23948sdkhjf

Kan det holde?: Dampspærre af genbrugsplast på prøvebænken

I takt med den bæredygtige omstilling af byggeriet og den øgede interesse for genanvendte byggematerialer er der også stigende bekymring for kvaliteten af produkter af genanvendte materialer
I dag kan man for eksempel finde et stigende antal dampspærrer på det danske marked, der er produceret af genanvendt polyethylen (PE), og der har været bekymringer for, hvorvidt de har samme kvalitet som dampspærrer af ren PE

I en ny forskningsrapport fra BUILD (tidligere SBi), Aalborg Universitet, Materialeegenskaber – ”Test af polyethylenmembraners egenskaber før og efter accelereret ældning” , undersøges levetiden for ni af de hyppigst anvendte dampspærrer af PE på det danske marked. De ni forskellige dampspærrer, der er undersøgt i rapporten, er produceret af henholdsvis genanvendeligt PE, ren PE og en kombination af ren og genanvendt PE. Herunder undersøges tapede samlinger tilhørende de enkelte dampspærresystemer og samlinger klæbet med mellemlæg af bånd af butyl.
Dampspærre af PE er en billig, men vigtig komponent når man bygger let byggeri i et klima som det danske. Derfor er det vigtigt, at man vælger en dampspærre med lang levetid – både for byggeriets sundhed, men også for økonomien, da det er kompliceret og dyrt at skifte en dampspærre ud.

– Fremadrettet kan dampspærre af genanvendeligt PE være med til at understøtte den bæredygtige omstilling af byggeriet, derfor er det vigtigt at have ordentlig dokumentation for, at kvaliteten er i orden –vores undersøgelse har ikke kunnet påvise, at der generelt er forskel i egenskaber af dampspærre, alene ud fra om produkterne er produceret af ren eller genanvendt PE, fastslår Torben Valdbjørn Rasmussen, seniorforsker, BUILD AAU.

LÆS OGSÅ: Dampspærremystik på vej mod afklaring

– Vores undersøgelser viser, at det godt kan lade sig gøre at sortere, oprense og vaske indsamlet PE og tilsætte forskellige konserveringsmidler, så der opnås egenskaber for den producerede dampspærremembran, som svarer til dampspærremembraner af ren PE, siger Torben Valdbjørn Rasmussen.

– Oprensning af det indsamlede genanvendelige PE skal producenterne være mere opmærksomme på ved produktionen af dampspærremembraner. Hvis ikke oprensningen er tilstrækkelig god, vil der være restmateriale i dampspærremembranen, der kan skabe svagheder og i værste fald huller. Vores gennemgang af dampspærremembranerne viste, at det er en udfordring for enkelte producenter, siger Torben Valdbjørn Rasmussen.

Rapporten er udarbejdet i samarbejde mellem BUILD, AAU, Danmarks Tekniske Universitet, Teknologisk Institut, Nationalmuseet og BYG-ERFA med økonomisk støtte fra Landsbyggefonden, Byggeskadefonden og Grundejernes Investeringsfond.

VIGTIGE RESULTATER FRA RAPPORTEN:
• Undersøgelsen har, med de anvendte metoder, ikke kunnet påvise, at der generelt er forskel i egenskaber af dampspærremembraner, alene ud fra om produkterne er produceret af ren eller genanvendt PE.
• Undersøgelsen viser, at tapede samlinger er et svagt punkt, men dette bør undersøges nærmere.
• Oprensning af det indsamlede PE har stor betydning for kvaliteten ved produktion af dampspærre af genbrugsplast.


Se hele rapporten her

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.101