23948sdkhjf

Indvendigt malerarbejde skal tilbage i boligjobordningen

Danske Malermestre er ikke i tvivl, når boligjobordningen kommer på tale - og de vil have hævet beløbsgrænsen

Der er igen røre om den populære boligjobordning. Normalt vil vi sige, at det er skidt, fordi det skaber usikkerhed om ordningen, men denne gang er der tale om positive meldinger både fra Venstre og Socialdemokratiet, så det lever vi med. Socialdemokratiet har fra sin side spændt et sikkerhedsnet ud under ordningen, såfremt man skulle vinde det kommende folketingsvalg, og Venstre har foreslået en forenkling af ordningen, hvor beløbsgrænserne for serviceydelser og håndværkerydelser slås sammen. Begge ting kan vi naturligvis støtte, men vi synes også man skal benytte lejligheden til at få det indvendige malerarbejde tilbage i ordningen og hæve beløbsgrænsen til 50.000 kr.

Samfundsøkonomisk betydning
Det er et faktum, at ordningen gennem tiden har levet en lidt omskiftelig tilværelse. Seneste større ændring var i 2016, hvor ordningen blev begrænset til en række "grønne" investeringer. Det var en ændring, vi fra Danske Malermestres side kun kunne begræde, selvom det lykkedes os at overtale politikerne til at bevare det udvendige malerarbejde i ordningen. Grunden til, at vi mente, at det var meget uheldigt, var, at man med næsten militærisk præcision havde udvalgt ydelser, som de færreste danskere får udført sort eller laver selv som for eksempel vvs eller el. Dermed går man glip af den samfundsøkonomiske betydning, ordningen kan have for sort arbejde og gør det selv-arbejde.

Mange maler selv
I 2017 lavede Skatteministeriet en analyse af det svenske ROT-fradrag, der er en pendant til boligjobordningen. Analysen viste blandt andet, at 37 procent af de svenskere, der brugte ROT-fradraget til malerarbejde, ville have udført arbejdet selv, hvis ikke ordningen havde eksisteret, og 13 procent ville have fået arbejdet udført sort. Det vil sige, at halvdelen ville have valgt sort arbejde eller gøre det selv, såfremt der ikke havde været fradrag for malerarbejdet. Ingen andre byggefag havde så høj en andel, og det hænger naturligvis sammen med, at malerarbejde er en aktivitet, som mange private ynder at kaste sig over med varierende held. Derfor er der rigtig god økonomi i at få det indvendige malerarbejde tilbage i boligjobordningen.

Dertil kommer, at en udvidelse af ordningen med indvendigt malerarbejde vil være sæsonudjævnende, fordi det udvendige malerarbejde typisk foregår om sommeren, mens det indvendige malerarbejde ofte udføres om vinteren.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203