23948sdkhjf

Brændte for seks år siden - nu er nyt frihedsmuseum færdigbygget

Godt seks og et halvt år efter, at Frihedsmuseet brændte, ser et nyt museum dagens lys. 

Slots- og Kulturstyrelsen har nu overdraget det færdigbyggede Frihedsmuseum til Nationalmuseet. Det skete ved et arrangement den 27. september. Det skriver Slots- og Kulturstyrelsens i en pressemeddelelse. 

Overdragelsen fandt sted i Churchillparken i København, hvor Slots- og Kulturstyrelsens direktør Jesper Hermansen kunne overrække nøglerne til museumsbygningerne til Nationalmuseets direktør Rane Willerslev og dermed markere afslutningen på byggearbejdet.  

- Det er fantastisk, at vi nu kan overdrage museumsbygningerne for det nye Frihedsmuseum til Nationalmuseet. Mange har ventet i spænding på denne dag, hvor vi formelt kan afslutte byggearbejdet. En utrolig stor tak til alle, der har været involveret i projektet – lige fra bygningsarbejdere til arkitekter og ingeniører, siger enhedschef Ann-Pia Puggaard, Slots- og Kulturstyrelsen, ifølge pressemeddelelsen.  

Opført i fire storentrepriser

Efter en forsinkelse i projektet blev fire vindere af storentrepriser på byggeriet udpeget i april 2017. Vinderne blev Arkil A/S Civil Work på byggeplads, byggegrube og råhus, GK Danmark på teknik samt Juul & Nielsen på lukning og komplettering, mens Optimus Anlæg vandt storentreprisen på landskab.

Museumsbygningen er desuden opført i samarbejde med EKJ Rådgivende Ingeniører og Dansk Energi Management.

A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal og Augustinus Fonden har støttet genopførelsen af museet med bevillinger på henholdsvis 20 og 10 mio. kr. Derudover finansierer staten det nye Frihedsmuseum med 80 mio. kr.

Grundvandet har drillet
Efter Frihedsmuseet brændte i 2013 blev det hurtigt besluttet, at museet skulle genopføres. Vinderen af arkitektkonkurrencen om at stå for det nye frihedsmuseum blev offentliggjort den 5. maj 2015, og museet er tegnet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter.  

Udstillingsarealerne i det nye museum befinder sig under jorden, og det har ikke været uden udfordringer. Undervejs i projektet har det således været nødvendigt at håndtere blandt andet besværlige grundvandsforhold, som udfordrede byggeriet.  

- Når man bygger under jorden, og særligt når man bygger ved et voldanlæg, så er der nogle grundvandsforhold, som man skal tage høje for. I dette tilfælde viste det sig at være mere udfordrende, end vi først havde regnet med, og derfor måtte vi etablere et grundvandsænkningssystem, der kunne lede vandet uden om bygningen under udførelsen. Det er naturligvis vigtigt at have styr på grundvandet, særligt når udstillingsarealerne ligger under jorden, men med teknisk snilde er det lykkedes, og vi er meget glade for resultatet, siger Ann-Pia Puggaard. 

Nationalmuseet vil nu gå i gang med at etablere Frihedsmuseets udstillinger, som forventes at åbne den 5. maj 2020. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096