23948sdkhjf

Tømrermester er kun sig selv - og to EUX-lærlinge

De mindre håndværksvirksomheder tager godt imod lærlinge fra EUX-uddannelsen. I dag uddanner de således halvdelen af de unge EUX-lærlinge. Og det er virksomheder i Sydjylland, på Fyn og i Midt- og Vestjylland har flest lærlinge fra den kun otte år gamle uddannelse

Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri. Det er virksomheder med nul til tyve ansatte som står for at uddanne halvdelen af de 653 EUX-lærlinge, der per 15. august 2018 var i praktik i bygge- og anlægsbranchen. Særligt de helt små virksomheder med under 10 ansatte har åbnet døren for EUX-lærlinge. Sidste år havde de 215 EUX-lærlinge i lære.

- EUX-lærlinge er lidt kortere tid i praktik, fordi de bruger mere tid på skolebænken. Derfor forventede vi, at de store virksomheder var bedre gearet til at tage EUX-lærlinge, fordi de ikke er lige så sårbare, hvis der i en periode mangler en i sjakket. Men her har de mindre virksomheder altså på kort tid formået at indrette sig, så det også passer ind i deres hverdag, og det er vi glade for, siger underdirektør i Dansk Byggeri Louise Pihl.

Tømrermester med to EUX-lærlinge
Det gælder for eksempel virksomheden Tømrer Johannes ApS i Hinnerup, som består af mester selv og to EUX-lærlinge. Virksomheden har netop monteret nye planker på tre gavle i en villa i Hinnerup, og tømrermester Johannes Elimar Nielsen har hele tiden haft en lærling med på opgaven.

- Jeg har valgt at have to lærlinge forskudt af hinanden sådan, at når den ene er i skole, så er den anden i praktik hos mig, og det passer fint ind i min virksomhed. Om sommeren, når jeg har rigtig travlt, så har jeg et overlap på fire til fem uger, hvor jeg har to lærlinge, og det passer mig rigtig godt, fortæller tømrermester Johannes Elimar Nielsen.

- Jeg har været rigtig godt tilfreds med mine to lærlinge. Selv om de samlet set er kortere tid i praktik end på den traditionelle tømreruddannelse, så har de lært det, de skal på skolen, så det går nok. Men det ville selvfølgelig være godt for både lærlingene og virksomhederne, hvis praktiktiden var længere, siger Johannes Elimar Nielsen.

HVAD ER EUX ?
EUX er uddannelsen, hvor lærlingen både får en studentereksamen og bliver faglært i én og samme uddannelse.
Med et EUX-svendebrev kan man arbejde som faglært i en virksomhed - men man vil også kunne søge ind på en videregående uddannelse som for eksempel ingeniør-, maskinmester-, eller arkitektuddannelsen.
EUX-uddannelserne tager fra 4 - 5½ år afhængig af retning. Inden for byggefagene kan der vælges mellem linjerne tømrer, anlægsstruktør, bygningsstruktør og gulvlægger.



Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.221