23948sdkhjf

Top 10: Nye Aarhus-boliger bliver nabo til Botanisk Have

Mens tidligere industriområder landet over omdannes i stor stil i disse år, er der lidt længere imellem de markante projekter i byernes centrale kvarterer.

Men i Aarhus har Raundahl & Moesby, Cebra og Oluf Jørgensen netop taget hul på et byggeri, som udvider Aarhus’ mere end 100 år gamle Øgadekvarter med 146 nye boliger samt en helt ny bygade, som kommer til at forbinde Saltholmsgade og Møllevejen. 

- Ét stort gårdrum ville lukke af mod Botanisk Have. Med bygaden skaber vi to mindre gårdrum og giver samtidig mulighed for passage ind gennem området, fortæller sagsarkitekt Rasmus Kruse Jensen fra Cebra og fremhæver Kartoffelrækkerne i København som en god reference på dét, man forsøger at skabe med den nye bygade.

- Hvor gårdsrummene er private, er gaden fælles med byen. Det skal være en tryg gade med mulighed for ophold, så vi skaber rum for byliv, forklarer Rasmus Kruse Jensen.

Klassisk og nyfortolkende
Godt tre kilometer fra byggegrunden i Øgaderne ligger Cebras vel nok mest kendte boligbyggeri, det prisvindende ”Isbjerget”, som stod færdigt i 2013.

- Isbjerget orienterer sig mod vandet og blev opført som et af de første byggerier på Aarhus Ø. Det er noget helt, helt andet at skulle indskrive sig i en eksisterende karré, og afslutte den, som vi gør med Øgaderne, siger Rasmus Kruse Jensen og uddyber:

- Det er en balancegang mellem det at lave noget klassisk og samtidig nyfortolke teglbyggeriet. Ser du tegningen i perspektiv, så går teglfacaden op i to-tre etager, hvorefter taget ’vipper ind’. Det giver en fornemmelse af mere lys og luft, forklarer han og understreger, at de nye boliger arkitektonisk skal indskrive sig i kvarteret på en harmonisk måde:

- Der skal være variation i materialerne, og man må gerne se lidt af det liv, der leves i boligerne. Vi har valgt en ekspressiv arkitektur i klassiske materialer med kendte løsninger, hvor man godt må se en drypnæse og et nedløbsrør, fortæller arkitekten.

Byggeriet er netop gået i gang og forventes afsluttet i sensommeren 2020. Foruden de 146 boliger vil der blive etableret p-kælder under byggeriet. Både den brostensbelagte bygade og de grønne gårdrum vil rumme LAR-løsninger, som dels skaber skybrudssikring, og dels indtænker vandet som et positivt element.

Den kommende gade er endnu ikke navngivet, men er i konkurrenceprogrammet betegnet som Æbeløgade. Dette navn går igen i boligprojektet, der kaldes Æbeløen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.114