23948sdkhjf

Ejendomsdrift: Robotter og apps tager over

Digitalisering vil ændre ejendomsdrift på alle områder fra robotstyrede plæneklippere til indretning af fremtidens arbejdsplads. Det kan både give øget kvalitet og store besparelser i drift af ejendomme, viser ny hvidbog fra DFM netværk og Realdania.

Den nye hvidbog blev præsenteret på en konference i Ballerup i går. På konferencen blev der sat fokus på, hvordan digitalisering kan hjælpe facility management-branchen (FM) med at drive ejendomme og intern service mere effektivt og med højere kvalitet. Bag hvidbogen står Realdania og Dansk Facilities Management netværk.

Hvidbogen er starten på et stort digitaliseringsprojekt, der også omfatter videndeling, læringsnetværk, videoer, konferencer og cases. Projektet sætter fokus både på de store gevinster ved digitalisering og de
mange snubletråde.

- Hvidbogen er et stort ide- og inspirationskatalog, som for eksempel beskriver, hvordan Københavns Kommune snart høster store besparelser ved at lade robotter klippe græsset på boldbanerne, hvordan ISS sparer penge og øger kundernes tilfredshed ved at give rengøringsassistenterne en brugervenlig app til at indberette fejl og mangler, og hvordan Fitness World digitalt holder styr på meldinger fra kunder og andre om tusindvis af fitnessmaskiner i motionscentrene, siger Svend Bie, direktør i DFM netværk.

Nye forretningsmodeller
Sidste år bestilte Finansministeriet en stor analyse hos rådgiverkoncernen EY om ejendomsdriften i landets 98 kommuner og ikke mindst mulighederne for effektiviseringer.

- EY-rapporten er blevet et vigtigt værktøj i kommunerne, som har en meget stor del af bygningsmassen her i landet. Vores hvidbog går skridtet videre og ser på, hvordan organisationer med ansvar for bygninger,
udendørs arealer og intern service, både i private virksomheder og i det offentlige, kan høste fordele af digitaliseringen – såvel i form af mere effektiv drift og mere tilfredse slutbrugere, fremhæver Svend Bie.

Han tilføjer, at digitaliseringen på mange måder ændrer FM og driften af bygninger:

- Digitale forretningsprocesser vender op og ned på, hvad det vil sige at have de rigtige bygninger de rigtige steder. Digitaliseringen åbner også for nye forretningsmodeller og partnerskaber mellem FM-leverandører
og virksomheder. Når ansatte kan arbejde alle steder fra, så må vi nytænke begrebet ”arbejdsplads”, og samtidig ser vi, at digitalisering og robotter flytter fokus fra alene-arbejde til team. Den digitale udvikling
sætter medarbejderne i centrum, og derfor skal FM-ansvarlige have fokus på, hvordan man understøtter medarbejdernes produktivitet og performance.

I forhold til bæredygtighed giver digitaliseringen værktøjer til at håndtere en vugge-til-vugge-tankegang med fokus på økonomisk optimering, ressourceoptimering samt påvirkning af det indre og ydre miljø, siger Svend Bie fra DFM netværk.

Seks eksperter har bidraget til hvidbogen:
Gitte Andersen, Signal Arkitekter/ISS
Poul Ebbesen fra Rambøll
Kirsten Ramskov Galamba, DTU Campus Service
Christian Lunner, EY
Lau Melchiorsen fra erhvervsmæglerfirmaet Colliers International
Trine Thorn fra Nordea Ejendomme.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095