23948sdkhjf

Brødflove barkbiller presser priserne: Hårdt år for Rold Skov Savværk

Insektangreb i de centraleuropæiske og svenske skove har sat træpriserne under pres over hele markedet, og også hos Rold Skov Savværk har man mærket konsekvensen af naturens luner.

Her sluttede regnskabsåret 2018/19 med et underskud på 4,4 mio. kr. efter skat, og ifølge adm. direktør Henrik Thorlacius-Ussing har de sultne barkbiller en stor del af skylden.

– Vi havde simpelthen ikke set det komme, at et så voldsomt angreb kunne opstå, og det har ramt priserne enormt hårdt, fortæller Henrik Thorlacius-Ussing til Wood Supply.

Det vurderes, at angrebet har ført til tvangsskovning af mere end 140 mio. kubikmeter nåletræ i de centraleuropæiske skove. Det har sat savværkerne i regionen på overarbejde, og det øgede udbud af færdigvarer har banket priserne i bund.

– Det betød, at vi i regnskabsårets sidste halvår oplevede prisfald på færdigvarer på op til 25 pct., hvilket medførte en markant lagernedskrivning ved årets udgang, som påvirkede resultatet rigtig, rigtig meget, fortæller savværksdirektøren.

Rold Skov Savværk

Rold Skov Savværk ejes af Lindenborg Gods A/S, og består af to savværksenheder i henholdsvis Sabro og Arden.

Savværkerne arbejder udelukkende med nåletræ, hvoraf en mindre del kommer fra Lindenborg Gods' egen skovdrift. 

Savværkerne producerer en lang række færdigvarerinden for konstruktionstræ, beklædningstræ, emballage m.v. 

Et mindre underskud
Sammenligner man underskuddet for 2018/19 med det foregående år på savværket, er der imidlertid sket fremgang. I 2017/18 landede underskuddet efter skat på 5,9 mio. kr., og dermed er der altså tale om et godt 1,5 mio. kr. mindre underskud i regnskabsåret, der sluttede d. 30. september 2019. Her skal forklaringen ifølge direktøren findes i en række markante investeringer.

– I 2018 og 2019 har vi investeret for 12-15 millioner i produktionsanlæggene på begge savværker, hvilket har forbedret produktivitet og konkurrencekraft betydeligt, forklarer Henrik Thorlacius-Ussing.

Han peger desuden på, at savværket har måttet justere sit produktmix for at tilpasse sig de nye markedsvilkår, ligesom der er sket ændringer på eksportfronten.

– Vi har haft produkter, det ikke længere har kunnet betale sig at producere for os, og desuden har vi måttet sænke vores eksportandel, så den i dag udgør omkring 30 procent, hvor den tidligere har ligget på mellem 30 og 40 procent, fortæller Henrik Thorlacius-Ussing.

At eksporten har måttet justeres, skyldes desuden hele brexit-balladen, da Storbritannien tidligere har udgjort savværkets største eksportmarked. Nu er den del i høj grad udfaset, og der eksporteres primært til de resterende store europæiske markeder.

Betydelig synergi
Rold Skov Savværk er ejet af Lindenborg Gods A/S, der desuden ejer Lindenborg Skovselskab A/S og Rold Trælasthandel A/S. Og ifølge Henrik Thorlacius-Ussing er det vigtigt at betragte koncernen i sin helhed.

– Vi ser det ud fra en koncernbetragtning, hvor resultatet i de andre selskaber har været tilfredsstillende, men, i savværket har det selvfølgelig været et utilfredsstillende år. Savværksdriften er dog fortsat noget, vi bestemt mener, er værd at satse på, lyder det fra direktøren, der ligeledes bestrider posterne som direktør hos moderselskabet Lindenborg Gods A/S samt Lindenborg Skovselskab samt bestyrelsesformand i Rold Trælasthandel.

Foto: Colourbox

I løbet af regnskabsåret valgte moderselskabet derfor også at træde til og indskyde kapital på 5,5 mio. kr. for at sikre en høj soliditetsgrad i savværket.

Og selvom man siden finanskrisen i 2008 har været presset indtjeningsmæssigt, og vi skal tilbage til regnskabsåret 2006/07 for at finde sorte tal på bunden hos Rold Skov Savværk, er der ifølge direktøren god mening i at holde savværket i live grundet den betydelige synergieffekt med de koncernforbundne selskaber.  

– Det har en stor værdi, at vi selv har kontrol over hele kæden lige fra planteskolen over skovdriften og savværket til sidste led i trælasthandlen, fortæller Henrik Thorlacius-Ussing, der forventer, at også 2020 bliver et turbulent år.

Ikke desto mindre ser han lys for enden af tunnelen.

– Vi tror meget på, at det stigende fokus på bæredygtighed vil føre til en større andel af træ i byggeriet, og det kan vi naturligvis kun se frem til, specielt i en koncern hvor vi råder over betydelige træressourcer i skoven og har et indgående kendskab til hele trækæden, slår den optimistiske direktør fast.

 

Aktieselskabet Rold Skov Savværk
mio. kr. 2018/19 2017/18
Bruttofortjeneste 21,5 21,4
Resultat før finansielle poster - 5,2 - 7,3
Resultat før skat - 5,6 - 7,7
Årets resultat - 4,4 - 6,0
Balancesum 95,6 88,1
Egenkapital 28,8 27,7
Gns. antal ansatte 57 65
Regnskabsåret blev afsluttet 30. september 2019.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094