23948sdkhjf

Byggemarkedskæde kører på batteri og biodiesel

Stark reducerer CO2-udledning fra udlejningsmaskiner med 90 pct.
For tre år siden besluttede Stark at være på forkant med den bæredygtige udvikling som leverandør til professionelle håndværkere og entreprenører. Og byggemarkedskæden søger hele tiden efter nye løsninger, der kan gøre det nemmere for håndværkere at bidrage til at reducere CO2-udledningen

Et af de initiativer, der for alvor har fået vind i sejlene, er Starks udlejningsservice af klimavenlige maskiner, som har oplevet en massiv vækst det seneste år, fortæller Head of Rental i STARK Danmark Henrik Osbæck.

- Håndværkerne har taget rigtigt godt imod vores fokus på klimavenlig udlejning. I forhold til samme tidspunkt sidste år, har der været mange flere forespørgsler på udlejningsservicen, og vi har oplevet en vækst af udlejede maskiner på 49 pct. Vi har en ambition om at være håndværkernes foretrukne byggepartner, og det indebærer, at vi er på forkant med udviklingen. Det er glædeligt at se, at vi kan gøre det nemmere for håndværkerne at bygge bæredygtigt, siger Henrik Osbæck.

Maskiner på batteri og biodiesel
Stark udbyder lige nu to typer af klimavenlige udlejningsmaskiner. Den ene type er nul-emissionsmaskiner, som er batteridrevne og dermed 100 pct. emissionsfri og støjfri. Den anden type er drevet af HVO-diesel (biodiesel). som udleder 90 pct. mindre CO2 end traditionelle maskiner, der kører på alm. diesel.

- Vi ville selvfølgelig gerne udbyde en helt grøn løsning, hvor alle maskinerne er nul-emissionsmaskiner, men som det er nu, er der stadigvæk noget materiel, som man ikke kan skaffe på batteridrift. Derfor bruger vi HVO-diesel, som er fossilfrit og udleder væsentligt mindre CO2 end den traditionelle diesel. Teknologien udvikler sig hele tiden, og der er meget fokus på at lave klimavenlige maskiner, så vi håber på, at vi løbende kan gøre flere CO2-neutrale maskiner til en del af vores udlejningsservice, siger Henrik Osbæck.

Klimavenlig fremtid for byggebranchen
Den 24. marts afleverede regeringens klimapartnerskab for bygge- og anlægssektoren deres anbefalinger til, hvordan målet om at reducere drivhusgasserne med 70 pct. i 2030 nås. Blandt anbefalingerne var et forslag om en total udfasning af fossile brændstoffer til maskiner, når der opføres og renoveres bygninger, veje og broer.

Henrik Osbæck ser positivt på anbefalingen, som Stark ikke bare lever op til, men allerede overgår, når det gælder udlejningsmaskiner. Ifølge Henrik Osbæck er der stadig færre skeptikere over for de klimavenlige tiltag i byggeriet. Han forventer derfor en endnu større vækst de kommende år, efterhånden som flere får erfaringer med at bruge de klimavenlige maskiner.


- Det er positivt at se, hvordan håndværkerne bliver mere og mere begejstrede for maskinerne. Jeg forventer, at vi vil se en endnu større stigning i efterspørgslen, for de klimavenlige maskiner gør ikke kun en stor forskel for miljøet. De har også helt klare fordele for håndværkerne, der slipper for at forstyrre naboerne med støj og heller ikke bliver eksponeret for sundhedsskadeligt partikeludslip.

Artiklen er en del af temaet Nyt fra byggecentrene.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109