23948sdkhjf

Coronavirus sætter stopper for håndværkeropgaver

En tredjedel af de danskere, som har planlagt at få en håndværker til for eksempel at skifte taget eller sætte nyt køkken op, har droppet eller udskudt opgaven på grund af coronakrisen, viser ny spørgeundersøgelse

Coronavirussen kan mærkes i byggeriet.

Mange håndværkere oplever i øjeblikket, at situationen er en stopklods for opgaver.

Ifølge en ny spørgeundersøgelse blandt 629 danskere mellem 18 og 80 år svarer en tredjedel, som enten har bestilt en håndværker eller har haft planer om at gøre det, at de har udsat eller aflyst planerne på grund af coronakrisen.

Spørgeundersøgelsen er foretaget af Opeepl Denmark for Dansk Byggeri. Og hos arbejdsgiver- og brancheorganisationen betegner man tallene som "alvorlige".

Samtidigt understreger adm. direktør Lars Storr-Hansen, at de ikke er overraskende. De er nemlig i tråd med en nylig analyse blandt organisationens egne medlemmer, som fortæller, at de oplever at få aflyst ordrer, fortæller han.

- Tallene her understreger, hvor alvorlig situationen er - især for de virksomheder, som arbejder for private kunder, fortæller han og tilføjer:

- Det er alvorligt, fordi virksomhederne stadig har omkostninger til alt fra husleje, lønninger og maskiner samtidigt med, at kunder forsvinder. Nogle vil kunne bruge hjælpepakkerne, men de dækker ikke fuldt ud, så mange virksomheder har udfordringer som følge af det her.

Lyspunkter i tallene
Han påpeger samtidigt lyspunkter. Spørgeundersøgelsen viser nemlig, at 55 pct. af de adspurgte holder fast i deres aftale med håndværkeren, mens 12 pct. enten har fremrykket opgaver eller planlagt nye opgaver.

- Det er vi rigtig glade for. Det er med til at gøre krisen mindre hård, end den ellers kunne have været, siger Lars Storr-Hansen.

Han understreger, at man som boligejer fint kan få besøg af en håndværker uden at skulle frygte coronavirus, så længe man tager de nødvendige forholdsregler.

Både Dansk Byggeri og Branchefællesskabet for arbejdsmiljø i bygge og anlæg har lavet vejledninger til virksomhederne om, hvordan de skal planlægge arbejdet, så de undgår at sprede smitte.

OVERBLIK: Læs alle artikler om coronavirus her

Vejledningerne indeholder også gode råd til beboere, der har håndværkere i deres hjem.

- Både håndværkere og beboere skal tage en række forholdsregler, når arbejdet foregår i private hjem. Risikoen skal vurderes i hvert enkelt tilfælde, og der skal laves en aftale med beboerne om, at de enten ikke er hjemme, eller at de kan undgå kontakt med håndværkeren, når han eller hun arbejder. Og så skal arbejdsstedet gøres rent og desinficeres både før og efter arbejdet, siger Lars Storr-Hansen i en pressemeddelelse.

- Håndværkerne er lige så optagede af at undgå smittespredning som alle andre, og derfor er de opmærksomme på netop at passe på både dem selv og kunderne. Det er vigtigt, at vi holder gang i hjulene, der hvor vi kan, samtidig med at vi selvfølgelig indretter arbejdet sådan, at sundhedsmyndighedernes anbefalinger bliver fulgt. Det har også været signalet fra statsministeren, fortsætter han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125