23948sdkhjf

Betonbranchen vil halvere sit CO2-udslip

Cement, der er lavet af ler i stedet for kridt. Betontyper, der suger jordvarme til opvarmning eller CO2 ud af luften. Oprydning i byggereglerne. Det er blot nogle af en stribe forslag i en klimaplan, der på kun ti år skal halvere udledningen af drivhusgasser fra cement- og betonbyggeri, skriver Politiken mandag.

Planen, der fremlægges i dag, er lavet af Teknologisk Institut sammen med et netværk af cement- og betonproducenter, bygherrer, organisationer, rådgivere og forskere, der arbejder med byggeri.

- Betonbranchen anerkender, at den har et relativt stort klimaaftryk. Den har længe arbejdet på at se på det, men der har ikke været efterspørgsel efter det, siger Dorthe Mathiesen, ankerperson på netværket Bæredygtig Beton Initiativ, til Politiken.

Beton er verdens mest brugte byggemateriale, men i klimasammenhæng er det også en af de værste syndere: Mere end 3 procent af alle danske drivhusgasser kommer fra cement- og betonbyggeri.
Men politisk pres har sat gang i kreativiteten. I stedet for at stritte imod regeringens klimamål – et fald på 70 procent i de danske drivhusgasser fra 1990 til 2030 – vil branchen i dag fremlægge et idékatalog med 35 konkrete forslag, der tilsammen kan halvere betonbranchens samlede CO2-udledning i løbet af de næste 10 år og dermed lige præcis leve op til regeringens målsætning.

- Der er ingen tvivl om, at regeringens målsætning har skubbet markant til branchen. Der er sket ekstraordinært meget det seneste halve år – der sker næsten noget time for time. Det er jo også et krav, der kommer fra befolkningen«, siger Dorthe Mathiesen til Politiken.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.067