23948sdkhjf

Tre store varmepumper erstatter affaldsvarme i Skagen

Fredag den 4. oktober kunne bestyrelsesformand hos Skagen Varmeværk, Thomas Rasmussen, tage første spadestik til den 750 kvadratmeter store bygning, der skal huse værkets tre nye 4 MW varmepumper.

Hele projektet har været sendt i EU-udbud og blev vundet af to af Frederikshavn Kommunes egne virksomheder.

Victor DST skal levere varmepumperne, mens Trigon skal opføre bygningen og fundamenterne til kølegården.

Det skriver Skagen Varmeværk i en pressemeddelelse.

Et i rækken
Med varmepumperne kommer Danmarks nordligste varmeværk endnu et stort skridt væk fra fossile brændsler over mod grøn energi.

Skagen Varmeværk har i løbet af de sidste 12 år arbejdet ihærdigt med at reducere varmeværkets forbrug af naturgas.

Der er blandt andet idriftsat en 10MW elkedel, der udnytter overskydende el fra vindmøller. Varmeværket udnytter også spildvarmen fra værkets gasmotorer. Der er blandt andet sat absorptionsvarmepumper i drift i 2012 til det formål. Dertil kommer udnyttelse af overskudsvarme fra FF Skagens produktion af fiskeolie og -mel.

Når de tre nye varmepumper tages i brug næste år, har disse tiltag tilsammen reduceret varmeværkets forbrug af naturgas fra 10 mio. kubikmeter til 2 mio. kubikmeter. Udledningen af CO2 er dermed faldet tilsvarende.

Biomasse dømt ude
Det har dog ikke hele tiden ligget i kortene, at Skagen Varmeværk skulle have varmepumper. I 3 år har varmeværket forsøgt at få tilladelse fra myndighederne til at bygge en biomassekedel.

Biomassen skulle være med til at erstatte varmen fra Skagen Forbrædningsanlæg, der indstillede driften og dermed varmeleverancerne i 2018.

Skagen Varmeværk fik dog afsalg på projektet, så da regeringen, for at fremme brugen af el fra vindmøller, satte afgiften på el til store varmepumper ned i 2018, øjnede bestyrelsen hos varmeværket en ny mulighed for at fokusere på varmepumper.

Anlægget var først projekteret med to varmepumper, men da en tredje kunne fås på favorable vilkår, besluttede bestyrelsen af installere tre pumper, altså 12 MW frem for 8 MW.

Skagen Varmeværk har investeret 70 millioner i de tre varmepumper.

Anlægget forventes at blive taget i brug i løbet af maj 2020.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094