23948sdkhjf

Byggecenterkæde satser på udlejning af grønne maskiner

Den nye regering sigter mod en CO2-reduktion på 70 pct. i 2030, og generelt vinder en grøn omstilling frem i mange grene af samfundet. Den udvikling vil STARK gerne være med til at gå forrest i:

- Vi er i en branche, hvor vi qua vores maskiner, store byggeprojekter og transport udleder rigtigt meget, som ikke er specielt godt for miljøet og de, der betjener maskinerne. Vi er Danmarks største byggecenter, og vi vil gerne gå forrest i forhold til at gøre vores service grønnere til gavn for håndværkernes sundhed og til gavn for miljøet, siger Henrik Hjorth Osbæck, som er Head of Rental i STARK i Danmark.

STARK er derfor begyndt at satse på såkaldte zero emissions-maskiner, som kører på batteri, er meget støjsvage og ikke udleder farlige gasser, når de er i brug.

- Vores miljørettede fokus i udlejning er blevet modtaget rigtigt godt. Vi blev bl.a. inviteret ind til en konference hos Københavns Kommune, hvor man skulle diskutere, hvorledes Københavns Kommune når sit mål med at blive CO2-neutral inden 2025. Her fik vi lov til at vise vores maskiner frem og komme med vores bud på, hvor vi ser fordelene indenfor vores område, siger den udlejningsansvarlige i STARK.

Biodiesel på maskinerne
Henrik Osbæck blev inspireret til at videretænke det grønne fokus, og har nu igangsat et foreløbigt forsøg hos STARK på Frederiksberg, hvor man eksperimenterer med at fylde såkaldt HVO-diesel på de eksisterende maskiner, som ikke er født som zero-emissionsmaskiner. Inden udgangen af året forventer man, at alle maskiner, der i dag kører på almindeligt brændstof, vil være gået over til den miljøvenlige HVO-diesel.

- HVO-diesel er en bio-diesel, som er meget lig den diesel, som maskinerne oprindeligt er bygget til at bruge, og bio-dieselen kan derfor erstatte den almindelige diesel på de oprindelige dieselmaskiner. Det gør en kæmpe forskel for miljøet med en reduktion i udledningen på 90 pct., og det kommer selvfølgelig også de, der betjener maskinerne til gode sundhedsmæssigt, forklarer han.

Af andre grønne tiltag kan nævnes outsourcing af transporten af udlejningsmateriel til en vognmand, som har andre maskiner end blot STARKs på ladet, når han leverer til byggepladserne. Det sparer miljøet for de mange kilometer med tomt lad hjem fra byggepladserne, som man ellers har for vane at køre i udlejningsbranchen.

- En lastbil i vores branche kører mellem 90-100-000 km årligt, og vi kunne simpelthen måle, at vores egne lastvogne kørte alt for mange kilometer uden maskiner på ladet. Udlejningsmateriel står jo spredt ud over det meste af Danmark, så der er mange spildte km ved levering og afhentning. Derfor er det rigtigt dejligt at vide, at vognmanden nu har mere end blot vores materiel på ladet, når han leverer hos vores kunder, siger han.

I takt med efterspørgslen på miljørigtige udlejningsmaskiner, vil STARK investere i yderligere nul emissions materiel udover det bestående, som i øjeblikket er mandskabslifte, kædesave, læssemaskiner, dumpere og pladevibratorer.

Henrik Osbæck oplever, at kunder tager godt imod tiltagene, og at efterspørgslen er stor. Han har kun fået positive tilbagemeldinger.

- Vi oplever, at de der bruger maskinerne er meget begejstrede. De arbejder i ro og mag uden sundhedsskadelig udledning, og de skal ikke rende og fylde brændstof på. Naboerne slipper ligeledes for støj, og det betyder, at der kan arbejdes over en længere tidsperiode. Det betaler sig også økonomisk at gå grønt, siger han.

STARK arbejder løbende med bæredygtighed i sin portefølje, og rådgiver ligeledes i bæredygtigt byggeri.

Artiklen er en del af temaet Nyt fra byggecentrene.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11