23948sdkhjf

Fremtidssikring sætter indtjeningen under pres hos Hvidbjerg Vinduet

Selvom omsætningen stort set har holdt niveauet, satte en kombination af øget konkurrence og tunge investeringer sidste år marginerne under pres hos Hvidbjerg Vinduet.

Med 33,7 mio. kr. blev bruttofortjenesten godt 4 mio. mindre end året forinden, men ifølge adm. direktør Claus Arberg er det ikke salget, der har svigtet.

Hvidbjerg Vinduet

Hvidbjerg Vinduet udsprang i 1975 af det ni år gamle selskab Isolar. 

De første år fremstillede virksomheden udelukkende vinduer og yderdøre i hård plast, men i 2001 udvidede man sortimentet med træ/alu. 

I dag produceres plastprodukterne på virksomhedens fabrik i Hvidbjerg på Thyholm, mens træ/alu-produkterne fremstilles på fabrikken i Nors ved Thisted.

– Det er sådan set mest på indtjeningen, som også er præget af et meget konkurrencehårdt marked, samtidigt med vi har været udfordret af ombygning af produktionsflowet og indkøringen af nogle store investeringer, der har kostet på effektiviteten i en længere periode af året 2019, fortæller vinduesdirektøren.

Investeringerne er en del af den femårsplan, Hvidbjerg Vinduet lancerede i 2016, og sidste år bød således på et implementeringen af et nyt maleranlæg samt indkøring og optimering af et nyt procesanlæg, der også krævede en større ombygning træ-/alu-fabrikken i Nors.

– Så selvom det har kostet på indtjeningen i 2019, tror vi på, at det er engangsomkostninger, der på sigt skal øge vores konkurrenceevne og forhåbentlig også fremtidige indtjening, slår Claus Arberg fast.

Femårsplanen

I 2016 lancerede Hvidbjerg Vinduet en femårsplan, der skal medvirke til at sikre, at produktionen kan holdes i Danmark. 

I alt skal der investeres omkring 50 mio. kr. i en moderne og effektiv fabrik til fremstilling af træ/aluminiums vinduer på Hvidbjerg Vinduets fabrik i Nors ved Thisted

Pengene er sat af til blandt andet nye maskiner til træbearbejdning samt male- og montageanlæg. 

- Det er meget vigtig for os som virksomhed  at fastholde den lokale forankring og dermed også ”Made in Denmark” for alle vores funktioner i virksomheden, fortæller adm. direktør Claus Arberg. 

Konkurrencen øget konstant
Således var 2019 altså præget af en intern implementeringsbyrde hos Hvidbjerg Vinduet, men Claus Arberg peger også på eksterne faktorer, når han skal forklare konkurrenceforholdet og presset på marginerne.

– Over de senere år er konkurrencen i markedet øget ret konstant, fortæller han.

Selv henter Hvidbjerg Vinduet hovedparten af sin omsætning på det danske marked, mens virksomheden eksporterer en smule til Tyskland, Island og Norge.

Det er dog et helt fjerde eksportmarked, der har medvirket til at øge konkurrencen om de danske vindueskroner.

– Vi har i høj grad mærket konsekvenserne af Brexit, og det er noget af det, vi lægger til grund, når vi skal forklare den øgede konkurrence, fortæller Claus Arberg.

Han peger på, at den lange og snørklede proces omkring briternes udtræden af EU har betydet, at forskydningerne i markedet er sket med varierende tempi, men at det grundlæggende har skabt en usikkerhed.

En redning i virus-klæder
Og usikkerheden er ingenlunde blevet mindre de seneste måneder, skønt Hvidbjerg Vinduet for nuværende er sluppet relativt uskadt gennem coronaen.

– Overordnet er vores fornemmelse egentlig, at i og med byggepladser og produktion har kunnet køre, er vi relativt upåvirkede, lyder det fra Claus Arberg, der dog ikke kan sige sig fri for en vis bekymring.

– Vi kan ikke udelukke, at der kommer en opbremsning i det private forbrug, hvis krisen trækker ud og forbrugerne begynder at holde mere på pengene.

Hvidbjerg Vinduet henter omtrent halvdelen af sin omsætning hos private kunder, mens resten hentes på projekter, og her ser Claus Arberg til gengæld muligheder i coronaens kølvand.

– Vi håber meget, at vi kan få gavn af de fremrykkede investeringer og det suspenderede anlægsloft, som jeg tror, kan være med til at danne en bro over på den anden side af den her usikkerhed, lyder det fra direktøren.

Hvidbjerg Vinduet A/S
mio. kr. 2019 2018
Bruttoresultat 33,7 38,0
Resultat af primær drift 7,6 12,1
Resultat før skat 8,5 12,8
Årets resultat 6,7 10,1
Balancesum 99,1 100,0
Egenkapital 61,6 60,9
Gns. antal ansatte 160 156
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2019.

Forsidefoto: Colourbox

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109