23948sdkhjf

Træk stikket mester, gør som Michael !

Salgschef Michael Petræus tager på orlov for at se sin frygt i øjnene og give hjernen noget andet at arbejde med . Det handler om meditation og yoga i Thailand og salsa på Cuba
Kan man populært sagt ”trække stikket” fra et hektisk arbejdsliv i nogle måneder og vende tilbage med ny energi og en hel del klogere på sig selv?
Og kan man i samme proces få følelser som taknemmelighed, anstændig og ordentlighed til at fylde endnu mere i ens liv og dermed skabe bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv?

- Ja, jeg ved det jo ikke, men det er i hvert fald et af mine mål, siger salgschef Michael Petræus fra Festool. Han har taget orlov og er sidst i januar måned rejst til Thailand for at dyrke yoga og meditere i syv uger efterfulgt af en måned på Cuba, hvor han skal lære at danse salsa.
- Det er ikke en flugt. Det er en udfordring, som jeg har givet mig selv, fordi det er vigtigt, at man af og til vover at kaste sig ud på det dybe vand, forklarer han og tilføjer, at det samtidig viser noget om den gode arbejdskultur, som præger Festool.

Fordomme og fokus
Hvorfor orloven lige skal bruges på yoga og salsa er der nogle helt konkrete svar på:
- Jeg har dyrket motion i mange år i den hårde ende af skalaen med de belastningsskader, som det ofte medfører. Samtidig havde jeg også brug for at blive udfordret på en anden måde end ved at træde hurtigere på spinning-cyklen med råbene af en energisk coach i ørene.

En snak med en genbo fik mig for nogen tid siden til at melde mig til et yoga-hold. Og ja. Der var flest kvinder og man skulle lige over de første fordomme. Men for pokker, hvor har yoga mange facetter – både når det gælder meditation og rent fysisk. Min krop er blevet mere smidig og jeg har fået lettere ved at koncentrere mig og holde fokus.
For mig er yoga langt bedre end hård motion. Måske fordi jeg aldersmæssigt både mentalt og fysisk er nået til et sted i mit liv, hvor motion og meditation smelter mere sammen, siger Michael Petræus, der er 53 år.

Egentlig startede han den meditative rejse for nogle år siden, hvor han i nogle uger opholdt sig på et såkaldt silent-retreat, hvor han lærte nogle teknikker til at fordybe sig.
- I vores travle hverdag bliver vi jo bombarderet både med analoge og i stærkt stigende omfang også digitale indtryk. Vi gør mange af de ting vi gør fordi vi pleje at gøre det. Men hvorfor gør vi egentlig, som vi gør og hvorfor er vi blevet, som vi er?
Det er jo nogle af de helt store spørgsmål. Og som vi sjældent giver os tid til at søge svar på, påpeger Michael Petræus.

Brug hjernen
Når det er begreber som taknemmelighed, ordentlighed og anstændighed, der fylder hos Michael Petræus, så skyldes det ikke mindst en velvoksen ydmyghed over for livet og de muligheder som livet har givet ham.
- Vi tager så meget for givet og glemmer ofte at være taknemmelige. Derfor handler min orlov også om at genfinde evnen til at være taknemmelig. Jeg tror, at vi ved at genfinde taknemmeligheden også et eller andet sted blive bedre mennesker og dermed også i højre grad bestræber os på at være ordentlige og anstændige mennesker.

Yoga og meditation er jo forankret i ældgammel visdom om balance mellem krop og sjæl. Så dét i sig selv er jo et eller andet sted ganske tankevækkende. Det handler jo også om at give hjernen noget at arbejde med. Og gerne noget andet, end det vi plejer at fylde den med af dagligdags karakter, siger Michael Petræus.

Se frygten i øjnene
Og netop det med at fylde hjernen, med andet end det man plejer, er baggrunden for den anden del af orloven: Et dansekursus på Cuba.
- Her handler det om at se sin frygt i øjnene. Jeg har altid været den der som har takket pænt nej til at danse, fordi jeg lige sad og snakkede med nogen - eller alle andre undskyldninger for ikke at gøre mig selv til grin på dansegulvet.
Så derfor udfordrer jeg mig selv ved forsøge at lære at danse salsa, som er en simpel dans fyldt med livsglade og hvor det netop handler om glæden ved at bevæge sig mere end om at kunne sætte fødderne helt rigtigt. Eller det er i hvert fald sådan jeg ser det, smiler Michael Petræus, som tager alene afsted til både Thailand og Cuba, men som har inviteret sin kæreste en uge til Milano mellem de to ben af rejsen.

EN MEDITATIV ØVELSE
Hvorfor er det godt at vide hvorfor man gør, som man gør og hvordan og hvorfor man er den man er?
- For mig handler det blandt andet om at få følelser og stemninger bragt til live, så jeg kan fordybe mig i dem og lære af dem. På et kursus skulle jeg for eksempel tænke tilbage og finde frem til følelsen af tryghed. Altså den der følelse af, at alt er godt og alt er som det skal være. Hvor du er i noget nær perfekt balance med dig selv og dine omgivelser.
For mig blev det samværet som ung knægt med min morfar i hans kælder. Duften af træ og arbejdet med træet sammen med min morfar, skaber følelsen af tryghed for mit vedkommende, forklare Michael Petræus og tilføjer, at man jo kan bruge den følelse til at få styr på en hektisk dagligdag. Eller man kan helt konkret forfølge den og for eksempel genskabe den ved at arbejde med træ.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125