23948sdkhjf

3F: Dansk Byggeri skyder forbi praktikplads-problematik

DEBAT: Forbundssekretær i 3F Søren Heisel går i dette debatindlæg i rette med Dansk Byggeri og finder det ubegribeligt, at virksomhederne importerer arbejdskraft i stedet for at oprette praktikpladser
Administrerende direktør for Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, er rystet over den nye undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.
Ministeren har i Fagbladet 3F beskyldt erhvervslivet for ikke at tage deres uddannelsesansvar alvorligt, og hun har især kritiseret de store virksomheder for ikke at tage lærlinge nok.

Det rystende er imidlertid ikke ministerens udtalelser. Rosenkrantz-Theil har nemlig helt ret i, at erhvervslivet skal påtage sig et større uddannelsesansvar for den arbejdskraft, de skal bruge om tre, fem eller otte år.
Det rystende er i mine øjne, at byggeriets brancheorganisation og erhvervslivets øvrige organisationer har så svært ved at indse det.

Undervisningsministeriets opdaterede hjemmeside, praktikpladsen.dk, viser, at der lige nu er 1.750 elever, der leder efter en læreplads som tømrer, 454 søger murer-læreplads og 158 efter en struktørlæreplads. Faktisk er der 14.657 elever, der har oprettet CV og ansøgning, så virksomhederne kan tage dem ind som lærlinge.

Læs også: Dansk Byggeri rystet over kritik af lærlingeindsats

Det er ganske enkelt ubegribeligt, at virksomhederne ikke kan se, at det er tude-tosset, at vi skulle importere folk fra den anden side af jorden, når nu de unge - fremtidens faglærte arbejdskraft - bare står klar til at komme i gang i byggebranchen.

Selvfølgelig er der gode arbejdsgivere, der gør en stor indsats for at lave lærepladser. Men jeg forstår ikke, at Dansk Byggeri virkelig mener, at branchen som hele gør det fremragende. Flere skal løfte deres uddannelsesansvar og mange flere skal tage lærlinge. Specielt når branchen hele tiden siger, at de mangler hænder. Jeg har svært ved at se, at Ministerens kritik skulle være usaglig, som Lars Storr-Hansen mener.
I sidste uge annoncerede Gentofte kommune og 3F, at man ønsker at kommunerne kan stille langt højere lærlingekrav til de virksomheder, som udfører arbejde for skattekronerne.

Vi bliver nødt til at stille krav til virksomhederne. Jeg må konstatere, at det kniber med at tage samfundsansvar derude, og en af vejene er altså, at der hører et meget klart lærlingeansvar med, hvis der skal udføres arbejde for vores fælles skattekroner. Det er kun rimeligt, at vi med de offentlige opgaver stiller krav om 10 procent lærlinge på byggepladserne.

Til sidst vil jeg gerne minde Lars Storr-Hansen om, at det kun er et år, at Dansk Industris daværende topchef Karsten Dybvad indrømmede, at dansk erhvervsliv ikke har været god nok til at uddanne faglært arbejdskraft, og at det derfor er virksomhedernes eget ansvar, at de nu mangler faglærte håndværkere.

Det ville klæde Dansk Byggeri at erkende, at virksomhederne skal tage et større uddannelsesansvar - i stedet for at skyde på en minister, der tager fat på et meget vigtigt samfundsproblem.

Læs også: https://www.mestertidende.dk/article/vie...
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.149