23948sdkhjf

Håndværkere på piller for at klare jobbet

Hver anden 3F'er har taget smertestillende medicin eller haft behov for behandling inden for det seneste år
Inden for det seneste år har over hver andet medlem af 3F taget smertestillende medicin eller haft behov for behandling på grund af smerter forårsaget af deres nuværende eller tidligere job. Det skriver Fagbladet 3F.

I undersøgelsen foretaget af Analyse Danmark for 3F svarer i alt 54 procent af 3F’erne, at de har taget smertestillende medicin eller haft behov for behandling inden for det seneste år, mens der blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen er 34 procent, som har haft så ondt i kroppen, at de har taget medicin eller haft behov for behandling.

Professor i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet, Peter Hasle, mener, at Analyse Danmarks undersøgelse bekræfter en række nye tal fra forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv.

- Ufaglærte med et hård, manuelt arbejde døjer oftere med smerter. Og der er rigtig mange, der får problemer, når de kommer op i årene. Det gælder også for en sportsskade. Det er sværere at komme sig med hårdt fysisk arbejde. Du kommer hurtigt ind i en ond spiral, hvor du på grund af det hårde arbejde får svært ved for alvor at komme dig igen, siger Peter Hasle til Fagbladet 3F.

Tallene fra SeniorArbejdsLiv viser blandt andet, at hver anden dansker over 50 år, der arbejder, har smerter. Dagligt eller ugentligt. Og at hver femte føler, at smerterne begrænser dem i deres arbejde.

LÆS OGSÅ: Uanstændig behandling af nedslidte håndværkere

- Man er nødt til at prioritere arbejdsmiljøet meget højere herhjemme og tilbyde folk fleksible muligheder for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Så de, der gerne vil og kan arbejde, til de bliver gamle, kan gøre det. Og de, der er slidt ned, får mulighed for at gå tidligere på pension, siger Peter Hasle.

Ulla Sørensen, der er arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F, påpeger, at medlemmerne af 3F også kan indgå i befolkningsundersøgelsen, og at spændet mellem antallet af 3F’ere og andre på arbejdsmarkedet, som plages af smerter, derfor kan være endnu større.

- Arbejdet slider hårdt på vores medlemmer, og alt for mange får ondt i kroppen, siger Ulla Sørensen, der er arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F.

Både kvinde og mænd
Smerter på grund af jobbet er lige udbredt blandt de kvindelige og mandlige medlemmer af 3F. Hårdest ramt er aldersgruppen 50-59 år, hvor smerter har sendt 62 procent af 3F’erne en tur på apoteket, til en læge, en fysioterapeut, en kiropraktor eller en anden form for behandling inden for det seneste år.

Der er dog også problemer blandt de yngre medlemmer mellem 18-29 år. Her svarer 34 procent, at de inden for de sidste 12 måneder har taget smertestillende medicin eller haft behov for behandling.

- Det er bestemt bekymrende, at så mange i den lidt ældre aldersgruppe oplever, at de er nødt til at tage medicin eller gå til behandling på grund af smerter. Men jeg synes også, at det er et alvorligt tegn, at en tredjedel af de unge 3F’ere døjer med smerter, siger Ulla Sørensen.

Hårdt fysisk arbejde øger nedslidning
Ifølge Lars L. Andersen, der er professor NFA, er der ingen tvivl om, at hårdt, fysisk, manuelt arbejde øger risikoen for smerter og nedslidning.

- Der er stor forskel på, om du slider og slæber eller sidder på en kontorstol, når du er på arbejde, siger Lars L. Andersen.

Han ser ingen lette løsninger på problemerne med arbejdsrelaterede smerter.

- Hvis man fjernede al tungt arbejde, hvad ville der så være tilbage? Jeg tror, at der skal en bred indsats til. Tekniske hjælpemidler og en bedre organisering af arbejdet kan være med til at aflaste folk, der har smerter på jobbet. Ledelsen på arbejdspladserne kunne også prøve at motivere og give deres medarbejdere mulighed for at træne i arbejdstiden for at styrke deres ryg og nakke, som ofte er problemet, siger Lars L. Andersen.

- Det er nok ikke så let at få folk til at gøre det, når de kommer hjem med smerter efter en hård arbejdsdag, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.087