23948sdkhjf

Træ trækker fra feltet af andre byggematerialer

Tower of Wood på Pier 2 i Aarhus kan bane vejen for et egentlig videnscenter om træbyggeri i Danmark, håber stadsarkitekten i Aarhus Stephen Willacy

Et af de projekter, som gæster og oplægsholdere ved dette års Building Green i Aarhus kan opleve, hedder Tower of Wood (ToW).

Som et vigtigt visionsprojekt kan det inspirere til at tænke innovativt, når det gælder byggeri i træ.

Og med sin placering ved siden af ’Domen’ på Pier 2 i Aarhus vil tårnet være meget synligt, og vidne om, at man ikke behøver tage hele vejen til Sverige eller Canada for at opleve perfektioneret træbyggeri - eller til Norge, hvor Skandinaviens hidtil højeste træbygning, Mjøstårnet på 85 højdemeter, i den lille by Brumunddal, netop er blevet indviet.

- Når man kommer op i højden, vil man opleve verden i et helt nyt perspektiv, hvor man samtidig kan både dufte og mærke træet på kroppen, siger Stephen Willacy, stadsarkitekt i Aarhus, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

- Aarhus kortlægger i øjeblikket, hvilke virksomheder, der her i Jylland kunne spille en rolle, når det gælder mere træbyggeri. For eksempel savværker og andre produktionsvirksomheder, der arbejder med træ, sagde stadsarkitekten blandt andet ved en konference om træ i byggeriet.

- Og betragter man Jylland som en klynge, er der utroligt mange virksomheder, der er optaget af træ som materiale. Opgaven er at få et overblik og så ellers få gødet jorden for mere træbyggeri, tilføjede han.

Kommunen vil med andre ord gå ind i den proces og gå forrest, lover han.

- Vi skal bringe alle kompetencer i spil: Universitetet, tegnestuer, ingeniører og mange andre, sagde han og ser for sig, at der måske med afsæt i Domen bliver skabt et egentligt center, som skal fremme træbyggeri i Danmark.

Træ helt tæt på
Der er i dag et stigende antal projekter med fleretagers træhuse på vej rundt omkring i Danmark, men ifølge Peder Fynholm, projektleder for Nordic Network for Tall Wood Buildings, et netværk der arbejder for anvendelse af træ i fleretagers byggeri, er ToW noget særligt.

- Det specielle ved dette projekt er, at byggeriet opføres, så både branchens aktører og helt almindelige mennesker kan opleve et højhus i træ helt tæt på. Vi tror, at det kan hjælpe med at få afmystificeret nogle af de fordomme, der er, når træ skal anvendes i fleretagers byggerier, siger Peder Fynholm.

Vejen til cirkulær økonomi
Også specialister hos den rådgivende ingeniørvirksomhed Rambøll ser projektet som en oplagt mulighed for at vurdere bæredygtigheden i sådanne projekter.

I ToW-projektet arbejder rådgiverne med såkaldt life cycle engineering, det vil sige, at man folder projektets bæredygtighed og potentialer ud gennem en livscyklustilgang, der giver et bredt og veldokumenteret grundlag at vurdere projektets bæredygtighed, og som kan understøtte udviklingen mod en cirkulær økonomi i byggeriet.

- Vi er glade for, at der igen i år er stor interesse for Building Green i Aarhus fra både oplægsholdere, debattører og udstillere. Alt tyder på, at eventen, ligesom de to foregående år i Aarhus, bliver et vigtigt samlingspunkt for branchen, siger Ditte Rosenquist, projektleder for Building Green, i en pressemeddelelse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094