23948sdkhjf

Nyt råd skal hjælpe med bedre udbud

De offentlige udbud skal være bedre, og konkurrencen skal styrkes.

Derfor nedsætter regeringen et nyt råd, der skal komme med anbefalinger og løsningsforslag til bedre offentlige udbud.

Forummet skal især drøfte aktuelle, udbudsfaglige problemstillinger og komme med konkrete råd og anbefalinger til både erhvervsministeren og til offentlige myndigheder og virksomheder.

Det er udvalgets opgave

Forum for Udbud er et udbudsfagligt råd, der har til opgave at komme med anbefalinger og løsningsforslag til bedre offentlige udbud, herunder fremme konkurrenceudsættelse af de offentlige opgaver

Forum for Udbud skal være et fast omdrejningspunkt for interessentsamarbejdet om offentlige udbud med det formål at bidrage til mere effektive udbudsprocesser og fremme konkurrenceudsættelse af offentlige opgaver

Forum for Udbud får til opgave at drøfte aktuelle udbudsfaglige problemstillinger og kan i forlængelse heraf komme med anbefalinger og løsningsforslag på problemstillingerne. Forum for Udbud fungerer – med sine anbefalinger og løsningsforslag - også som rådgivende organ til erhvervsministeren, der har mulighed for at bede om Forum for Udbuds anbefalinger til udbudsfaglige problemstillinger

Forum for Udbuds anbefalinger og løsningsforslag kan også være rettet direkte til ordregivere og tilbudsgivere
Forum for Udbud kan også selv tage aktuelle udbudsfaglige problemstillinger op til drøftelse og udarbejde anbefalinger og løsningsforslag hertil med udgangspunkt i ordre- og tilbudsgiveres erfaringer
Kilde: Erhvervsministeriet

- Regeringen er tilhænger af konkurrence og udbud af offentlige opgaver. Derfor nedsætter vi nu Forum for Udbud, der skal bidrage til at styrke konkurrencen på det her område. Det skal give mere kvalitet, innovation og effektivitet i opgaveløsningen, og det ser jeg frem til, siger erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).

Billigere at give tilbud
Rådet får foreløbig tre år og til formand har erhvervsministeren udpeget direktør for Engineering i NCC, Marlene Haugaard. For hende er det især vigtigt, at der i arbejdet også bliver stillet skarpt på virksomhedernes omkostninger i forbindelse med udbud.

- Det er vigtigt, at der skabes effektiv konkurrence om de offentlige opgaver, så vi kan få endnu bedre løsninger for de 355 milliarder kroner, som det offentlige årligt køber ind for. Jeg tror på, at Forum for Udbud kan blive et stærkt omdrejningspunkt for udviklingen af udbudskulturen i Danmark med det formål, at vi fremmer værdiskabende udbud og indkøb til den offentlige sektor. Et af fokusområderne er, at udgifterne for tilbudsgivning holdes på et fornuftigt lavt niveau, siger hun.

Etableringen af rådet er ét af initiativerne i regeringens udspil "Konkurrenceudsættelse - den bedst mulige service for pengene" fra maj i år. Ud over NCC skal der fra bygge- og anlægsbranchen også sidde Dansk Byggeri og SMVdanmark med i arbejdsgruppen.

McKinsey-religion
Fra SMVdanmark er det vicedirektør Jakob Brandt, der skal deltage i arbejdet. Organisationen har kritiseret udbudsloven for ikke i tilstrækkelig grad at sikre, at udbud bliver splittet op i mindre entrepriser, så de mindre virksomheder bedre kan være med.

- Det er som om, der har været et Djøf-lag i kommunerne og staten, der har en tyrkertro på, at bliver udbud større, så bliver det også billigere. Det er nærmest sådan en McKinsey-religion. Det tror vi ikke på. De store udbud, som vi ser flere af fr tiden, er sjældent vejen til den bedst mulige opgaveløsning for skattekronerne. Ønsker man nye lokale job og nye lærepladser, skal smv’er have en fair chance i de offentlige udbudsrunder, siger han.

De er med i udvalget

Forum for Udbud består derudover af 14 medlemmer, der repræsenterer erhvervs- og lønmodtagerorganisationer og offentlige myndigheder:
  • Louise Dahl Krath Jensen, afdelingschef i Dansk Byggeri
  • Morten Jung, markedschef i Dansk Erhverv
  • Jakob Scharff, branchedirektør i Dansk Industri
  • Jakob Brandt, vicedirektør i SMVdanmark
  • Rikke Margrethe Friis, direktør i Danske Regioner
  • Morten Mandøe, direktør i Kommunernes Landsforening
  • Nanna Højlund, næstformand i LO
  • Jeanet Vandling, formand i Foreningen af offentlige indkøbere (IKA)
  • Signe Lynggard Madsen, adm. direktør i Statens og Kommunernes Indkøbs Service (SKI)
  • Andrew Hjuler Crichton, erhvervsjuridisk direktør i Erhvervsmi-nisteriet
  • Anders Peter Tuxen, kontorchef i Moderniseringsstyrelsen
  • Torben Buse, afdelingschef i Økonomi- og Indenrigsministeriet
  • Anders Mærkedahl Pedersen, vicedirektør i Forsvarsministeriet
  • Mette Rose Skaksen, vicedirektør i Konkurrence – og Forbrugerstyrelsen
    Kilde: Erhvervsministeriet
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093