23948sdkhjf

SE VIDEO: Drop blyanten og tommestokken

To tømrermester har udviklet effektiv vinkelsføringsskinne og fræsemodel til rendejern
Mange opfindelser ser dagens lys på baggrund af et behov for at udføre en given opgave mere hensigtsmæssigt og frem for alt mere effektivt. Sådan er det også med den vinkelføringsskinne, som to tømrermestre fra Rødvig på Stevns har opfundet, patenteret og sat i produktion

Og opfindelsen har tilmed yderligere en dimension udover at gøre arbejdet mere effektivt; skinnen gør også arbejdet langt mere præcist.
De to tømrermestre, Niels Freitag og Henrik Nielsen, har i en årrække drevet tømrer- og tækkefirmaet Adamsen A/S og opfindelsen har faktisk været i funktion i firmaet i mange år – blot i noget mindre raffinerede udgaver.

- Det er en ide, som jeg har tumlet med i mange år og som vi har brugt i protype-form her i firmaet, men ikke rigtig har haft mod, tid eller penge til at videreudvikle. Vi fik imidlertid blod på tanden efter blandt andet at have deltaget i Stevns Erhvervsråds udviklingsforløb RaketVækst. Siden da har vi drevet vores firma efter mantraet ”udvikling frem for afvikling”, og det har gjort det muligt at udvikle vinkelføringsskinnen til et produkt, som nu forhandles gennem byggecentre landet over under navnet Angle.design, forklarer Niels Freitag.



En lang proces
Det er let at se, at de to tømrermestre brænder for deres opfindelse. De lægger ikke skjul på, at der brugt rigtig mange timer på at udvikle skinnen.
- Vi har stået for det hele selv, men har fået rigtig god hjælp og støtte hos en lang række samarbejdspartnere. Det har været med til at bringe os i mål, fremhæver Niels Freitag.
Henrik Nielsen nikker samtykkende og tilføjer, at der også været en god portion stædighed med i processen.

- Vi har brugt rigtig mange timer sammen for at nå frem til, hvor vi er i dag. Vi har ikke bare kunne slippe alt andet og koncentrere os om udviklingen af vinkelsføringsskinnen. Vi har jo samtidig drevet vores tømrer- og tækkefirma, hvor vi heldigvis har en række gode medarbejdere, siger Henrik Nielsen.
- Fremfor alt har vi gennem hele processen respekteret hinanden. Vi er meget forskellige, Henrik og jeg, men det er nok netop dér vores styrke ligger, siger Niels Freitag.

Fokus på enkelthed
Vinkelføringsskinnen har i øvrigt fået selskab af en fræsemodel til rendejern.
Rendejernsudfræser-sættet gør det både hurtigere og lettere – og mere præcist – at fræse ud til rendejern.

Også her er der tale om en opfindelse som er blevet til på baggrund af et behov ude på byggepladsen. Og interessen for fræsemodellen har faktisk overrasket de to tømrermestre:
- Det er jo altid let nok for én selv at se ideen. Det er ofte vanskeligere at få andre til at se det geniale. Byggebranchen er forholdsvis tilbageholdende med at kaste sig over nye produkter og metoder. Det kan jeg sådan set god forstå. Man arbejder jo som regel bedst og mest effektivt med de værktøjer og materialer man kender i forvejen.
Derfor har vi også forsøgt at gøre både vinkelskæreskinnen og fræsemodellen til rendejern så enkle og lette at arbejde med som muligt. Det er noget håndværkerne forstår og som de hurtigt kan se, at der er fordele ved, siger Henrik Nielsen.

Det er ham der drager rundt på udstillinger og messer og besøger byggecentre landet over for at demonstrere skinnerne.
Hjemme på kontoret og værkstedet er det især Niels Freitag som holder styr på de mange underleverandører. Og selvom døgnet faktisk også på Stevns kun har 24 timer, så får de to tømrermestre også tid til at drive en velfungerende tømrer- og tækkevirksomhed med 10 ansatte.



SAMLER SKINNER PÅ STEVNS
”Made In Denmark” står der på vinkelsføringsskinnen og fræsemodellen til rendejern.
Og det er ikke tilfældigt.
- Vi satser på kvalitet hele vejen igennem og har 12-14 danske underleverandører. Vi samler skinnerne her på værkstedet på Stevns og har ikke planer om at lægge produktionen til Kina. Vi tror på, at vi lettere kan sikre kvaliteten og videreudviklingsmulighederne ved at samarbejde med andre danske firmaer, understreger Niels Freitag og Henrik Nielsen.
På værkstedet samler to ansatte i flexjob skinnerne, pakker dem i kasser og sender dem af sted til forhandlerne.
Læs mere om Angle.design her


SÅDAN FUNGERER SKINNERNE
Med vinkelføringsskinnen kan du lade både blyant og tommestok blive i lommen, når du skal skære plader, herunder f.eks. træbeton-loftplader, spån- og finérplader og alle andre former for pladematerialer. Skinnen er også med til at reducere antallet af målefejl. I stedet for at skulle måle på hver side af pladen med tommestokken, når du skal skære pladen – enten vandret eller i vinkel – så lægger du hovedskinnen langs med den ene side af pladen. Hovedskinnen har en knivskarp og letlæselig måleskala, som du måler pladen efter. Herefter er det bare et sætte dyksaven i føringsskinnen. På hovedskinnen kan du også indstille vinkelmål og med et ende-stop er der mulighed for at skære mange plade på samme mål.
Med fræsemodellen til rendejern handler det om 90 grader og en nøjagtig afstand mellem rendejernene. Også her kan du via en måleskala indstille føringsskinnen, når du skal have rendejernene til at gå pænt op.


Artiklen er en del af temaet Værktøjstest.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109