23948sdkhjf

Når stål bliver kunst

BIG og Bladt står bag en spektakulær og kompleks museums- og brokonstruktion på 380 ton

Bladt Industries har netop afleveret en af virksomhedens til dato mest avanceret totalentreprise konstruktioner – den teknisk komplekse museumsbygning ”The Twist” ved Kistefos-Museet i Norge. Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse. 

Den arkitektoniske perle, formet af Bjarke Ingels tegnestue BIG, har en dobbeltfunktion. Dels er der tale om en bro, der forbinder syd- og nordsiden af Randselva-floden i Jevnaker ved Oslo. Dels får Kistefos-Museet en ny kunsthal med udstillingslokaler. 

Stålkonstruktionen, der udgør skelettet i værket, dækker et 60 meter langt frit spænd over Randselva-floden. Hele den tekniske avancerede konstruktion vejer 380 ton.

Om Kistefos-Museet

Kistefos-Museet blev indviet i 1999 og råder over en af Nordeuropas største skulpturparker med samtidskunst.

Det er et museum, der spiller en helt særlig rolle i norsk industrihistorie.

I 1889 etableredes et træsliberi ved Kistefos, der gennem mekanisk defibrering skulle udvinde træmasse til papirproduktion. Det muliggjorde blandt andet produktionen af billigt avispapir, hvilket var med til at nedbryde analfabetismen og højne udbredelsen af nyheder i Norge.

I 1955 stoppede produktionen imidlertid, men parterne bag blev enige om at lade alle maskiner, inventar og produktionsudstyr stå med henblik på en senere genoptagelse af produktionen.

Det skete imidlertid aldrig, hvorfor museet i dag står som et af de bedste bevarede og mest intakte eksempler på industrialiseringen af Norge og Skandinavien.

Museumsbygningen udgør en rektangulær lukket form, der er vredet 90 grader i sit spænd over floden. Vriddet giver Museumsbygningen landfæste i det lave skovområde mod syd på den ene side og et løft over på nordsiden, hvor terrænet er højere og mere kuperet. 

Selve byggeriet er på 1.000 kvm og rummer tre udstillingslokaler: et panoramagalleri med store vinduesflader, som giver et godt og naturligt lys; Twist-galleriet i bygningens vrid samt det såkaldte Closed-gallery. 

Udfordrende fra start til slut
Nordjyske Bladt Industries vandt i sin tid totalentreprisen på den teknisk avancerede opgave. Og selv for en erfaren entreprenørvirksomhed har det - med firmaets egne ord - været en af de mest komplekse konstruktioner i helle processen. Ikke mindst på grund af den 90 grader vridning. 

Så i Jevnaker har Bladt Industries bragt hele sin erfaring med teknisk avancerede bro- og infrastrukturprojekter i spil.

- Med mine 40 års erfaring har jeg aldrig været med til at bygge så kompleks en konstruktion. Det har været udfordrende fra start til slut. Jeg er super stolt over resultatet. Jeg er overbevist om, at dette bliver en af de største turist-magneter i Norge, siger Benny Bedsted Jeppesen, site manager, Bladt Industries, i pressemeddelelsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111