23948sdkhjf

Pas på mester: Ny ferielov kan give sure svende

| Af Redaktionen/tøtte | Tip redaktionen om en historie
Den nye ferielov bliver lettere at håndtere end den gamle fra 1938. Men overgangsordningen, vi er midt i lige nu, kan skabe sure medarbejdere.
I år rammer sommerferien nemlig lige ned midt i den periode fra 1. maj til 1. september, der kaldes miniferieåret. Virksomhederne bør derfor allerede nu og senest inden 1. maj have aftalt med deres medarbejdere, hvordan den optjente ferie skal afholdes. Ellers risikerer man at stå med sure miner, når der mangler feriedage senere på året.

Ny start på ferieåret
Fremover starter ferieåret 1. september i stedet for som hidtil 1. maj. Når den nye ferielov træder i kraft, optjener man hver måned 2,08 feriedag, som man kan holde allerede måneden efter. Det kommer særligt nyuddannede til gode, som ellers ofte har ventet længe på at kunne holde ferie med løn. Men for andre medarbejdere bliver 2020 et særligt år, når ferien skal beregnes – det er nemlig ikke helt ligetil.

Ferie plus det løse
Antallet af feriedage bliver det samme med den nye lovgivning – nemlig 25 dage om året – men på grund af overgangsperioden får lønmodtagere i år kun 16,64 feriedage til rådighed 1. maj. De resterende feriedage begynder man først at optjene fra 1. september, og derfor er der pludselig ikke dage nok til at holde en meget lang sommerferie eller tre ugers sommerferie plus efterårsferie.

- Inden længe nærmer vi os Kristi Himmelfartsdag. Her tager mange en feriedag på den indeklemte fredag inden weekenden. Hvis man herudover har brug for en fridag i juni, har man således kun 14,64 feriedage tilbage i miniferieåret. Hvis man gerne vil holde tre ugers sommerferie, skal man derfor lave en aftale med sin arbejdsgiver om, at man kan overføre en feriedag fra 2019/2020 til miniferieåret, fortæller legal consultant Sille Sloth hos Visma DataLøn, der for tiden har ekstraordinært travlt med at hjælpe virksomheder med at få detaljerne på plads

Eksemplet er typisk, og derfor er det ifølge Sille Sloth vigtigt, at alle virksomheder hurtigst muligt får taget stilling til, hvad de vil give grønt lys til.
- Det vil helt sikkert komme bag på mange lønmodtagere, at tingene er lidt anderledes i år. Derfor er det vigtigt, at virksomhederne hurtigt får planlagt sommerferien med deres medarbejdere - og på ledelsesniveau får taget stilling til, hvordan de kan imødekomme særlige ønsker. Hvis man gerne vil holde tre ugers sommerferie og en uges efterårsferie er der mulighed for enten at overføre et par feriedage fra det nuværende ferieår eller at holde fri uden løn, men der er også den mulighed eventuelt at tage forskud på de feriedage, man optjener efter 1.9, hvor det nye ferieår starter.

Ny lov er nemmere at administrere
Siden den nye ferielov blev annonceret, har de omkring 150 medarbejdere hos VISMA Dataløn haft ekstra travlt. Som et af Danmarks mest benyttede lønsystemer er det nemlig afgørende, at de omkring 65.000 virksomheder, der bruger systemet, kan finde ud af at navigere i den nye lovgivning. Også omkring sygdomsperioder og nedsat arbejdstid er der opstået en del spørgsmål, som eksperterne hjælper med at finde svar på.
- Det er klart, at når man erstatter en 80 år gammel lov med en ny måde at opgøre ferie på, så er er der mange ting at holde styr på. Men jeg tror faktisk, at den nye lovgivning bliver væsentligt nemmere at arbejde med. Den gamle ferielov stammer fra 1938, og brugervenlighed er ikke lige det første ord, der falder mig ind, fremhæver Sille Slot med et skævt smil og fortsætter:
- Så nu gør vi alt, hvad vi kan for at hjælpe det nye system godt i gang. Vi har undervist næsten 2.000 personer i hele landet og klør på, så længe behovet er der.FÅ AFTALER PÅ SKRIFT
Virksomhederne er ikke forpligtet til at sige ja til ferie på forskud, og det kan også først ske fra skæringsdatoen den 1. september. Men hvis en arbejdsplads siger ja til den mulighed, er det helt afgørende at udarbejde en politik for, hvad man tillader samt at få lavet skriftlige aftaler om ferieaftaler.

- Skriftlige aftaler er vigtige for virksomheden, der har bevispligten. Helt lavpraktisk kan der for eksempel opstå problemer, hvis en medarbejder efter mundtlig aftale har holdt ti feriedage på forhånd, men ender med at bliver fyret, før vedkommende har optjent dem, pointerer Sille Sloth og uddyber:

- I sådan et tilfælde skal ferien naturligvis kunne fratrækkes lønnen, men forudsætningen for dette er, at man har en skriftlig aftal. Som virksomhed skal man samtidig være opmærksom på, at det kun er muligt at modregne i det aktuelle ferieår.


FERIEPENGE FRA OVERGANGSPERIODEN INDEFRYSES
Feriepenge, der er optjent 1. september 2019 til 31. august 2020, bliver indefrosset i en ny fond, som udbetales, når man forlader arbejdsmarkedet. Årsagen er, at man ellers ville optjene ferie både efter de nye og de gamle regler.
- Det ville resultere i, at man det første år pludselig ville have ret til op imod ti ugers ferie, hvilket for den menige danskere lyder som sød musik i ørerne, men for virksomhederne ikke ville fungere – hverken i tid eller penge. Derfor bliver de ekstra midler fra overgangsperioden sat til side, siger Sille Slot.


VÆR SOM ARBEJDSGIVER OPMÆRKSOM PÅ:
• Medarbejdere, der holder ferie med feriepenge (feriegodtgørelse), har i februar fået besked fra feriekonto om, hvor mange feriepenge, de har i sommeren 2020. informer dine medarbejdere om det nye miniferieår hurtigst muligt og forbered dem på, at beløbet i år er mindre, end det plejer at være.
• Sørg for, at planlægningen af sommerferien i 2020 kan foregå i god ro og orden ved at tale med dine medarbejdere om, hvordan deres ferie aftales. Nedfæld aftalen på skrift.
• Giv feriekonto besked, hvis nogle af dine medarbejdere skal have overført feriedage til miniferieåret. Overførslen kan ske efter 1. april 2020.
• Hvis dine medarbejdere ønsker at holde efterårsferie i oktober 2020, skal de overveje, om de vil spare feriedage op, eller overføre eventuel restferie fra det ferieår, der slutter 30. april 2020. Ellers har de kun 3,72 feriedage tilbage, hvilket ikke er nok til en hel uges efterårsferie.

Hold dig opdateret med Mester Tidende

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)

Byggerijob

Forsiden lige nu

Værktøjstest
Batteri-alliance: Bosch og Gardena med samme batteri

Nyt fra byggecentrene
Han lægger karriere-planer: Nu er han ny direktør for byggemarked i Aars

Nyt fra byggecentrene
Byggemarkedskæde: Bæredygtigt sortiment er et trækplaster

Danmarks første bæredygtige byggemarked overgår egne forventninger

MesterTips
Rejselysten? Så risikerer du selv at skulle betale Corona-karantæne

Klima-pisk og gulerod: Pengepungen er vigtigst

Nyhedsbrev

6.891 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Træfabrik fortsætter investeringer efter stærkt år

BF12 i Bording udvider med 2.000 kvadratmeter og får blandt andet mere plads til produktion af akustikløsninger

Online Avis Arkiv

MgO-plader udskiftes nu på sygehus efter årelang strid

Varebiler
Analyse: Færdselsuheld med trailere koster flere liv end højresvingende lastbiler

Nye regler: Betonvirksomheder kan spare 100 mio. kroner om året

Landets betonproducenter bliver fremover undtaget fra kravet om fartskrivere i lastbiler, der transporterer flydende beton

Jysk producent laver nu vinduer på helt ny montagelinje

STB Byg skal bygge 88 ungdomsboliger i Valby

Batterier giver strøm til hel boligblok

Aarsleff-topchef forlader posten

Tekniq Arbejdsgiverne: Lærlingepakke virker

Coop vil bygge ny bydel vest for København til flere milliarder

Glarmester bag æstetisk corona-løsning på restaurant

Hos restaurant Rådhuskælderen i Roskilde har ejeren i samarbejde med en lokal glarmester corona-afskærmet – vel at mærke på en måde, der sikrer det æstetiske indtryk i de gamle bygninger

Danske Vognmænd ekskluderer transportselskab

På grund af mistanke om ulovlig cabotagekørsel smides selskab ud af branchefællesskab

I stedet for deponi: Smid mineralulden i genbrugsmaskinen

Færre konkurser i juni - økonom frygter andet halvår

Bravida køber tre nordjyske virksomheder

Tidligere Torntoft & Mortensen-direktør køber sig ind i nyt firma

Robust mobiltelefon til hårde håndværkere

NCC sælger Vejservice Danmark til Arkil A/S

JFP-selskab vinder boligprojekt og et nyt bekendtskab

Plus

Ugens konkurser - uge 27

Nyt fra byggecentrene
Han er Bygmas yngste trælastdirektør

Grøn udstilling får spritnyt torv

Ny direktør: Jeg vil have svesken på disken

Fra Vilnius til Farsø: Hun er 3D-designer på vinduesfabrik

Minister vil give private adgang til liste over konkursryttere

Varebiler
Håndsprit kan skade bilens kabine

Kran væltet ned i hospice: - Det er forfærdeligt, at det kan ske

MesterTips
Se her mester: Ny forbrugergaranti fra 1. juli

Plus

Ugens konkurser - uge 26

Han skal styrke væksten i Lindab

Brugte gummiged til røveri: Fransk storrøver planlagde nyt røveri i Danmark

Se alle Medlemmernes egne nyheder

IBI-styringer til Nyt Aalborg Universitetshospital

GROHE trækker sin ISH-deltagelse grundet sund- og sikkerhed

Bestil, ring, skriv eller besøg os – hele sommeren!

Grøn køling til industrien

Flot lakeret opbygning

Starks hovedkontor frisket op og imprægneret

3 tips til maksimal værdi, når du bygger nyt eller renoverer

Kursus om brandkrav til træbyggeri

NOS A/S tilbyder Universal løfteøjer

Certificeret og multifunktionelt inventar til byrumssikring

Genbestil tidligere ordrer med få klik!

Er der styr på faldunderlaget på legepladsen?

Drift af elforsyningsanlæg

Hvad koster en kran til lageret eller produktionen?

Ledende dansk virksomhed overtager Drytech ApS

Medbringertruck med super-reach

Kursusnyhed: Bliv certificeret VE-installatør i varmepumper

Simpelt, men spækket med teknologi

Skal du bygge en træterrasse?

ISO 45001:2018 Annex L | Modul 1

Består din virksomhed af bodybuildere til løft af tønder?

Miljøvenlige smøremidler fra Carl Stahl A/S

En NOPA påhængsvogn i fødselsdagsgave

Starks hovedkontor frisket op og imprægneret

Du skal da ikke kede dig i din sommerferie!

Send til en kollega

0.157