23948sdkhjf

Mange fejl i varmepumpe-installationer

Stor variation i kvaliteten af varmepumpeinstallationerne i de danske hjem, og omfanget af forskellige fejltyper er stort
Videncenter for Energibesparelser i Bygninger (VEB) har her i efteråret foretaget en mindre telefonisk undersøgelse hos en række installationsvirksomheder, producenter og grossister samt brancheorganisationer. Videncentret har spurgt om, hvilke typer af fejl interviewpersonerne oplever, der er på varmepumpeinstallationer.

Vagn Holk, leder af Videncenter for Energibesparelser i Bygninger, forklarer:
- De nye undersøgelse er ikke videnskabelig, men den tyder på, at der er stor variation i kvaliteten af varmepumpeinstallationerne i de danske hjem, og at omfanget af forskellige fejltyper er stort. De opstår såvel i dimensioneringen som i installationsarbejdet og indreguleringen, mens det til gengæld er sjældent, at der opleves fejl på selve varmepumpen.

Telefonundersøgelsens resultater understøttes af en tidligere mere omfattende undersøgelse ”Den gode varmepumpeinstallation”, som viser, at der er fejl på 85 pct. af varmepumpeinstallationerne.

Øget indsats
Videncentret har i samarbejde med Energistyrelsen et øget fokus på kursusindsatsen til varmepumpeinstallatørene, hvor Energistyrelsen har afsat 1,4 mio. kr. til at styrke kompetencerne på varmepumpeområdet - herunder at afholde kurser samt forbedre og videreudvikle kursusindhold til fremtidige kurser om varmepumper. Særligt indsatsen målrettet mod korrekt installation af varmepumperne for at minimere omfanget af fejl.

- De mange forskellige typer af fejl viser, at der er brug for et grundlæggende løft af kompetencerne på varmepumpeområdet - sådan at boligejere, der installerer varmepumper, kan være sikre på, at varmepumpen kører energieffektivt, og at de opnår den energibesparelse, de med rette forventer, siger Vag Holk.

VE-godkendelsesordningen
Det er Energistyrelsens anbefaling, at man benytter sig af en VE-godkendt virksomhed til installation af små vedvarende energianlæg. Det er dog ikke et lovkrav. Det er frivilligt for el- eller vvs-installatørvirksomheder, om de ønsker at blive VE-godkendt af Energistyrelsen.

VE er en forkortelse for vedvarende energianlæg, som f.eks. små biomassekedler og -ovne, solcelle- og solvarmeanlæg samt varmepumper. VE-ordningen omfatter virksomheder, der installerer og monterer små vedvarende energianlæg i private hjem. Ordningen er blevet indført for at fremme effektiviteten og sikre at installationen af de små VE-anlæg bliver udført korrekt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203