23948sdkhjf

Pas på mester: Ny ferielov kan give sure svende

| Af Redaktionen/tøtte | Tip redaktionen om en historie
Den nye ferielov bliver lettere at håndtere end den gamle fra 1938. Men overgangsordningen, vi er midt i lige nu, kan skabe sure medarbejdere.
I år rammer sommerferien nemlig lige ned midt i den periode fra 1. maj til 1. september, der kaldes miniferieåret. Virksomhederne bør derfor allerede nu og senest inden 1. maj have aftalt med deres medarbejdere, hvordan den optjente ferie skal afholdes. Ellers risikerer man at stå med sure miner, når der mangler feriedage senere på året.

Ny start på ferieåret
Fremover starter ferieåret 1. september i stedet for som hidtil 1. maj. Når den nye ferielov træder i kraft, optjener man hver måned 2,08 feriedag, som man kan holde allerede måneden efter. Det kommer særligt nyuddannede til gode, som ellers ofte har ventet længe på at kunne holde ferie med løn. Men for andre medarbejdere bliver 2020 et særligt år, når ferien skal beregnes – det er nemlig ikke helt ligetil.

Ferie plus det løse
Antallet af feriedage bliver det samme med den nye lovgivning – nemlig 25 dage om året – men på grund af overgangsperioden får lønmodtagere i år kun 16,64 feriedage til rådighed 1. maj. De resterende feriedage begynder man først at optjene fra 1. september, og derfor er der pludselig ikke dage nok til at holde en meget lang sommerferie eller tre ugers sommerferie plus efterårsferie.

- Inden længe nærmer vi os Kristi Himmelfartsdag. Her tager mange en feriedag på den indeklemte fredag inden weekenden. Hvis man herudover har brug for en fridag i juni, har man således kun 14,64 feriedage tilbage i miniferieåret. Hvis man gerne vil holde tre ugers sommerferie, skal man derfor lave en aftale med sin arbejdsgiver om, at man kan overføre en feriedag fra 2019/2020 til miniferieåret, fortæller legal consultant Sille Sloth hos Visma DataLøn, der for tiden har ekstraordinært travlt med at hjælpe virksomheder med at få detaljerne på plads

Eksemplet er typisk, og derfor er det ifølge Sille Sloth vigtigt, at alle virksomheder hurtigst muligt får taget stilling til, hvad de vil give grønt lys til.
- Det vil helt sikkert komme bag på mange lønmodtagere, at tingene er lidt anderledes i år. Derfor er det vigtigt, at virksomhederne hurtigt får planlagt sommerferien med deres medarbejdere - og på ledelsesniveau får taget stilling til, hvordan de kan imødekomme særlige ønsker. Hvis man gerne vil holde tre ugers sommerferie og en uges efterårsferie er der mulighed for enten at overføre et par feriedage fra det nuværende ferieår eller at holde fri uden løn, men der er også den mulighed eventuelt at tage forskud på de feriedage, man optjener efter 1.9, hvor det nye ferieår starter.

Ny lov er nemmere at administrere
Siden den nye ferielov blev annonceret, har de omkring 150 medarbejdere hos VISMA Dataløn haft ekstra travlt. Som et af Danmarks mest benyttede lønsystemer er det nemlig afgørende, at de omkring 65.000 virksomheder, der bruger systemet, kan finde ud af at navigere i den nye lovgivning. Også omkring sygdomsperioder og nedsat arbejdstid er der opstået en del spørgsmål, som eksperterne hjælper med at finde svar på.
- Det er klart, at når man erstatter en 80 år gammel lov med en ny måde at opgøre ferie på, så er er der mange ting at holde styr på. Men jeg tror faktisk, at den nye lovgivning bliver væsentligt nemmere at arbejde med. Den gamle ferielov stammer fra 1938, og brugervenlighed er ikke lige det første ord, der falder mig ind, fremhæver Sille Slot med et skævt smil og fortsætter:
- Så nu gør vi alt, hvad vi kan for at hjælpe det nye system godt i gang. Vi har undervist næsten 2.000 personer i hele landet og klør på, så længe behovet er der.FÅ AFTALER PÅ SKRIFT
Virksomhederne er ikke forpligtet til at sige ja til ferie på forskud, og det kan også først ske fra skæringsdatoen den 1. september. Men hvis en arbejdsplads siger ja til den mulighed, er det helt afgørende at udarbejde en politik for, hvad man tillader samt at få lavet skriftlige aftaler om ferieaftaler.

- Skriftlige aftaler er vigtige for virksomheden, der har bevispligten. Helt lavpraktisk kan der for eksempel opstå problemer, hvis en medarbejder efter mundtlig aftale har holdt ti feriedage på forhånd, men ender med at bliver fyret, før vedkommende har optjent dem, pointerer Sille Sloth og uddyber:

- I sådan et tilfælde skal ferien naturligvis kunne fratrækkes lønnen, men forudsætningen for dette er, at man har en skriftlig aftal. Som virksomhed skal man samtidig være opmærksom på, at det kun er muligt at modregne i det aktuelle ferieår.


FERIEPENGE FRA OVERGANGSPERIODEN INDEFRYSES
Feriepenge, der er optjent 1. september 2019 til 31. august 2020, bliver indefrosset i en ny fond, som udbetales, når man forlader arbejdsmarkedet. Årsagen er, at man ellers ville optjene ferie både efter de nye og de gamle regler.
- Det ville resultere i, at man det første år pludselig ville have ret til op imod ti ugers ferie, hvilket for den menige danskere lyder som sød musik i ørerne, men for virksomhederne ikke ville fungere – hverken i tid eller penge. Derfor bliver de ekstra midler fra overgangsperioden sat til side, siger Sille Slot.


VÆR SOM ARBEJDSGIVER OPMÆRKSOM PÅ:
• Medarbejdere, der holder ferie med feriepenge (feriegodtgørelse), har i februar fået besked fra feriekonto om, hvor mange feriepenge, de har i sommeren 2020. informer dine medarbejdere om det nye miniferieår hurtigst muligt og forbered dem på, at beløbet i år er mindre, end det plejer at være.
• Sørg for, at planlægningen af sommerferien i 2020 kan foregå i god ro og orden ved at tale med dine medarbejdere om, hvordan deres ferie aftales. Nedfæld aftalen på skrift.
• Giv feriekonto besked, hvis nogle af dine medarbejdere skal have overført feriedage til miniferieåret. Overførslen kan ske efter 1. april 2020.
• Hvis dine medarbejdere ønsker at holde efterårsferie i oktober 2020, skal de overveje, om de vil spare feriedage op, eller overføre eventuel restferie fra det ferieår, der slutter 30. april 2020. Ellers har de kun 3,72 feriedage tilbage, hvilket ikke er nok til en hel uges efterårsferie.

Hold dig opdateret med Mester Tidende
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)

Byggerijob

Forsiden lige nu

Opfordring til danskerne: Lad være med at aflyse håndværkeren

Træproducent trodser krisen og mander op

Flere kommuner bygger som vikingerne

Se hele planen: Første fase af genåbningen af Danmark

TEKNIQ: Husk at få erhvervslivet med i genoplukningen

Han er ny regionskonsulent i Dansk Byggeri

Nyhedsbrev

6.832 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Online Avis Arkiv

Regeringen genåbner Danmark gradvist efter påske

Corona eller ej: Udvikler øjner tiende år med fremgang

Plus

Ugens konkurser - uge 14

SMVdanmark: Kommuner og regioner skal igangsætte opgaver nu

Rekordomsætning: Annebergs Limtræ producerer hytter for fuldt tryk

Farvel til anlægsloftet: Vinduesproducent tror på ordreboom

Mand faldt ned fra stillads og mistede livet

Prestigebyggerier koster JFP dyrt

Tilfredse betjente patruljerer ved landets byggemarkeder

Opbakning: Danskerne vil have kommuner til at fremrykke investeringer

Dansk Byggeri: Sådan skaber vi mere end 20.000 arbejdspladser

13.500 selvstændige har ansøgt om corona-nødhjælp

Pallerammetyve på spil hos Dolle

MESTER HAK&HUG
Er ordrebogen tom, så ring til dine kunder, mester!

Plus

Aarsleff taber millionslagsmål om rørpatent

Jönsson skriver kontrakt på rækkehuskvarter

Svensk byggekæmpe tager første skridt ind i Danmark

Wicotec Kirkebjerg-selskab overdrager produktion til leverandør

Ruths Hotel i Skagen fik stjålet møbler for en kvart million

Dagens Danmark: Organisationer og embedsmænd tager magten fra de folkevalgte

Frøslev Træ fordobler omsætningen på særlig trætype

Nu kommer hjælpen til selvstændige og små virksomheder

Indhug i ordrebøgerne - installationsbranchen ramt af corona

Nordiske Medier går stærkt frem og lancerer nyt nichemedie målrettet kommuner

Plus

Ugens konkurser - uge 13

København finder 350 millioner til byggeriet

4.690 virksomheder har søgt lønkompensation på et døgn

DGI: Politikere bør tænke idræt ind i lempelse af anlægsloft

Nordiske lande vil gøre særlig træskibskultur til verdensarv

Pressede virksomhedsejere lægger hjemmeside ned

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Fremrykning af investeringer øger behovet for udbudsviden

BAYO.S skruefundamenter til Coodo beboelsesmoduler

Certifikatet på RC-certificerede sikringsløsninger udstedt

Solid Wood software til dimensionering af skruesamlinger

Ny ergonomisk arbejdspladsmåtte til en skarp pris

Ugens tilbud på brugt traverskran fra Stålspecialisten

Danløft ønsker glædelig påske!

Udnyt muligheden for at være i god tid

Check dine lakpumper i påske-tiden

DMJX Campus Katrinebjerg afleveret

Har du fået din udgave af NOS A/S nye katalog?

Perfekt og hurtig palletering

Få glæde af vores Lifting KnowHow

Kvalitet og kundetilfredshed går hånd i hånd

Kom med på besøg hos Vognmand Bent Mortensen A/S

Miljøvenlig køling til kontor - Grønkøling.dk

Ny forsendelse af iPad Pro - Den perfekte arbejdstablet

En sanitær sikkerhedsforanstaltning i børnehøjde

Moduler med tog giver 99 % mindre Co2

Træt af horisontale brandsikre skabe?

Sådan skal du som selvstændig forholde dig til coronavirus

Södra gør det legende let at sælge gulv

Lej dit løftegrej hos Carl Stahl A/S

Scanmaster i kampen mod corona

Klimaanlæg med luftrensning - dræber virus og bakterier

Send til en kollega

0.141