23948sdkhjf

Rengøring i renrum er for eksperter

For virksomheder i medicinal- og medicoindustrien, fødevarebranchen og visse dele af elektronikbranchen er det afgørende, at de allermest følsomme og forretningskritiske områder af produktionen bliver rengjort efter særligt høje standarder. Det kræver både erfaring og grundig uddannelse at kunne rengøre et renrum, så det opfylder kravene til rummets klassificering.

- Et renrum anvendes af industrien til produktion, forsøg, test og lignende og skal derfor overholde høje krav til antallet af partikler og mikrorganismer i disse. Det kræver derfor helt særlige kompetencer, redskaber og arbejdsprocedurer for at sikre, at krav fra kunder og myndigheder overholdes. Det er en decideret specialistfunktion, som konstant skal videreuddannes og kontrolleres, fortæller adm. direktør Jørgen Utzon fra Coor, der er en af landets førende virksomheder, når det gælder rengøring i kontrollerede og klassificerede miljøer.

Virksomheden har 300 medarbejdere, der er specialiseret inden for rengøring af renrum. Størstedelen af Coors renrumsdivision kommer fra Elite Miljø A/S, som virksomheden købte tidligere i år. Som den første virksomhed i Danmark blev Elite Miljø i foråret ISO 9001 certificeret i rengøring af renrum. Dermed fik virksomheden dokumentation for, at renrumsdivisionen har et kvalitetsstyringssystem, der lever op til de europæiske krav. Certificeringen er fulgt med over i Coor og gælder nu for Coors renrumsdivision.

Høje krav til uddannelse
Ifølge Jan Wilhelmsen, der er chef for Coors renrumsdivision, kræver rengøring af renrum særligt veluddannede medarbejdere.

- Man kommer ikke bare ind fra gaden og går i gang. Medarbejderen skal først have erfaring i almindelig rengøring og skal derefter gennemføre en række grundlæggende kurser. Dertil kommer sidemandsoplæring, hvor man arbejder sammen med en erfaren kollega og modtager praktisk instruktion i metoder, adfærd, korrekt rækkefølge, logbogsføring m.v. I alt tager det et halvt års tid at blive klar, siger Jan Wilhelmsen.
Selvom en medarbejders bliver godkendt til at arbejde i renrum, betyder det ikke, at vedkommende er færdig med at uddanne sig. Der er ofte kunde-specifikke instruktioner, som skal gennemføres, ligesom medarbejderne minimum én gang om året skal gentrænes i ”Good Manufacturering Practice, også kaldet GMP.

- Vi skal hele tiden uddanne vores folk inden for alle områder. Vi træner og træner. Ud over den årlige ”GMP” retræning har de fleste af vores kunder nogle standardinstruktioner og procedurer, som vi skal arbejde efter. Når standardprocedurerne bliver ændret, skal vi træne, gentræne og dokumentere, at vi forstår betydningen af ændringerne, og at vi lever op til dem. Vores kvalitetsstyringssystem indrettes derfor løbende efter kundens procedurer og krav, forklarer Jan Wilhelmsen.

Renrumskoncept skaber tillid
- Da renrummene er forretningskritiske områder for vore kunder, kan det have alvorlige konsekvenser, hvis rengøringen ikke er optimal. Det er derfor afgørende, at arbejdet udføres korrekt i henhold til de aftalte retningslinjer og specifikationer, ligesom korrekt dokumentation og sporbarhed er væsentlige elementer, siger Jan Wilhelmsen.
Udover at vejlede om frekvensen på rengøring, kemivalg samt udarbejdelse af nøjagtige beskrivelser og rengøringsinstrukser af både enkelte objekter og lokaletyper, har Coor udviklet et koncept, der giver kunderne tillid til, at virksomheden løser opgaven professionelt

- Kunderne har nogle forretningskritiske områder, som de overdrager ansvaret for at renholde til os. De forventer, at vi overholder de europæiske kvalitetskrav i forhold til at fjerne mikroorganismer og partikler samt opretholde fuld sporbarhed, fremhæver Jan Wilhelmsen og fortsætter:

- For at imødekomme kundernes krav, har vi derfor opbygget et gennemprøvet renrumskoncept, hvor vi er ”tunge” på specialister, fagekspertise, uddannelse og ledelse. Et koncept, som kunderne har taget godt imod, da det giver dem ro i maven. Samtidig sikrer vores ISO 9001 certificering, at systemet omkring vores leverance er på plads.

FLERE STRENGE AT SPILLE PÅ
Med Elite Miljøs ISO 9001 certificering i rengøring af renrum samt professionelle koncepter, specialister og medarbejdere, har Coor med købet af Elite Miljø, fået langt flere strenge at spille på.
- Tidligere har vi indgået kontrakter, som ud over rengøring af renrum også indeholdt eksempelvis teknisk vedligehold, som ofte kan være koblet sammen med renrumsopgaven. Her var det nødvendigt at have en partner med ombord for at kunne byde. Nu udgør renrumsdivisionen en stor del af Coor, så vi i dag er blandt de stærkeste på det danske marked inden for Facility Management og andre serviceydelser. Det er en klar fordel, at vi kan gå ud og byde ind på langt flere opgaver, uden vi skal i partnerskab med andre, siger adm. direktør Jørgen Utzon fra Coor.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109