23948sdkhjf

Mangler unge som vil sætte sten

Byggeboomet har givet travlhed hos brolæggerne. I takt med, at der er blevet bygget nyt og renoveret på livet løs de seneste år, er der også blevet anlagt nye torve, pladser, stier, fortove og udenoms arealer rundt om de mange nye bygninger.

- Der er nogle store anlægsprojekter i gang, som giver os masser af arbejde både nu og fremover. Og når kommunerne efterspørger dygtige brolæggere, er det vigtigt for dem, at det er firmaer med faglærte medarbejdere, der udfører arbejdet. Men det kniber med at følge med, siger oldermand i Brolæggerlauget i Dansk Byggeri Claus Johnsen.

Selv om ordrebøgerne er fulde, er mestrene i brolæggerfaget bekymrede. For alt for få unge har lyst til at lære det gamle håndværk.
- For at følge med efterspørgslen skal vi uddanne mellem 30 til 40 svende årligt. Men i de seneste fem år er der kun blevet uddannet mellem 14 og 22 svende om året. Vi kan sagtens uddanne dobbelt så mange, siger oldermand Claus Johnsen

Samtidig falder den samlede andel af erfarne brolæggere i Danmark. På kun otte år er antallet af brolæggere reduceret med en fjerdedel, blandt andet fordi der går flere på pension, end der kommer til, viser tal fra Pension Danmark. Der er med andre ord alt for få nyuddannede brolæggere til at tage deres plads.

Den store rift om brolæggerlærlingene ses også tydeligt på erhvervsskolernes praktikpladscentre, hvor elever, der ikke har fået en praktikplads i en virksomhed, tilbringer en del af praktiktiden. Men i både 2017 og 2018 har der ikke været én eneste brolæggerelev i skolepraktik, viser de nyeste tal fra Undervisningsministeriet. Samtidig er der lige i øjeblikket 81 brolæggerlærlinge i lære ude i en virksomhed.

- Jeg kan nærmest love de unge, at de er garanteret en praktikplads, og at de bliver godt tilfredse med deres valg af uddannelse, hvis de vælger at blive brolægger. Det gælder også, hvis de er interesserede i at blive selvstændige. Det kræver nemlig ikke meget andet end gå-på-mod, dygtighed, det rigtige værktøj og et cvr-nummer at starte sin egen brolæggervirksomhed, siger oldermand Claus Johnsen i Brolæggerlauget i Dansk Byggeri.

Der er også gode muligheder for at læse videre til eksempelvis byggetekniker og bygningskonstruktør, hvis man har en uddannelse som brolægger.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.204