23948sdkhjf

Billige boliger er ikke det samme som dårlig kvalitet

Det kan godt lade sig gøre at bygge gode, billige lejeboliger af høj kvalitet
Behovet for billige lejeboliger i særligt de større byer er enormt. Men hvordan undgår man, at billige boliger bygges i dårlig kvalitet – og behøver kvalitet egentlig at koste ekstra? Det emne benyttede overborgmester Frank Jensen Folkemødet på Bornholm for nylig til at debattere med både byggeriet og borgerne, for der er brug for fælles ambitioner

Der er ingen tvivl om, at det er en udfordring at holde omkostningerne nede, når man bygger i store byer. Derfor er nogle billige boliger blevet til med de billigst mulige materialer og lader meget tilbage at ønske både indvendigt og udvendigt.

En kritisk holdning til byggeri er derfor helt afgørende for, hvordan byerne udvikler sig, og mange aktører vil gerne spille en aktiv rolle i den sammenhæng. I forhold til de almene boliger var Frank Jensen som overborgmester med til at påvirke den daværende regering til at indføre i planloven, at kommunerne kan kræve, at op til 25 pct. af et nyt boligområde skal være almene boliger.
- At stille krav til selve kvaliteten af byggeriet er dog en anden diskussion, men helt afgørende for, hvordan blandt andet hovedstadsområdet udvikler sig, siger Frank Jensen:

- København har stor tiltrækningskraft. Mange rykker til hovedstaden, og det er utrolig vigtigt, at også tilflyttere, som ikke kan købe noget, også har mulighed for at finde noget ordentligt at bo i. Derfor er jeg glad for de samarbejder, vi har med bygherrer, som arbejder meget kritisk med kvaliteten af byggeriet. Vi skal byplanlægge efter behov, men vi må ikke gå på kompromis med hverken kvalitet eller social ansvarlighed.

Tænker værdigheden ind
Et af de firmaer er FB Gruppen A/S, som blandt andet er ved at ombygge det gamle grønttorv i Valby til en ny, moderne bydel med ejer-, andels- og lejeboliger til alle generationer. Her spiller både bæredygtighed, æstetik og det sociale element en rolle, fortæller adm. direktør Hans-Bo Hyldig:

- Jeg har set rigtig meget grimt og billigt byggeri. Dét er simpelthen ikke i orden. Selv om man ikke har mange penge, skal man bo værdigt. Vi bruger dygtige arkitekter og ordentlige materialer, uanset hvilken type byggeri, vi arbejder med. Det skal være et sted, hvor man også selv ville bo, og hvor forskellige beboertyper skaber mangfoldighed og liv. Hvis man tænker det ind fra start ved planlægning af en ny bydel, så kan det godt lade sig gøre at bygge gode, billige lejeboliger af høj kvalitet, siger Hans-Bo Hyldig, som derudover mener, at konkurrence på området kan bruges langt mere effektivt til at skabe nyt.

Med i debatten var Cecilia Lonning-Skovgaard (V), beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune, der også har et ønske om øget konkurrence og gerne ser alternativer til almene boliger. For bedre at imødekomme brugernes behov og fange tidens trends har hun sat turbo og fokus på forvaltningens indsats over for lokalplaner og øget service over for developere og bygherrer.

- Vores opgave som politikere er at sikre en smidigere og hurtigere proces fra en idé bliver præsenteret, til at det kan lade sig gøre. Et eksempel er efterspørgslen på flere, billige kollegieværelser. Hvis de unge fx kun har brug for en seng med plads til deres computer, og resten kan indgå som fællesarealer, som skaber en lavere husleje, så skal vi være hurtigere til at kigge på regulativer i lokalplanerne, så vi hurtigt kan omstille lokalplanerne hertil, fremhæver Cecilia Lonning-Skovgaard.

Ønsker til en ny regering
Hvordan man får balance mellem investering, pris og kvalitet afhænger af mange faktorer, herunder de udstukne rammer fra politisk hånd. Investorerne er der, men der er klare ønsker til en kommende regering som blandt andet er et kritisk kig på statens og kommunernes anlægsloft og konkurrencevilkårene indenfor byggeri.

Med i debatten var også Bo Jørgensen, som er direktør i Boligselskabet Sjælland. Her ønsker man langt mere frie vilkår for den almene boligsektor for at kunne spille en mere aktiv rolle:
- Vi er hæmmet af krav om offentlige udbud, rammerne for hvilke opgaver vi må byde ind på, og de finansieringsformer vi har. Men vi ville i dén grad kunne være med til at levere kvalitet til en god pris, og et vigtigt argument for at lade os drive mere forretning er jo også, at vi samtidig er med til at løfte en række vigtige sociale opgaver i samfundet. Vi udvikler til gavn for beboerne – altid!

Parterne vil nu fortsætte den gode dialog og målsætning om flere og bedre billige boliger – hvor markedskræfter og almene behov spiller positivt sammen. Ikke kun i hovedstaden, men også i resten af landet. Med i debatten var også investeringschef hos MP Pension Anders Schelde.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094