23948sdkhjf

Nu er det lettere at inddrive gæld, mester !

,
Hvis en kunde skylder dig for eksempel 10.000-20.000 kroner på en ubetalt faktura, sender du så kunden til inkasso? Eller forsøger du at få pengene hjem via en retssag? Mange vælger helt at droppe sagen og tage tabet, men det er ikke altid den bedste løsning, lyder det fra SMVdanmark..

- Sager med en værdi under kr. 50.000 kan enten anlægges som en såkaldt ”småsag” ved den almindelige byret eller køres gennem som en inkassosag ved fogedretten, hvis ikke skyldneren har indsigelser mod kravet. Begge dele kan virksomheden selv gennemføre uden advokat, hvis man ønsker det, siger chefjurist Peter Andersen fra SMVdanmark.

Alt for mange ubetalte fakturaer
Den såkaldte ”småsagsproces” blev en mulighed for godt ti år siden efter ønske fra blandt andet SMVdanmark – dengang Håndværksrådet. På det tidspunkt var det nemlig uforholdsmæssigt dyrt og besværligt at anlægge en almindelig retssag, fordi der blandt andet er omkostninger til advokat. Og når det drejer som beløb på for eksempel 2-10.000 kr., har det været så dyrt og bøvlet, at mange har valgt at opgive kravet.

- De mindre virksomheder er særligt udsatte for dette problem, og det er en stor belastning for en mindre virksomhed ikke at få penge hjem til tiden. Der er ikke nogen mirakelløsninger på denne problemstilling, men nemmere og billigere er det klart blevet, bl.a. fordi virksomhederne selv kan indbringe en sag for domstolene, siger Peter Andersen.

Koster kun en plovmand
På trods af fordelene ved småsagsprocessen, bruges den stadig sjældnere. Med en kampagne vil Domstolsstyrelsen derfor gøre virksomheder opmærksomme på fordelene ved småsager.

Det koster kun 500 kr. at oprette en småsagsproces, men om man skal vælge at sende et krav direkte til fogedretten ved at udfærdige et betalingspåkrav eller anlægge en sag ved domstolene som en såkaldt småsagsproces afhænger af, om skyldneren har indsigelser imod kravet, eller om den pågældende bare ikke kan eller vil betale. Er der indsigelser, som ikke bare er pjat, så kan fogedretten ikke afgøre sagen, oplyser SMVdanmark.


Fakta om småsagsprocessen
Småsagsprocessen er tiltænkt sager, hvor kravet er højst 50.000 kr. Formålet er at gøre det muligt at gå i retten for privatpersoner og mindre erhvervsdrivende uden juridisk indsigt, fordi sagsgangene er forenklet.
Småsager anlægges og behandles - på samme måde som andre civile sager - i domstolenes selvbetjeningsløsning minretssag.dk. Når sagsøgte har afleveret en svarblanket, hjælper retten med forberedelsen af sagen.
Undervejs vil der være færre retsmøder end i almindelige retssager, fordi rettens forberedelse af sagen som hovedregel skal ske på baggrund af skriftligt materiale. Retten hjælper med grundig vejledning og assistance til parter, som ikke repræsenteres af en advokat.
Kilde: SMVdanmark

Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094