23948sdkhjf

Så er der sat strøm til byggeriet

Gammeldags processer er helt på vej ud til fordel for effektive, digitale værktøjer
- IT-værktøjerne kommer til at påvirke bygge- og anlægsbranchen de kommende år. Andre brancher har over de seneste mange år gennemgået store forandringer. Heldigvis ser vi også, at virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen flytter sig og tager nye IT- værktøjer i brug, lyder det fra direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri.

- Faktisk er rigtig mange af vores medlemmer allerede godt i gang med at udnytte IT-værktøjerne i deres forretning. Spørgsmålet er blot, om virksomhederne flytter sig hurtigt nok. Derfor gør Dansk Byggeri alt for at hjælpe vores medlemmer, så de står endnu stærkere, siger Michael H. Nielsen.

I samarbejde med Byggeriets uvildige IT-rådgiver BASIT, har Dansk Byggeri siden 2013 årligt gennemført IT-analyser for at tage den digitale temperatur hos bygge- og anlægsbranchens virksomheder.

I de seneste 5-6 år har udviklingen for alvor taget fart. Analysen viser blandet andet, at digitale arbejdsgange har vundet indpas i bygge- og anlægsbranchen:

• Håndværkerne og entreprenørerne har ændret deres faktureringsgang. Andelen af virksomheder, som sender mindst én faktura med post om året er faldet fra små 80 pct. helt ned til 16 pct. i 2018. Imens er andelen af virksomheder, som sender digitale fakturaer (EAN) omkring de 60 pct.
• Andelen af virksomheder, som sender digitale arbejdssedler er steget fra nærmest ingenting til omkring 25 pct.
• En markant tendens er tidsregistreringen i håndværks- og entreprenørvirksomhederne, der i stigende grad sker digitalt fremfor på papir
• Styring af materiel sker også i stigende grad digitalt
• Kvalitetssikring på papir er i markant fald, og andelen af digital kvalitetssikring stiger ligeledes markant
• Selvom Excel stadig er udbredt til kalkulation, bruger flere og flere i dag kalkulationsværktøjer med egne erfaringspriser
• Et stigende antal virksomheder skal forholde til sig til mulighederne med BIM/3D materiale, og stadig flere håndværks- og entreprenørvirksomheder investerer i IT-værktøjer til at håndtere netop dette

Brug ressourcerne optimalt
- Man skal altid passe på med at tolke på øjebliksbilleder, forklarer Michael H. Nielsen, men da IT-analysen gennemføres hvert år, kan vi identificere de overordnede tendenser.

- For eksempel viser analysen, at den travlhed, vi oplever i markedet i øjeblikket, påvirker IT-investeringerne negativt. Det forstår vi selvfølgelig godt, for det er klart, at virksomhederne skal producere når der er høj efterspørgsel. Men det er vigtigt at virksomhedslederne også tænker på, hvordan de gode tider er bedst udnyttet. For netop når ressourcerne er knappe, er det vigtigt at ressourcerne bruges optimalt.

Derfor fokuserer vi i Dansk Byggeri på at udbrede kendskabet til IT-værktøjer. Til daglig arbejder vi sammen med byggeriets uvildige IT-rådgiver BASIT om at hjælpe vores medlemmer til en nemmere digital hverdag, og hvert år afholder vi Dansk Byggeris IT-messe, forklarer Michael H. Nielsen.

Skrot de tossede arbejdsgange
Spørger man BASIT hvad der er vigtigst for håndværks- og entreprenørvirksomheder i forhold til at optimere forretningen, er svaret:
- Kig på hvilke arbejdsgange i virksomheden, som er smarte, og hvilke som helt åbenlyst er lidt tossede. Når vi taler med vores kunder, så ved de jo godt at det ikke er optimalt at flytte papir, og at produktionsinformation, som er forældende, skader produktionen mere end det gavner. Listen over ting, som virksomhederne gerne vil lave om, er typisk meget lang. De er bare i tvivl om, hvordan de kommer i gang.

Det er hovedårsagen til, at vi sammen med Dansk Byggeri, gennem de sidste otte år, har afholdt Dansk Byggeri IT-messe. Her kan man med egne øjne se på mulighederne og tale med IT-leverandørerne, siger direktør Martin Profit Jakobsen, BASIT.

MESSE MED IT-VÆRKTØJ TIL BYGGERIET
Dansk Byggeri IT-messe 2019 afholdes den 5. og 6. februar i henholdsvis Høje Taastrup og i Århus.
Tilmeld dig her: www.danskbyggeri.dk/it-messe

Det er gratis for medlemmer af Dansk Byggeri at deltage mens andre er velkomne mod betaling af et deltagergebyr på 400,- kr. + moms per deltager.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094