23948sdkhjf

Tømrer er ny formand for boligudvalget

Efter lang tids skyggetilværelse i forskellige ministerier har bolig- og byggepolitik atter fået sit eget folketingsudvalg

Folketingsårets begyndelse markerer udskillelse af boligpolitikken fra transportudvalget.

Det nye udvalg afspejler, at der atter er en minister - Kaare Dybvad (S) - udelukkende med boligpolitik som ansvarsområde.

Formanden er Enhedslistens energiordfører og medforfatter på partiets klimaudspil før valget, Søren Egge Rasmussen (EL). Han er uddannet tømrer og har det grønne bevis fra en økologisk landbrugsskole.

Han har manger års erfaringer fra bestyrelsesposter i energiselskaber og Lejerbo Århus.

Selv fremhæver han en tilsvarende post som formand for teknisk udvalg i Århus Kommune omkring årtusindskiftet.

Stedmoderligt placeret
- Boligpolitikken rykker op på den politiske dagsorden. Nu har vi fået en minister, som udelukkende har boligområdet, siger Søren Egge Rasmussen.

Blandt Kaare Dybvads forgængere har været landdistriktsminister Carsten Hansen (S), integrationsminister Inger Støjberg (V) og transportminister Ole Birk Olesen (V).

Søren Egge Rasmussen selv har siddet først i integrationsudvalget og siden transportudvalget som boligordfører.

- Sagerne fik der en mindre koncentreret behandling, fordi man var del af et udvalg, hvor man var lidt af et fremmed objekt.

- Nu får vi et rent boligudvalg, hvor vi kan holde fokus på de syv lovforslag i regeringens lovkatalog. Der er nogle store forslag som 5-2 moderniseringerne (boligreguleringslovens § 5, stk. 2, red.) og sammenskrivning af lovgivning på udlejningsområdet.

Ambitionen er grundig udvalgsbehandling, hvor formandens opgave blandt andet bliver at sikre, at alle spørgsmål besvares, og tingene sker ordentligt.

Boligudvalget kan som andre folketingsudvalg lave høringer, tager på studieture rundt i landet og invitere organisationer og eksperter ind til at klæde udvalget bedre på.

Kæmpe behov for renovering
Inden længe kommer der en analyse om Landsbyggefondens økonomi, der skal være afsæt for en politisk aftale om renovering. Det skal udvalget forberedes på.

- Der ligger en kæmpe opgave i at forholde sig til renoveringsbehovet i de mange, ganske almindelige boligforeninger, som står med et konkret behov for at få hævet boligstandarden.

Den opgave vil Søren Egge Rasmussen kaste sig helhjertet over.

- Jeg betragter almene boliger som den bedste boligform. Det er overset, at vi er en million mennesker, der bor i almene boliger.

Træhuse i seks etager
Bygningsreglementet står over for at blive fornyet formentlig fra nytår angående byggeri med træ.

Det hæmmer træbyggeri, at bygningsreglementets eksempelsamling ikke er omfattende nok. Nogle læser det, som om man ikke kan lave træhuse højere end tre etager, fordi der står noget med fire etager.

- Nu kommer der formuleringer, som gør, at man kan gå op til seks etager. Det er jo en del, når man ser på normale bygninger her i Danmark, men der mangler konkrete eksempler på gode tekniske løsninger, når den bærende konstruktion er af træ, siger Søren Egge Rasmussen.

Klimafokus på byggefasen
Træ er langt mindre klimabelastende end beton. Faktisk kan træ betragtes som et CO2-lager. Det betyder, at mange års fokus på at energioptimere driften kan udvides til opførelsen og valg af byggematerialer ud fra klimabelastning og holdbarhed.

Søren Egge Rasmussen skal deltage i forhandlingerne til foråret om en klimahandlingsplan. En væsentlig del vil handle om, hvordan man får nedbragt energiforbruget i byggeriet både ved materialevalg og i driften.

Klimaforandringerne skaber også behov for køling hertillands.

- Bygningers samlede ressource- og energiforbrug kommer til at fylde mere. Dér er jeg glad for, at vi har et boligudvalg, boligordførere og en boligminister. Det kan samlet set være med til at løfte boligområdet højere på den politiske dagsorden. Der kommer til at ske noget i anderledes byggeri, slutter Søren Egge Rasmussen.

Udvalgets første møde er i morgen, tirsdag 8. oktober, hvor dagsordenen er teknisk gennemgang af lovforslagene om 1) Obligatoriske ladestandere ved boligejendomme og erhvervsbygninger samt bygningsautomatik ved nybyggeri, og 2) Alment boligbyggeri opført i samarbejde med privat part.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079