frommelt, partner i Deloitte, anerkender, at der er hård priskonkurrence, men tilføjer, at "der er også mange opgaver at byde på".

- Det vil hjælpe, hvis man var villig til at lade en opgave gå indimellem.

Han mener også, at flere mangler forståelse for, hvad det indebærer at drive en virksomhed i byggeriet.

- Det er komplekst, og der kan være flere omkostninger, end man lige umiddelbart regner med. Det er med til at forklare, hvorfor en række mindre firmaer går konkurs, tror jeg, siger Thomas Frommelt.

Ikke bekymrende niveau
Selvom konkurstallet stiger, får det dog ikke alarmklokkerne til at ringe.

- Det holder ikke mig vågen om natten, siger Andreas Fernstrøm og uddyber:

- Dels er niveauet ikke så højt, og dels viser data, at det typisk er små virksomheder, der bliver begæret konkurs.

- Derfor vil det også have mildere følgevirkninger, end hvis det var store virksomheder, siger Andreas Fernstrøm.

Læs mere: Inaktive firmaer banker byg geriets konkurstal op

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093