23948sdkhjf

Tissetrængende metropassagerer må holde sig – toiletleverandør til stationer konkurs

Leverandøren af det særlige københavnertoilet er gået konkurs. Derfor bliver fire af de nye offentlige toiletter, der skulle have været klar ved åbningen af Cityringen, først etableret, når en ny leverandør er fundet. Det skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse. 

Der kan gå over et år, før toiletterne kommer på plads, da opgaven skal i udbud – et udbud Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns kommune nu sætter gang i for at finde en ny leverandør.   

- Det er selvfølgelig stærkt utilfredsstillende, at vi ikke har fået leveret de toiletbygninger, som vi har bestilt for lang tid siden, og som skulle være klar ved Cityringens åbning, siger centerchef Henriette Hall-Andersen fra Teknik- og Miljøforvaltningen i København i pressemeddelelsen. 

Der er også iværksat et retsligt og økonomisk efterspil over for konkursboet efter den tidligere leverandør, oplyser kommunen. 

København kommune ejer designet af det særlige københavnertoilet, så der bliver ikke ændret på udseendet eller kvaliteten af bygningerne. 

Teknik- og Miljøforvaltningen forventer at have indgået en rammeaftale med en ny leverandør med udgangen af 2020, så de fire manglende københavnertoiletter kan være opstillet og klar til drift senest i løbet af 1. halvår af 2021

Tissetrængende metropassagerer må holde sig
Med indvielsen af Cityringen har København samtidig fået en række nye byrum ved de nye stationer. Byrum hvor tusindvis af metropassagerer kommer til at strømme forbi dagligt. Derfor var det på forhånd også besluttet, at der på alle metrostationer skal være adgang til et offentligt toilet. Flere steder er der i forvejen et offentligt toilet i nærheden, mens der er afsat penge til helt nye toiletfaciliteter på de øvrige stationer. 

Seks af disse pladser skal have det særlige københavnertoilet med handicapadgang, nemlig stationspladserne ved Marmorkirken, Poul Henningsens Plads, Skjolds Plads, Vibenshus Runddel, Nuuks Plads og Nørrebro Station. 

Leverandørens konkurs kort før indvielsen af Cityringen betyder dog, at københavnertoiletterne bliver forsinkede. Det betyder for det første, at tissetrængende metropassagerer på disse stationer ikke fra start af får adgang til et offentligt toilet undervejs på rejsen. For det andet har kommunen været nødt til at finde midlertidige løsninger på de ufærdige arealer, hvor toiletterne skulle være opført. 

På fire af de seks pladser, hvor arbejdet er afbrudt, var der gjort klar med installationer til el, vand og afløb, som stak op af jorden. Disse installationer er i stedet pakket væk under dæksler og belægning, så pladserne ikke kommer til at fremstå med grimme, afspærrede huller. På de to sidste pladser har leverandøren nået at sætte toiletbygningerne op, men den indvendige del er endnu ikke klar til brug. Her vil bygningerne derfor blive stående aflåst indtil videre.

Fakta om toiletbygninger ved metrostationerne

  • Metroselskabet er bygherre på metrostationspladserne, men kommunen har bevilget i alt 160 mio. kr. til såkaldte tilkøb, der skal gøre pladserne til attraktive byrum og sikre den trafikale sammenhæng med lokalområdet. Tilkøbene er fx bænke, træer, drikkevandsposter - og altså også nye offentlige toiletter. 

  • De fire pladser, som mangler toiletter, er Skjolds Plads, Nørrebro Station, Poul Henningsens Plads og Marmorkirken. På Nuuks Plads og Vibenshus Runddel har man nået at opføre bygningen, før konkursen ramte. Disse kommer til at fremstå aflåste, indtil de kan sættes i drift. 

  • Kommunen har i forbindelse med budget 2015 bevilget i alt 8,4 mio. kr. til nye offentlige toiletter ved i alt syv metrostationer. Disse er de seks omtalte københavnertoiletter samt en toiletbygning, som kommunen skal i gang med at indrette i den gamle graverbolig på Assistens Kirkegård. Dette toilet er ikke berørt af konkursen og forventes at stå færdig i løbet af 2020.

  • Det nye bemandede toilet, som anlægges i forbindelse med metrostationen på Rådhuspladsen, er heller ikke berørt af konkursen. Det er Metroselskabet, der finansierer og anlægger dette toilet, som forventes at blive åbnet for offentligheden i løbet af efteråret. 

 

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.204