23948sdkhjf

Fik advarsel for utændt cigaret på byggeplads

Kamera fangede pladsmanden Niels Mouritzen med smøg i munden på sin byggeplads ved Rigshospitalet.
Tidligere i år var pladsmanden Niels Mouritzen på vej over til rygeskuret på sin arbejdsplads for at tage sig en pause. Han satte en cigaret i munden og flyttede lige rundt på en par sidste ting, før han nåede frem til rygeskuret og satte ild til cigaretten.

Et par dage senere fik Niels Mouritzen en mail fra sin chef. Her var der billeder taget af et overvågningskamera, hvor man tydeligt kan se, at Niels Mouritzen har en cigaret i munden, mens han sidder i teleskoplæsseren. Det udløste en advarsel for at ryge på byggepladsen, hvilket ikke er tilladt.

Det skriver Fagbladet 3F.

Niels Mouritzen var blevet filmet af nogle nye, avancerede kameraer, som var blevet sat op få dage tidligere og som kan følge de ansattes bevægelser.

- Når man sætter sådan et kamera op og følger folk personligt, er det dybt krænkende. Og jeg følte mig for alvor krænket, fordi nogle havde overvåget mig, uden at jeg vidste det. Jeg kan ikke have et tredje øje i nakken af mig hele tiden. Så vil jeg ikke kunne udføre mit arbejde, siger Niels Mouritzen.

Han kontaktede 3F-afdelingen BJMF, som organiserer københavnske byggearbejdere. De klagede til Niels’ chefer, der trak advarslen tilbage.

Ifølge reglerne må chefen ikke sætter kameraer op og filme de ansatte på må og få, bare fordi de lige vil tjekke om deres ansatte dovner den på jobbet, ikke overholder rygeregler eller den slags.

- Hvis man som arbejdsgiver føler sig nødsaget til at sætte et kamera op for at overvåge om personalet bare passer sit arbejde, skal der være yderst alvorlige grunde til det. På en byggeplads kan der sagtens være grunde til at begrænse tyveri, sikre arbejdsmiljøet eller andet. Men hvis formålet skal være at sikre, om folk har en smøg i munden eller ej, skal det i den grad være forklaret, meddelt og begrundet, siger Jesper Borre, juridisk konsulent i PROSA og ekspert i overvågning.

Niels Mouritzen er ansat i entreprenørvirksomheden Elindco, men kameraet blev sat op Sweco, der koordinerer arbejdet på byggepladsen. Sweco vil ikke udtale sig til Fagbladet 3F. Men det vil bygherren, Rigshospitalet, gerne:

- Da vi havde episoden, forhørte vi os hos vores advokat og fandt ud af, at vi havde et problem og tog kameraet ned. Vi vil gerne sætte kameraer op for at sikre, at der ikke bliver stjålet fra byggepladsen. Men det har aldrig været meningen at genere nogen. Det beklager vi. Jeg kan godt forstå, at man reagerer på den form for overvågning, siger Henrik Eriksen, projektdirektør for udvidelsen af Rigshospitalet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093