23948sdkhjf

Sådan ansætter du den rigtige lærling, mester !

Nogle virksomheder oplever desværre, at uddannelsesaftaler med en lærling bliver afbrudt undervejs. Det er dyrt og besværligt for virksomheden, og ofte et personligt nederlag for lærlingen. Derfor er en god forberedelse til den indledende samtale vigtig, og derfor deler Dansk Håndværk fem gode råd, som skal give mester inspiration til hvordan han sikrer sig, at ansætte den rigtige lærling.

Her er de fem gode råd fra Dansk Håndværk:

Brug førstehåndsindtrykket
Du møder sikkert den kommende lærling første gang, når de banker på og spørger, om der er mulighed for en praktikplads. Og førstehåndsindtrykket er værd at tage med i overvejelserne for at bedømme om den pågældende skal til ansættelsessamtale. Hvordan præsenterer han eller hun sig. Virker han eller hun motiveret for faget. Er det en person, du har lyst til at sende ud til kunder. Er han eller hun ordentligt klædt på. Er der umiddelbar sympati/kemi.

Motivation er vigtig
Et af de væsentligste kriterier for et godt uddannelsesforløb er, om den kommende praktikant reelt er motiveret for uddannelsen og det faglige indhold. Mange mener, at en motiveret lærling med mindre gode skolekundskaber er lettere at uddanne end en lærling, der er dygtig i skolen men mangler motivationen for faget.

Skolekundskaber og fritidsinteresser
Viden og karakterer fra folkeskolen er ikke altid afgørende for et godt uddannelsesforløb. Men gode karakterer i bestemte fag kan i nogle brancher være afgørende for lærlingens mulighed for at gennemføre uddannelsen. En snak om niveauet fra folkeskolen, herunder den kommende lærlings arbejdsindsats, kan derfor være relevant.
Men fritidsinteresser eller fritidsjob kan også sige en del og være med til at skabe et helhedsbillede af den person, man overvejer at ansætte. Det kan give et fingerpeg om det er den type person, virksomheden har behov for, om den pågældende vil finde sig til rette og en en person, som de øvrige ansatte og du selv vil kunne arbejde sammen med.

Fortæl om virksomheden og dagligdagen
Husk at ansættelsessamtalen er tovejskommunikation. Du skal derfor selv fortælle om, hvilken virksomhed ansøgeren er på vej ind i. Fortæl om virksomheden og dens faglige område og opgaver. Virksomhedens type og størrelse afgør nemlig, hvordan læretiden forløber.
Arbejder virksomheden med en særlig niche, som kan gøre lærlingens uddannelse smal og specifik eller er virksomheden en generalist, der byder på et bredt fagligt felt. På den måde ved lærlingen fra begyndelsen, hvad han eller hun kan forvente. Fortæl også hvad vedkommende kommer til at arbejde med på en typisk arbejdsdag, så de har realistiske forventninger til deres kommende dagligdag.

Skab de rette rammer
Ansættelsessamtalens primære formål for dig er naturligvis at finde ud af, om ansøgeren er kvalificeret og kan indgå i det arbejdsfællesskab, der er i virksomheden. Derfor skal ansættelsessamtalen også foregå i en positiv stemning, som får ansøgeren til at føle sig godt tilpas og fjerner nervøsiteten.
Den mindre nervøse ansøger kan give et langt bedre billede af sig selv end den meget nervøse, og det er begge parters interesse, at få det mest retvisende billede af begge parter. Husk derfor eksempelvis at tilbyde en kop kaffe, at slukke din egen mobiltelefon, så samtalen ikke bliver afbrudt og din kommende lærling føler sig tilsidesat, som mindre vigtig end et telefonopkald – og sørg for selv at have afsat tid til samtalen, så du kan koncentrere dig om at få det bedst mulige ud af den.

Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094