23948sdkhjf

Kvindesmedie har fuld fart på

I Kvindesmedien på Christiania har sortsmedene fuld knald på produktion af inventar til køkkener, kirkekunst og New Yorker-vægge

Kvindesmedien ligger på Fristaden Christiania i København blandt frisind og fuglefløjt, og på en stille dag høres banken, knitren og dyb koncentration.

De tre kvinder, Charlotte Steen, Gitte Christensen og Dorte Eilenberger, er Kvindesmediens tre grundlæggere, og de har banket meget jern for at nå dertil, hvor de er i dag.

- Christiania opstår, fordi man vil bygge en by, og i en by er der brug for alle slags håndværk. Derfor gik kvinderne, helt naturligt, ind i håndværkerfagene, fortæller Charlotte Steen, som har boet på Christiania med sine to børn siden 1986 i et selvbygget hus.

I mange år arbejdede hun som gartner, men mødet med en kvindelig smedekunstner vakte hendes interesse for stål, udformning og design. Smedeteknikkerne, som hun lærte på Bornholm, kom med hjem, og i dag producerer Kvindesmedien specialvarer på bestilling, New Yorker-vægge, køkkener og kirkekunst.

Fandt sit kald ved første svejs
Gitte Christensen blev smed fra den ene dag til den anden.

- Jeg blev spurgt, og tænkte, at det lød sjovt. Hun ser over på Charlotte Steen, og blikket sender dem tilbage til 1987, hvor det hele begyndte.

Gitte fandt sit kald ved første svejsning, og forklarer, at det er lidt ligesom at sy.

- Det er den samme ro, man skal have, siger hun.

I dag har mere end 50 kirker i Danmark Gitte Christensens lystræer, som laves på bestilling.

Værksted i fremgang
Det er tydeligt, at værkstedets fremgang er drevet af en idealistisk, viljestærk og velsmurt motor. En pige med lilla hår kommer over og viser en produktion. Kvinderne nikker. I dag er der 13 kvinder fast tilknyttet værkstedet. Heriblandt flere lærepladser. Det er ikke hver dag, at man finder en smedje, der kun består af kvinder, men selv synes de ikke, at det er noget at snakke om.

- Vi har jo ikke syntes, at vi var noget særligt, fordi vi var kvinder og smede. Det er alle mulige andre, der synes, at det er specielt, siger Gitte Christensen.

For kvinderne er fanget af faget og mulighederne.

- Det her er den eneste smedje i Danmark, hvor man arbejder med specialproduktion, som vi gør, fortæller Charlotte Steen og forklarer om den passion, der driver det hele:

- Træ siger mig ikke så meget. Første gang jeg satte en svejseklat, havde jeg det sådan: Dét her er lige mit temperament. Det går sindssygt stærkt. Når du sætter to stykker sammen, så sidder de sammen. Med træ er der så mange processer, før du har et resultat.

Cykelmyggen Egon
Charlotte Steen trives i de store projekter og har blandt andet lavet en stor model af Cykelmyggen Egon med den danske tegner og forfatter, Flemming Quist Møller.

- En af mine venner hjalp mig med at tegne den op i 3D, så jeg kunne svejse den op i pladelag. Det var sindssygt spændende.

Skulpturen står som indgangsfigur til en legeplads i Trørød Nord for København. Dorthe holder styr på regnskabet og har specialiseret sig i mindre skulpturer. Hun har blandt andet lavet statuetten til den danske prisuddeling, Zulu Awards. Gitte har specialiseret sig i kirkekunst, og køberne tæller i dag mere end 50 kirker i landet herunder Frelserkirken i København.

Charlotte Steen har også klare visioner for fremtiden.

- Jeg vil raffinere ting mere og arbejde mere målrettet med køkkener og New Yorker-vægge. Vi skal have flere faste varer, som er prissat på forhånd, og nu er konceptet efterhånden klart. Produktet bliver super cool. Jeg tror også, at vi kommer til at finde en ny og spændende samarbejdspartner.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094