23948sdkhjf

Lønnen står stille trods bugnende ordrebøger

Stik imod alle økonomiske teorier står lønningerne næsten stille, selv om der er fuld fart på produktionen og mangel på hænder
Noget kunne tyde på, at danske lønmodtagere har opgivet lønkampen og valgt at stille sig tilfredse med deres nuværende indkomster, for midt i den økonomiske optur er lønstigningerne så minimale i de fleste fag og brancher, at økonomerne klør sig i skægget i ren forundring. Det skriver Politiken mandag.

Ifølge den nye lønstatistik fra Dansk Arbejdsgiverforening er lønningerne steget beskedne 2,5 procent fra 1. kvartal 2018 til første kvartal i år, samme lave niveau som de tre foregående kvartaler.

- Det, vi ser, går imod alle nationaløkonomiske naturlove, siger Tore Stramer, cheføkonomi i Nykredit, til Politiken.
Han vurderer at de gennemsnitlige lønstigninger burde være steget med 3,5 procent det seneste år, hvis de skulle følge lærebøgerne og de økonomiske tyngdelove.

Samme vurdering har arbejdsmarkedseksperten, professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet, der kalder udviklingen et af flere privatøkonomiske paradokser:
- Det er som om tillidsfolk og fagforeninger ikke rigtig har forstået, at vi ikke længere lever i en krisetid. De presser slet ikke arbejdsgiverne hårdt nok til at dele ud af deres voksende overskud, siger Henning Jørgensen til Politiken.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Fagbevægelsens Hovedorganisation FH. Men fagforbundet Dansk Metal bekræfter, at medlemmernes lønningerne står usædvanligt stille i en økonomisk højkonjunktur.

- Lønmodtagerne holdt igen med lønkrav under finanskrisen. Derfor har vi også en berettiget forventning om, at vi får noget retur på lønnen, når det så går godt ude i virksomhederne, siger Dansk Metals cheføkonom Thomas Søby til Politiken.

Men det er ikke korrekt at sige, at lønnen ikke stiger, lyder arbejdsgivernes svar på tiltale, serveret af Anders Borup Christensen, cheføkonom i Dansk Arbejdsgiverforening DA.
På DA-området er reallønnen steget med 1,6 pct. om året i snit siden 2015. Det er en højere reallønsstigning, end den vi så under den seneste højkonjunktur frem til 2008, lyder hans analyse over for Politiken.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.296