23948sdkhjf

Kæmpe-udbud bør deles op

DEBAT: Nu rammer mega-tendensen også de største, danske virksomheder, skriver Dansk Håndværk, som opfordrer politikerne til at ændre udbudsloven

Danske supersygehuse skal bygges af udenlandske entreprenører. Opgaverne er ganske enkelt udbudt i så store klumper, at selv de største af de hjemlige virksomheder må give op, sådan som Licitationen har beskrevet i den forløbne uge.

Det kunne sandsynligvis have været undgået, hvis man blot havde delt opgaverne i lidt "mindre" klumper. På den måde ville arbejdet sandsynligvis have givet indtjening til virksomheder og ansatte med skattebetaling i Danmark og endda udført til en lavere pris. For når en opgave deles op, bliver udbyders chance for at få et bedre tilbud større, sådan som en analyse fra konkurrencestyrelsen netop har dokumenteret.

Gå i tænkeboks
I stedet bliver det så italienske entreprenører, som hovedsageligt bruger udenlandsk arbejdskraft, der skal bygge det nye akutsygehus på Bispebjerg, supersygehusene i Odense og i Køge og formentlig også supersygehuset i Hillerød.

I Dansk Håndværk håber vi at det kan få både de store og mellemstore danske virksomheder til at gå i tænkeboks. For nu bliver de ramt af den samme tendens, som de mindre virksomheder har kæmpet med i årevis:

Når stat, region og kommune udbyder i store totalentrepriser, har de små ingen mulighed for at komme med deres bud på en løsning. Også selv om konkurrencestyrelsens analyse netop har vist, at når udbud deles op, bliver resultatet ofte at opgaven løses bedre eller billigere - til glæde for både erhvervsliv, det offentlige og skatteyderne.

Fair og lige konkurrence
Danmark har brug for virksomheder af alle størrelse. Men vi har også brug for en fair og lige konkurrence imellem dem, så det altid er de dygtigste og billigste, der løser samfundets opgaver.

Derfor bør de politikere, der administrerer skatteydernes penge, gå i tænkeboks og se på, hvordan udbudsloven kan strammes op, sådan at udbud i langt højere grad deles op - uanset deres størrelse. Og at de embedsmænd, der står for det praktisk, bliver tvunget til at komme med fyldestgørende begrundelser, hvis det i nogle ganske få tilfælde ikke kan lade sig gøre.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109