23948sdkhjf

Grøn præcision i det bæredygtige byggeri

”Det er spændende, når der sker noget nyt i byggebranchen, og man har mulighed for at rykke på noget banebrydende og gøre noget godt for fremtiden.”
Asmus Sand, indehaver af Bæredygtigt Byggeri.

Et træhus er ved at tage form på en byggeplads ved Hertha, der er et levefællesskab for udviklingshæmmede. Asmus Sand, som ejer virksomheden Bæredygtigt Byggeri, og hans fire ansatte, har arbejdet på huset, der bliver bygget af bæredygtige materialer, de seneste tre måneder. At vælge lokale og bæredygtige materialer, som for eksempel FSC-mærket træ, betyder meget for Asmus, men for ham er det også vigtigt at vælge det rigtige værktøj, som kan være med til at optimere arbejdsgangene.

Naturen kalder

Efter flere års militærtjeneste i Afghanistan var det ikke nemt at komme hjem til Danmark igen, men Asmus fandt hurtigt ud af, at blandt andet den friske luft kunne bidrage med ro og refleksion og give ham den tryghed i hverdagen, som han havde brug for. Netop det, at han kunne få naturen ind under huden i forbindelse med sit arbejde, var en af grundende til, at han stiftede virksomheden Bæredygtigt Byggeri:

”Man har tid til at tænke den samme tanke rigtigt mange gange, når man er ude i naturen, og føle efter, om man har gang i det rigtige, eller om man skal slå lidt op i vanen. Det er også her, at jeg bruger tid på at overveje, hvordan min virksomhed kan rykke sig og optimeres,” fortæller Asmus.

Det er tydeligt, at Asmus’ militære baggrund har sat sine spor i ham, når det gælder godt grej og kvalitet:

”Jeg er meget grejinteresseret, og det skal aldrig bare være det billigste lort, vi arbejder med. Det gjorde vi absolut heller ikke i Afghanistan.  Det skal i hvert fald ikke være værktøjets skyld, at jeg leverer et dårligt produkt. Altså, jeg kunne jo godt købe en Lada, men det er bare bedre med en Audi, ikke? Jeg vil hellere betale 10 % mere for noget, som virker 100 %.”

Skyd ikke skylden på værktøjet

At arbejde med omtanke og arbejde bæredygtigt ligger både i valget af materialer, transport og værktøj, og derfor er der ikke meget, der er overladt til tilfældighederne:

”Når man skal arbejde bæredygtigt, hvis man kan sige det sådan, handler det både om at minimere transport, vælge lokale og certificerede byggematerialer og tidsoptimere arbejdsgangene ved hjælp af det rigtige værktøj,” fortæller han.

Det er i høj grad det værktøj, Asmus og hans medarbejdere anvender, der er med til at optimere arbejdsprocesserne. Derfor er det også helt bevidst, at den rundsav som Asmus bruger på træhusets tagkonstruktion er fra det tyske mærke Festool:

Teknisk så løser den her sav den største opgave, fordi vi kan få meget præcise smig og samtidigt skære dem lange. Jeg kan også arbejde med stort tømmer alene, fordi jeg bare kan tage saven under armen og med op på taget, hvis jeg vil. Særligt på spær, hvor man skal skære over 25 grader og op, så er en almindelig kapsav ikke bedste valg. Men her giver Festools HKC kap-/geringssav super god mening og kan spare mig for en masse tid og ekstra løft,” fortæller han.

Teknologien skal rykke sig

Fremtiden for Asmus og hans virksomhed ser grøn ud, for efterspørgslen er stigende, og der er mange flere projekter i støbeskeen. Drømmen er dog, at markedet bevæger sig i en endnu mere grøn retning, så Asmus også kan være konkurrencedygtig på prisen. Og så skal teknologien inden for værktøj fortsat flytte sig i en retning, der giver mening:

At Festool giver os muligheden for at aflevere værktøjet tilbage, når vi er færdige med det, er også en måde at gå forrest på, når det kommer til bæredygtighed. Men hvad fremtiden bringer inden for værktøjs teknologiske fremskridt, bliver spændende at se, for der er jo allerede sket enormt meget inden for de seneste år,” siger Asmus.

Hvad fremtiden bringer for den danske byggebranche generelt, er svært at spå om. Men Asmus håber på, at vi tager ved lære af vores naboland England, der allerede nu har en certificeringsordning tilknyttet bæredygtige byggerier. Én ting er dog sikkert herhjemme - når der er balance mellem arbejdsprocesser, værk- tøj og materialer, kan man godt bygge huse med omtanke.

Du kan læse om Asmus favorit av HKC og andre Festool produkter på www.festool.dk

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063