23948sdkhjf

Ansvar er stadig byggeriets stedbarn og det går ud over kvaliteten

Byggekontrakten er ikke en samarbejdsaftale,men en krigserklæring

- Gennem tiderne har projekteringen, licitationsforholdene, aftalegrundlaget og det opfølgende tilsyn på en byggesag været helt afgørende for overholdelse af tidsfristerne og kvaliteten af byggeriet.

Det skriver Licitationen-Byggeriets Dagblad i en artikelserie, der markerer dagbladets 110 års jubilæum.

Bladet fremhæver, at byggeriet er fuld af aftaleregler, certificeringer, produkt- og materialegodkendelser og andre regler, som skal regulere samarbejdet mellem entreprenører og bygherrer og entreprenørerne indbyrdes. Hertil kommer en lang række bygge- og myndighedsregler.

Skubber ansvaret videre
- Regler, certificeringer og forordninger har alle til formål at placere et ansvar - og netop begrebet ansvar er et stedbarn i byggeriet, som ingen rigtig vil kendes til. 
 

Når entreprenøren og bygherren underskriver kontrakten, så er det ofte ikke en samarbejdsaftale de underskriver. Det er en krigserklæring! Og krigen går i store træk ud på at skubbe ansvaret rundt til de andre aktører i byggeriet - og helst helt væk fra én selv. Det er simpel overlevelsesteknik, hedder det i artiklen..

- Sat på spidsen betyder det desværre også, at der ikke er en kultur, hvor man hjælper hinanden med at undgå fejl på byggepladsen, men i højere grad hytter sit eget skind. Gør man ikke det, så ryger man nemlig ind i dagbøder, ansvar og erstatninger.

Selvom alle gode kræfter gennem tiden har forsøgt at gøre byggeprocessen mere industriel, så er ethvert byggeri stadig en kompliceret sag med mange aktører, mange forskellige materialer og mange regler.

Kombineret med en konkurrence-kultur, hvor prisen vægter højt, må man derfor også fremover forvente massive fejl og mangler i byggeriet. For ikke at tale om byggesjusk, skriver Licitationen-Byggeriets Dagblad..

Læs ogsåByggesjusk rammer både boliger og katedraler
Læs ogsåFlade tage og brokollaps

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08