23948sdkhjf

Kom foran: Hent vigtig inspiration hos frontløberne

Dansk Byggeris IT-messe og it-modenhedskonkurrence stiller skarpt på udviklingen af digitaliseringen i byggeriet

Selv når det går godt, og sagerne ruller ind, er det vigtigt at have fokus på forretningen.

Her er de nominerede

Følgende virksomheder er nominerede til konkurrencen om at blive Danmarks mest IT-modne håndværks- og entreprenørfirmaer:

TILBUDSGIVNING :
Vesti Olsen & Hansen
Drøhse Tømrer & Snedker ApS
Malmos
Quist VVS
Norcon Bygningsentreprise A/S

PLANLÆGNING :
Adserballe & Knudsen
Højbjerg VVS
Tømrerfirmaet Thomas Harbo
Duemose
Wils

UDFØRELSE :
Nykøbing El-Service
Bjarne Nielsens Tømrerforretning
Tømrermester Jakob Ebbesen
Svends VVS
Aut. El-Installatør Jens Melgaard

AFLEVERING :
Malerfirmaet Carsten Sørensen A/S
Stricker El-Service
Skou Gruppen
J. Jensen Nedrivning A/S
El-Service

ADMINISTRATION :
Holm & Eistrup
Scandico Byg
Daurehøj Erhvervsbyg
Troels Jørgensen A/S
Århus Murer & Tømrerforretning A/S

Det skal hele tiden overvejes, hvad der kan forbedres eller gøres smartere i forretningen. Især i tider som nu, hvor arbejdsressourcerne er knappe, og det ikke er muligt at ansætte sig ud af kapacitetsproblemer, er det vigtigt at rette blikket på, hvad it-værktøjer kan bidrage med.

Derfor holder Dansk Byggeri sammen med it-rådgiveren, Basit, igen til næste år Danmarks største it-messe  målrettet og skræddersyet til bygge- og anlægsvirksomheder.

Det er en messe i øjenhøjde, hvor de besøgende kan afprøve it-værktøjer og se, hvor de kan gøre en forskel i forretningen. Og det helt særlige er, at alle it-værktøjerne på messen er specialiseret og håndplukket ud fra de behov og udfordringer, som man hver dag møder i bygge- og anlægsbranchen.

Stærkt udstillerhold
- Der er travlt derude. Vi oplever, at en del af den travle hverdag kan afhjælpes ved at udnytte de it-værktøjer, som allerede er tilgængelige på markedet, siger adm. direktør i Basit, Martin Profit Jakobsen.

Han forklarer, at de effektivt drevne håndværks- og entreprenørvirksomheder har styr på deres arbejdsprocesser fra tilbudsgivning til aflevering, samt den underliggende administration, og i denne forbindelse er it-værktøjer uundværlige.

Skaber bedre overblik
Sideløbende med messen har Licitationen - Byggeriets Dagblad sammen med søsterbladet Mester Tidende og i tæt samarbejde med Basit udvalgt 25 virksomheder, som er med i opløbet til at blive kåret som Danmarks mest it-modne håndværks- og entreprenørvirksomhed.

De nominerede i konkurrencen viser, at strukturerede arbejdsprocesser og brugen af digitale værktøjer til de administrative opgaver sammen bevirker, at opgaverne løses nemmere. De nominerede fortæller da stort set også alle sammen, at de har fået bedre overblik over hele forretningen ved at implementere it-værktøjer.

Et af de tilbagevendende råd de nominerede deler med håndværks- og entreprenørvirksomheder, som står overfor it-investeringer, er:

"Invester tid i at undersøge og finde de rigtige løsninger for jeres virksomhed, og start med at finde overskuelige processer, der kan digitaliseres lige nu og her i jeres virksomhed."

Løfter produktiviteten
Direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri, er glad for it-modenhedskonkurrencen og fremhæver, at konkurrencen og Dansk Byggeris IT-messe er med til at synliggøre vigtigheden af at implementere effektive it-værktøjer i byggeriets virksomheder.

- Dansk Byggeris IT-messe giver de besøgende mulighed for netop at undersøge de bedste løsninger på markedet, og gennem en række kvalificerede indlæg at hente gode råd og inspiration til hvilke processer, der nemt kan digitaliseres i virksomheden, fastslår Michael H. Nielsen.

Han understreger, at de virksomheder, der ikke begynder at investere mere i it og ny teknologi, mister indtjening og risikerer at sakke bagud og blive overhalet af konkurrenterne.

- Og der er ingen tvivl om, at mange medarbejdere kunne blive langt mere effektive og løfte produktiviteten, hvis branchen tog mere ny teknologi og it til sig, siger Michael H. Nielsen.

En ny undersøgelse fra Danmarks Statistik viser, at byggeriet i stigende grad implementerer it-værktøj.

Men byggeriet halter stadig bagefter.

Inden for det seneste år, har mere end hver sjette medarbejder i bygge- og anlægsbranchen fået ændret deres arbejdsopgaver, fordi virksomheden har indført nyt it-udstyr eller ny software. Ser man på alle brancher under ét, har 27 pct. fået ændrede opgaver på grund af ny it.

Tilmeld dig Dansk Byggeris IT-messe her

Gik konkurs trods effektive it-værktøjer

Daurehøj Erhvervsbyg har gjort det godt på it-fronten, men blev trængt på likviditeten
Siden de 25 nominerede blev valgt ud fra de mange deltagende virksomheder har en af konkurrencedeltagerne, Daurehøj Erhvervsbyg, indgivet konkursbegræring.

Den it-faglige ansvarlige for konkurrencen, adm. direktør Martin Profit Jakobsen fra Basit forklarer det således:

– Det danske byggemarked er superpresset i øjeblikket med mange sager, men der er stadig stor fokus og konkurrence på pris, og der er kommet en meget uheldig tendens til, at betalingerne i sagerne falder alt for sent.

Vi oplever, at selv de meget digitale virksomheder, som for eksempel Daurehøj Erhvervsbyg, som grundlæggende har meget godt styr på deres forretning, kan blive fældet af meget få dårlige sager, hvor betalingerne af en eller anden grund ikke falder til tiden. Når der så er travlt, og næste opgave venter med et forventet overskud, er det fristende at byde ind og starte på denne sag med de pengestrømme, der ligger i den. Hvis den også møder problemer med betalinger så er problemet dobbelt op, understreger Martin Profit Jakobsen.

Han fremhæver, at it-værktøjer kan hjælpe et langt stykke hen af vejen, også i forhold til risikoafdækning.

– Mange af de store sager udvikler sig ikke som forventet, og af årsager, som den enkelte entreprenørvirksomhed ikke kan kontrollere. Derfor udebliver betalinger af mere eller mindre legitime grunde, og virksomhederne oplever likviditetsudfordringer, selvom de grundlæggende er sunde og dybest set veldrevne, siger Martin Profit Jakobsen.

It-mæssigt trænger bygge- og anlægsbranchen ifølge Martin Profit Jakobsen til at få drøftet en digital samarbejdsform, som ikke handler om IKT og teknologi, men i større grad om, hvordan man sikrer rettidig og relevant information.

– Vores erfaring, er at informationsmængden i projekterne er blevet alt for stor, og at de involverede parter ikke er kritiske nok i forhold til hvilke informationer, der deles med hvem, hvornår og hvorfor. Desuden skal der implementeres en meget strammere disciplin i forhold til at overholde betalingsfrister, som i forvejen er lange, fastslår Martin Profit Jakobsen.

De skal finde vinderne

Licitationen-Byggeriets Dagblad og Mester Tidende har udpeget et kompetent dommerpanel, som skal afgøre, hvilke af de nominerede virksomheder der løber med de fem priser som Danmarks mest it-modne håndværks- og entreprenørvirksomheder.

Dommerpanelet består af :
Mette Glavind, direktør, Teknologiske Institut
Steen Hoeck Klausen, branchechef, Arbejdsgiverne
Michael H. Nielsen, direktør, Dansk Byggeri
Martin Profit Jakobsen, adm. direktør, Basit
Klaus Tøttrup, chefredaktør, Mester Tidende

Midt i december beslutter dommerne, hvilke virksomheder, der har flyttet sig mest ved at bruge it-værktøjer. Det er ikke et mål i konkurrencen at virksomhederne har en masse it-programmer, computere, tablets og smartphones. Det er tril gengæld fokus på, at det it-værktøj virksomhederne har implementeret passer til medarbejderne og de arbejdsprocesser de møder i hverdagen.

Selve kåringen af vinderne finder sted på Dansk Byggeris IT-messe i Taastrup den 5. februar og Aarhus den 6. februar 2019.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172