23948sdkhjf

Smadrede skulderen ved arbejdsulykke: Nu står han bag skranken i byggecenter

En smadret skulder kostede betonstøber Karsten Skov Nielsen jobbet. Erhvervsuddannelse ledte til nyt job som sælger i XL-BYG Viborg
Karsten Skov Nielsen (48) havde altid haft fysisk krævende arbejde som akkordlønnet betonstøber. Et job, han var rigtig glad for. Men en dag under udførelsen af en særlig støbeopgave trådte Karsten forkert og faldt baglæns ned fra et støbebord.

I faldet landede han på den ene skulder og rev alle sener, muskler og nerver i skulderen over. Arbejdsulykken skulle komme til at koste Karsten både mange smerter og stort bøvl med de offentlige instanser, der har til opgave at hjælpe folk som ham.

Piller i rigelige mængder – og pres fra Jobcentret
I første omgang mente lægerne, at Karsten bare skulle tage den med ro og vente på, at skulderen voksede sammen.
- Smerterne var ulidelige, og jeg måtte i perioder spise op til 15 stærke smertestillende piller om dagen for at holde mig nogenlunde kørende, fortæller Karsten. Arbejde kunne han dog ikke.
Efter nogle uger med tiltagende smerter valgte lægerne at operere Karstens skulder. Det resulterede i 6 måneders sygemelding, hvor Karsten fortsat ikke kunne arbejde, men gik med armen i en fikserende slynge.

- Konsulenten fra Jobcentret begyndte efter et par måneder at presse på for at jeg skulle begynde at arbejde. Men jeg kunne overhovedet ikke brugen armen og havde stadig voldsomme smerter, uddyber Karsten. Tonen på møderne med Jobcentret blev efterhånden så anstrengt, at Karsten til sidst valgte at få en bisidder fra sin fagforening med til møderne.

- Det blev efterhånden tydeligt for mig, at jeg aldrig ville kunne arbejde som betonstøber igen, så jeg tænkte, at jeg skulle forsøge at tilegne mig nogle andre kompetencer.
Men Jobcentret ville ikke give mig lov til at få et kursus, der kunne hjælpe mig videre, for så mente de, at jeg også måtte kunne raskmeldes. Og det var jeg ifølge lægerne slet ikke klar til. Der var efterhånden gået 6 måneder og jeg var ved at blive vanvittig af at gå og lave ingenting udover at pleje min smertende arm. Det var mentalt set en hård periode både for mig og min nærmeste familie, understreger Karsten Skov Nielsen.

Jobcentret bevilgede endelig et kursus i at skrive ansøgninger, og samtidig fik Karsten et forløb, hvor han sammen med andre langtidssygemeldte skulle lære at bruge teknikkerne indenfor mindfulness. Forløbene var ifølge Karsten fine, men ledte ikke til nyt job.

Omskoling til kontorassistent
Fra Jobcentrets side begyndte man at overveje at tilbyde Karsten et revalideringsforløb. Omskoling til både pædagog og misbrugsvejleder blev overvejet, men kunne af forskellige årsager ikke bevilges. Han fik i stedet tilbudt en uddannelse til kontorassistent.

44 år gammel satte Karsten sig således på skolebænken sammen med en flok unge studerende på sin datters alder. – Det var hårdt at gå i skole igen, for jeg var jo vant til at bruge min krop hele dagen. Nu sad jeg der på en stol og skulle slå lyttelapperne ud. Men det var samtidig sjovt, for de unge var både hjælpsomme og søde at være sammen med, påpeger Karsten, som fik 12 i sin afsluttende opgave.
Da Karsten skulle i praktik, var det umuligt for ham at finde en praktikplads. Han kom derfor i skolepraktik, hvor han i en periode arbejdede hos Elite Silkeborg, som er en afdeling under Handelsskolen i Silkeborg. Her faldt han en dag over et opslag om job-speeddating med XL-BYG i hhv. Gjern, Silkeborg og Viborg.

- Jeg blev straks interesseret, men før jeg tilmeldte mig arrangementet, kontaktede jeg Jobcentret for at sikre mig, at jeg kunne få lov til at skifte linje fra kontorassistent til handelsassistent. Heldigvis godkendte de min anmodning, fortæller Karsten, som deltog i arrangementet, hvor han talte med repræsentanter fra alle tre byggecentre.

Ny karriere i udsigt
Torsdag aften, samme dag som speeddating-arrangementet havde fundet sted, blev Karsten kontaktet af XL-BYG Gjern, som gerne ville se ham til en jobsamtale om fredagen. Om fredagen ringede de fra XL-BYG Viborg og inviterede til samtale om lørdagen. – Det var overvældende. Jeg havde på det tidspunkt sendt godt 500 ansøgninger og fået afslag på de fleste. Resten hørte jeg aldrig fra. Og nu stod jeg med to jobsamtaler, mindes Karsten.

Begge samtaler gik godt, og endte i en elevstilling i XL-BYG Tømmergaarden Viborgs PRO-center, hvor Karsten nu sælger værktøj og beslag.

- Den 1. oktober i år blev jeg udlært, og heldigvis tilbød min chef mig en fast stilling som sælger. Jeg er super glad for, at det lykkedes mig at finde en vej tilbage til arbejdsmarkedet, så jeg kan blive uafhængig af det offentlige. Og når det så samtidig har betydet, at jeg kan arbejde med salg af det værktøj, som jeg kender fra tidligere, og med en kundegruppe, som minder om mig selv, så må jeg bare sige, at jeg er havnet på den rette hylde, slutter Karsten Skov Nielsen med et glad smil.

Artiklen er en del af temaet Nyt fra byggecentrene.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094