23948sdkhjf

Malerbøtten giver dig grønne fordele, mester !

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie
Bæredygtig maling bidrager ikke kun til et bedre indeklima. Faktisk gør brugen af bæredygtig maling i byggeriet det også nemmere at opnå point i certificeret byggeri.
Men, hvordan hænger det nye lige sammen ?

Jo, det er det helhedsorienterede syn på bæredygtighed, der kendetegner den tyske bæredygtighedscertificering DGNB. Den rette finish og overfladebehandling i et byggeprojekt kan derfor også være afgørende for, om det samlede resultat bliver ”grønt” hele vejen igennem, og at et byggeprojekt kan opnå en certificering i bæredygtighed.

- I DGNB-certificeringen har vi et bredt fokus og dermed en holistisk tilgang til bæredygtighed. Når man bruger DGNB-certificeringer, ser man således ikke blot på eksempelvis energi- eller miljømæssige aspekter. Man bruger derimod en mere helhedsorienteret fortolkning, som også inkluderer sociale, funktionelle, totaløkonomiske og procesmæssige værdier, forklarer Gitte Gylling Hammershøj Olesen, der er chefspecialist og DGNB-auditor hos ingeniør- og rådgivningsvirksomheden Rambøll.

Bæredygtighed er lig med balance
I en DGNB-certificering vægtes fem kriterier i forhold til hinanden. Kriterierne fokuserer på social, økonomisk og miljømæssig kvalitet samt proceskvalitet og teknisk kvalitet. I et DGNB-perspektiv handler bæredygtighed således både om at score højt i forhold til de enkelte parametre, men også om at skabe balance mellem parametrene.

Ifølge non-profit organisationen Green Bouilding Counsil Denmark, der administrerer certificeringsordningen, er byggeri, der evalueres som økonomisk bæredygtigt ikke nødvendigvis socialt bæredygtigt, og hvad der kan være et ønske om miljømæssig bæredygtighed, kan også sagtens være en dårlig forretning. Det er disse modsætninger mellem forskellige hensyn, som DGNB-certificeringen forsøger at gøre op med, så byggeriet bliver så bæredygtigt som muligt i sin helhed og ikke kun tager højde for udvalgte hensyn.

Stort potentiale i maling
Der kan derfor være meget fornuft i at indtænke maling ind i et projekts samlede bæredygtighedsprofil, når der skal bygges nyt og grønt, fortæller Gitte Gylling Hammershøj Olesen fra Rambøll.

- Maling bruges oftest som bygningsdelenes beskyttende lag og er derfor utrolig vigtig for at opnå en robust overflade, som kan holde til alskens ”vind og vejr” og ikke mindst til at blive brugt. Overfladerne på og i en bygning er det, vi interagerer mest med, og dermed er både æstetik, kvalitet og driftsvenlighed vigtige parametre, lyder det fra Rambøll-specialisten.

Gitte Gylling Hammershøj Olesen påpeger endvidere, at DGNB også handler om at minimere, undgå eller erstatte byggematerialer, der normalt indeholder miljøfarlige stoffer. Ved at vælge miljømærkede malingprodukter kan man derfor være med til at overfladebehandle med mindst mulig miljøbelastning og afdampning og dermed bidrage med vigtige points i processen frem mod en certificering.

- Der er for eksempel mange forhold omkring maling, der kan have stor indlydelse på, hvordan afgasningen til omgivelserne er. Vi stiller store krav til indeklimaet i en bygning, og det er også et krav, at der skal foretages formaldehyd- og VOC-målinger på alle bygninger. Hvis de ikke overholder kravene, kan de simpelthen ikke certificeres, forklarer Gitte Gylling Hammershøj Olesen.
Maling med strenge kvalitetskrav
Livscyklusvurdering, levetid, robusthed, miljørisici relateret til byggevarer, afgasning fra produkter og materialer samt rengørings- og vedligeholdsvenlighed er således alle aspekter, der har indflydelse på certificeringsniveauet i et byggeri.

Hos malingsproducenten Beckers arbejder man målrettet på at producere miljøvenlige produkter, som kan gøre det nemmere at opnå point i certificeret byggeri.

- Man kan nemt udføre et grønt byggeri med grønne produkter, hele vejen fra start til slut i projektet, hvis man bruger vores maling. Malingerne i både Scotte-, Elegant- og Livingserien til indendørs brug bærer Svanemærket, ligesom Living-seriens indendørs malinger er godkendt af det svenske Astma- och Allergi Förbundet, udtaler Lennart Baunsgaard, der er Commercial Technical Manager hos Beckers Maling, og fortsætter:
- Når en maling er Svanemærket, betyder det, at den er produceret på en miljøvenlig måde, men samtidig skal den også leve op til nogle ret strenge kvalitetskrav. Der bliver blandt andet stillet krav om rækkeevne, dækkeevne og vaskbarhed. Som professionel maler kan man altså trygt vælge svanemærkede produkter, som lever op til de krav, der stilles i grønne projekter.
Hold dig opdateret med Mester Tidende
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Tocifret millionunderskud vokser hos Flügger

Direktørskifte i stort, familieejet malerfirma

Indvendigt malerarbejde skal tilbage i boligjobordningen

Solid profil bag roret hos gulvproducent

Nyhedsbrev

Online Avis Arkiv

Hempel betaler rekordbøde i bestikkelsesag

Malingproducent: Efteruddannelse gør en forskel

Skil dig ud fra mængden ved at kunne noget specielt

Malermestre vil gerne have flygtninge som lærlinge men…

Manglende sprogundervisning forhindrer, at malermestre kan tage flygtninge i lærlingeforløb

Malermestre: Hjælp, vi mangler lærlinge !

Malerne har taget spartelopgaverne til sig

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Anne Bay, Dansk Center for Lys taler om fremtiden for LED-belysning

Sig det med æblekage

MOE domicil i Søborg sætter nye standarder

Generationsskifte i EL:CONs termograferingsafdeling

Tilbud på Draka Easy Strip

Perlestaf skaber det klassiske look til al slags byggeri

Krympeskive RLK 608 fra RINGSPANN

Mød os på Facadedagen 2019

Kom os mød ASSA ABLOY til dette års Ejendomsmesse

25 Gode år

Saint-Gobain bidrager til Swecos DGNB guld-certificering

Moelven hjælper dig med at vælge terrasse!

Weinig Cube Plus gør firkant kehling til en leg.

Hvordan går leverandørstyring og bæredygtighed hånd i hånd?

Karrierejob: Give Steel søger projektleder

Building Green Aarhus er udsolgt, nåede du ikke at booke en stand?

Cable Scout fra HellermannTyton hjælper dig med at trække kabler hurtigt og nemt.

GROHE træder stærkt ind på scenen for sanitetskeramik og tilbyder det komplette badeværelse

1.190 m2 paneler monteret på bare 1 dag.

Guldpakken - Messeudstyr

Wera passer perfekt til hånden – og til bilen

Undgå stød i anlægget med 53EU-kuglehanen fra Pettinaroli

Ara-el præsentere F400 væg monteret stikkontakt til tunnel ventilatorer

KE Fibertec vinder UdviklingVejens Erhvervspris 2019

Total kranløsning leveret og monteret 14 dage efter ordre.

Send til en kollega

0.961